OBRANA NJEMAČKE

Ustavni sud zadao težak udarac ekstremnim desničarima: ‘Sada imamo recept za AfD!‘

Posljednja politička stranka koju je njemački Ustavni sud zabranio bila je Komunistička partija Njemačke

Prosvjed u Njemačkoj

 Sachelle Babbar/Zuma Press/Profimedia/Sachelle Babbar/zuma Press/profimedia

Njemački ustavni sud zabranio je financiranje ekstremno desničarske stranke NPD na idućih šest godina, što je dodatno rasplamsalo ionako žustru raspravu o tome treba li zabraniti rad krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD). NPD je u međuvremenu promijenio ime u Die Heimat, Domovina. Državno financiranje može biti prekinuto jer stranka "pokazuje prezir prema temeljnim vrijednostima demokratskog poretka" i ima za cilj Njemačku pretvoriti u autoritarnu državu, na temelju ideja iz nacističke ere o rasno ujedinjenoj "narodnoj zajednici". Ta je mogućnost unesena u njemački ustav 2017., i sad je prvi put primijenjena. Sudska bi odluka trebala biti recept za AfD, rekao je bavarski premijer Markus Söder (CSU).

Skup u Potsdamu

Policija procjenjuje da je samo preko vikenda 900.000 Nijemaca demonstriralo za obranu demokracije i zabranu AfD-a, nakon što su istraživački novinari objavili kako je nekoliko dužnosnika te stranke bilo na tajnom sastanku desničarskih ekstremista u studenome u Potsdamu, gdje se govorilo o remigraciji, odnosno o masterplanu za masovnu deportaciju imigranata i "neasimiliranih građana". Prema posljednjim anketama, popularnost AfD-a blago pada, ali i dalje su drugi, nakon oporbenih demokršćana (CDU-CSU). Prema anketi RTL-a, demokršćani su na 31 posto, AfD na 20, a stranke vladajuće koalicije Zeleni i SPD imaju po 14 posto, a FDP 4 posto. Toliko ima i Ljevica (Die Linke), a novoosnovani Savez Sahra Wagenknecht 3 posto.

Njemački ustav dopušta zabranu stranaka koje "nastoje potkopati ili ukinuti temeljni demokratski poredak". Bundestag je 2017. izmijenio ustav kako bi se omogućilo ukidanje državnog financiranja takvih stranaka, navodi Politico, a u utorak je prvi put ta odredba primijenjena u praksi.

Strah od jeseni

U 2017. ustavni sud donio je odluku da neće zabranjivati neonacističku NPD, tvrdeći kako je stranka, iako su utvrdili da je namjeravala potkopati demokraciju, toliko marginalna da nema izgleda to zaista provesti. Na izborima 2021. osvojili su premalo glasova da bi imali pravo na državno financiranje, no, recimo, 2016. NPD je dobio 1,1 milijun eura. U žestokoj raspravi o tome treba li zabraniti AfD ili ne, mnogi ističu da bi svaki pokušaj zabrane samo ojačao AfD, koji bi sebe mogao prikazati kao žrtvu vlasti koja ne priznaje demokratsku volju birača. Njemačka se boji rezultata europskih izbora na ljeto, a na jesen slijede izbori u tri savezne države na istoku zemlje, gdje je AfD, prema anketama, najjača stranka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:36