RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Užarili se kanali ruskih vojnih blogera: Počela je ukrajinska ofenziva, tenkovi idu prema našoj granici!

Pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Ukrajinski vojnici

 Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia

Ključni događaji:

- Prigožin i ruski vojni blogeri kažu da je ukrajinska ofenziva počela

- Američki veleposlanik kaže da je ruski brod utovario oružje u J.Africi

- Zelenski navodno stiže u Vatikan, trebao bi ga primiti papa

- Prigožin: ‘Situacija u Bahmutu razvija se po najgorem scenariju za Rusiju‘

- Velika Britanija poslala je Ukrajini krstareće projektile dugog dometa Storm Shadow

- Zelenski: ‘Još ne krećemo u protuofenzivu, gubici bi bili preveliki‘

- Wagnerovac tvrdi: Još 742 metra do potpunog zauzimanja Bahmuta

- Američki državni odvjetnik sredstva ruskog oligarha preusmjerio u Ukrajinu

- Kremlj komentirao odluku Poljske da preimenuje Kalinjingrad: ‘To je čin neprijateljstva‘


Prigožin i ruski vojni blogeri kažu da je ukrajinska ofenziva počela

Iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da će se na veliku protuofenzivu trebati pričekati još neko vrijeme dok stigne sva zapadna oprema - ruski vojni blogeri večeras vrlo aktivno pišu kako su ukrajinske snage započele sa žestokim probojem oko Bahmuta i Soledara, piše Slobodna Dalmacija.

Prema ruskim blogerima više skupina ukrajinskih vojnika uspjeli su se probiti uz pomoć dva do tri tenka po svakoj grupi te se sada pokušavaju konsolidirati na novoosvojenim pozicijama.

Rob Lee, doktorand na Odsjeku za ratne studije londonskog King‘s Collegea i bivši marinac, na Twitteru je prenio poruke s nekoliko ruskih Telegram kanala koji pišu da je ukrajinska protuofenziva započela uspješnim napredovanjem sjeverozapadno i jugozapadno od Bahmuta i Soledara. Upozoravaju na borbene pokrete u blizini Majorska, Kupjanska i Huljapolja.

"Protuofenziva je u punom zamahu. Oružane snage Ukrajine uspješno ulaze u bokove Bahmuta. Dalje će ući na područje Brjanske i Belgorodske regije - poručuje i zloglasni vođa Wagnera Jevgenij Prigožin.

Ukrajinski mediji spekuliraju kako se radi o lokalnom protunapadu na ograničenom području, dok ruski ratni bloger Evgenj Poddubni navodi kako su ukrajinske trupe "započele operaciju okruživanja" ruskih snaga u blizini Bahmuta te da su se uspjeli probiti kroz crte bojišnice u području Soledara.

Aleksandar Kots, još jedan ratni bloger, piše da su ukrajinski tenkovi primijećeni na cesti koja prolazi pokraj Harkiva te da se kreću prema ruskoj granici. Navodi kako se u nadirućoj koloni nalazi zapadna vojna tehnika. Kots je sugerirao da bi manevar mogao biti usmjeren na rastezanje ruskih resursa koji se koriste za zaustavljanje prijetnje u ruskoj regiji Belgorod. Poddubni je također izvijestio o ukrajinskoj vojnoj aktivnosti u blizini Harkiva.


Američki veleposlanik kaže da je ruski brod utovario oružje u J.Africi

Američki veleposlanik u Južnoafričkoj Republici izjavio je u četvrtak da je ruski brod utovario oružje u toj zemlji što znači da ona nije neutralna u ratu u Ukrajini, a južnoafrički predsjednik izvijestio je da je vlada otvorila istragu.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa nije ni potvrdio niti opovrgnuo da je došlo do utovara, ali je odgovarajući na pitanja oporbe u parlamentu rekao da vlada ispituje te navode.

Američki veleposlanik Reuben Brigety izjavio je lokalnim novinarima kako je Washington uvjeren da je ruski brod u prosincu prošle godine utovario oružje i streljivo u Južnoafričkoj Republici.

"To da Južnoafrička Republika naoružava Rusiju je duboko neprihvatljivo", rekao je Brigety. "To nisu potezi neutralne zemlje", dodao je.

Washington je više puta upozoravao druge države da ne naoružavaju Rusiju, a u protivnom bit će isključene s najvažnijih međunarodnih tržišta.

State Department je kasnije u četvrtak komentirao navode veleposlanika.

"SAD je ozbiljno zabrinut zbog uplovljavanja sankcioniranog ruskog teretnog broda u južnoafričku luku u prosincu prošle godine i to je izravno prenio južnoafričkim dužnosnicima", rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Južnoafrički predsjednik Ramaphosa potvrdio je u parlamentu da "je u tijeku" istraga u vezi s brodom Lady R.

