OGROMNO STVORENJE

ZNANSTVENICI DNA ANALIZOM OTKRILI ŠTO JE ZAPRAVO ČUDOVIŠTE IZ LOCH NESSA 'Čini se da ideja o plesiosauru ne stoji, evo o čemu bi mogla biti riječ...'

 Profimedia, Avalon Editorial, AFP
 

Čudovište iz Loch Nessa je - tek ogromna jegulja? Pa, upravo to vjeruje skupina stručnjaka sa Sveučilišta Otago na Novom Zelandu, čije navode prenosi britanski list The Times.

Naime, znanstvenici su analizirali DNA koji su prikupili u uzorcima vode uzete s različitih lokacija na svjetski poznatom jezeru kako bi kategorizirali sav tamošnji postojeći život.

"Žao nam je, na temelju podataka koje smo prikupili, čini se da ideja o plesiosauru ne stoji. Na temelju naših uzoraka, nema ni DNA morskog psa. Nema ni DNA soma. Ne možemo naći nikakav dokaz o jesetri. No, u Loch Nessu su jegulje brojne, i DNA jegulje smo pronašli na gotovo svakoj lokaciji na kojoj smo uzimali uzorke - ima ih mnogo. Ne možemo odbaciti mogućnost da u Loch Nessu ima gigantskih jegulja", rekao je Neil Gemmell, voditelj istraživačkog projekta.

On smatra da njegovu teoriju podupire i videosnimak iz 2007. godine, koji prikazuje kako "nešto" dugačko četiri metra i oblika torpeda pliva po površini jezera. Da su vidjeli velike jegulje - ponekad debele poput ljudske noge - navodno tvrde i ronioci. Gigantska jegulja bi bilo nešto što je, tvrdi on, van normalne, ali nije nemoguće.

Garry Campbell, "čuvar" registra u kojem se popisuju sva iskustva vidjelica s Loch Nessa (dosad je zabilježeno više od 4000 takvih slučajeva), tvrdi kako su mu prije 20 godina ribari rekli da su vidjeli jegulju koja je bila duža od njihove ribarske brodice koja je brojala 4.8 metara.

Čudovište iz Loch Nessa prvi puta je viđeno 1933. godine. Teorija o tome o čemu je točno riječ ima više i od svjedočanstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:21