Njegov glasnogovornik Vincent Magwenya rekao je da "nikakav dokaz do danas nije podnesen za navode o slanju oružja iz Južne Afrike u Rusiju" te je potvrdio da je otvorena istraga.

Južnoafrička Republika je u veljači održala zajedničke vojne vježbe s Rusijom i Kinom, nazvavši ih rutinskima, no SAD i druge zapadne sile su i tada izrazile zabrinutost.

Južnoafrička Republika je jedan od najvažnijih ruskih saveznika u Africi, no držala se nepristrano i suzdržavala od glasanja o rezolucijama UN-a o ratu u Ukrajini.


Zelenski navodno stiže u Vatikan, trebao bi ga primiti papa

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelens‘kyj mogao bi se u subotu u Vatikanu sastati s poglavarom Katoličke crkve papom Franom. Posjet još nije potvrđen, Sveta Stolica kaže da je to "hipoteza" u sklopu Zelens‘kyjeva brzopoteznog posjeta nekim članicama Evropske unije.

Više pročitajte OVDJE.


Prigožin: ‘Situacija u Bahmutu razvija se po najgorem scenariju za Rusiju‘

Šef grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, rekao je da se situacija u Bahmutu za Ruse razvija prema najgorem mogućem scenariju.

‘Ta područja koja smo mjesecima zauzimali krvlju i životima naših suboraca, danas gotovo bez borbe napuštaju oni koji bi nam trebali držati bokove‘, rekao je vođa te terorističke organizacije.


Britanci potvrdili: ‘Poslali smo projektile Storm Shadow Ukrajini‘

Ujedinjeno Kraljevstvo potvrdilo je da Ukrajini projektile dužeg dometa Storm Shadow kako bi im pomogli u borbi protiv ruskih snaga, javlja BBC.

image

Ilustracija: borbeni avion RAF-a Tornado GR4 nosi dva Storm Shadow projektila (fotografija iz 2013.)

Geoff Lee/Mod/Wikimedia Commons/Ogl V1.0

Riječ je o krstarećim projektilima koji se ispaljuju s aviona, a za koje proizvođač tvrdi da imaju domet veći od 250 km. To je u najmanju ruku trostruko više od dometa raketa M31 koje Ukrajinci ispaljuju iz raketnog sustava HIMARS.


Kremlj: Američki transfer zaplijenjene imovine u Ukrajinu vratit će se kao bumerang

Kremlj je u četvrtak kritizirao odluku Sjedinjenih Država da se Ukrajini da na korištenje zaplijenjena imovina ruskog biznismena Konstantina Malofejeva, rekavši da je ta odluka nezakonita i da bi to moglo pogoditi Washington kao bumerang.

Američki državni odvjetnik Merrick Garland odobrio je u srijedu da se zaplijenjena Malofejeva imovina vrijedna milijune dolara da na korištenje Ukrajini, što je prvi takav slučaj da se zaplijenjeni ruski novac koristi na takav način.

Upitan o tom slučaju, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Sjedinjene Države "ukrale" novac i da će ih takve odluke "pogoditi kao bumerang".

“To potkopava povjerenje investitora i vlasnika imovine koji su na neki način povezani s Amerikom, a to svakako ne može ostati bez posljedica za SAD”, rekao je.

Peskov je rekao da takvi koraci zahtijevaju odgovor, ali nije rekao što bi Rusija mogla poduzeti. Rekao je da ne postoji mogućnost osporavanja tužbom u Sjedinjenim Državama jer "nemamo priliku braniti svoja prava na sudu".

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je Malofejeva prošle godine za kršenje sankcija nametnutih Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu, rekavši da je financirao Ruse koji promiču separatizam na Krimu.

Glavni državni odvjetnik Garland rekao je da je to prvi američki transfer oduzetih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine, ali da neće biti posljednji.


Peskov: Nadam se da Srbija i RS neće popustiti pod pritiskom i uvesti sankcije Rusiji

Glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izrazio je nadu da Srbija i Republika Srpska neće pokleknuti pred pritiscima Zapada i pridružiti se sankcijama protiv Rusije, dok je čelnik RS-a Milorad Dodik najavio susret s Putinom potkraj mjeseca u Moskvi.

U intervju za banjolučku Alternativnu televiziju, koja se nalazi pod sankcijama SAD-a, Peskov je Srbe nazvao "braćom i strateškim partnerima".

Putinov glasnogovornik je ocijenio kako je Beograd trenutačno pod većim pritiskom Zapada da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, nego što je to slučaj s vlastima entiteta Republike Srpske koje u BiH koče taj proces.

„Na Srbiji je još veći pritisak nego na Republici Srpskoj. Nadamo se da će imati dovoljno snage da ne stanu u red ovoga mainstreama kolektivnog zapada”, rekao je Peskov.

Intervju je sniman u Moskvi, a voditeljica ga je vodila na ruskom jeziku.


Velika Britanija poslala je Ukrajini krstareće projektile dugog dometa

Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo je Ukrajini krstareće projektile dugog dometa ‘Storm Shadow‘, piše CNN pozivaju se na više zapadnih dužnosnika.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva odbilo je komentirati tu informaciju.

Da bi Storm Shadow mogao otići put Kijeva pričalo se ranije ovog tjedna, ali iz Londona su tada stigle informacije da odluka još nije donesena.

Ako su projektili doista stigli Ukrajini, radi se o izuzetno značajnoj vojnoj pomoći. Naime, Storm Shadow je krstareći projektil dometa većeg od 250 km (neki izvori spominju i do 560 km) s bojnom glavom teškom 450 kilograma. Kijev već godinu dana od Amerikanaca traži donekle usporedivi Army Tactical Missile System (ATACMS) čiji domet iznosi 300 km, a kojeg je Bijela kuća dosad izričito odbijala poslati Ukrajini iz straha od dodatne eskalacije rata.

Projektil su zajednički razvile Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, proizvođač navodi da ima i "stealth" karakteristike, a uobičajeno je da se ispaljuje s borbenog aviona.

- Ovo je iz perspektive dometa doista prekretnica za Ukrajinu, rekao je jedan visoki vojni dužnosnik SAD-a za CNN.

S novim britanskim projektilom ukrajinske snage dobile bi mogućnost udara duboko u ruske položaje, uključujući i one na poluotoku Krimu (na primjer Sevastopolj), kakvu dosad nije imala. Naime, domet M31 raketa koje Ukrajinci ispaljuju iz sustava HIMARS je između 70 i 80 km, a domet projektila njihovog domaćega raketnog sustava Vilka-M (a kojih ima vrlo malo) navodno je do 130 km.


Zelenski: Još ne možemo u protuofenzivu, izgubili bismo previše ljudi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegovoj zemlji treba više vremena za pokretanje dugoočekivane protuofenzive protiv Rusije, budući da ukrajinska vojska za to još uvijek treba obećanu pomoć Zapada.

Očekivani napad mogao bi biti odlučujući u ratu jer bi trebao prekrojiti linije bojišta koje su mjesecima ostale nepromijenjene.

Bit će to ključni test za Ukrajinu, koja želi dokazati da primljena zapadna pomoć može rezultirati velikim dobicima na bojnom polju.

"S (onim što imamo) možemo ići naprijed i biti uspješni", rekao je ukrajinski predsjednik.

"No, izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo", rekao je on u svom sjedištu u Kijevu, u intervjuu za javne radiotelevizije koje su članice Eurovision Newsa, poput BBC-ja.

"Dakle, moramo pričekati. Trebamo još malo vremena", rekao je Zelenski. Više o tome što je Zelenski govorio pročitajte OVDJE.


ISW: Ruske snage su ‘ograničene‘ u Bahmutu

Ruske snage u Bahmutu su ograničene zbog ‘sveprisutnih problem vezano za rusku borbenu sposobnost‘, upozorio je američki think tank, Institut za proučavanje rata.

Kontinuirani napadi iscrpljivanja‘ od strane Ukrajine dodatno ograničavaju napredak Rusije u gradu, rekao je ISW.

U srijedu je ukrajinska vojna postrojba priopćila da je razbila rusku pješadijsku brigadu na prvoj crti u blizini Bahmuta, tvrdeći da potvrđuju izjavu šefa Wagnera da su ruske snage pobjegle.

Kasnije u srijedu, general pukovnik Oleksandr Sirski, koji vodi ukrajinske kopnene snage, rekao je da su se ruske jedinice u nekim dijelovima Bahmuta povukle do 2 kilometra kao rezultat protunapada. Nije iznosio detalje.

Wagnerove jedinice predvodile su višemjesečni ruski napad na istočni grad, ali ukrajinske snage tvrde da ofenziva posustaje.

- Problemi s predanošću različitih osiromašenih jedinica, uz očigledne propuste u zapovijedanju i kontroli, vjerojatno sprečavaju ruske snage u tom području u provođenju odlučnih obrambenih operacija, tvrdi ISW.


Kremlj komentirao odluku Poljske da preimenuje Kalinjingrad: ‘To je čin neprijateljstva‘

Kremlj je komentirao odluku Poljske da u službenim dokumentima preimenuje ruski grad Kalinjingrad, rekavši da je riječ o ‘neprijateljskom činu‘.

Kalinjingrad, koji se nalazi u enklavi stiješnjen između Litve i Poljske na baltičkoj obali, bio je poznat pod njemačkim imenom Königsberg sve do nakon Drugog svjetskog rata, kada ga je anektirao Sovjetski savez i preimenovao u čast političara Mihaila Kalinjina.

U sijedu je poljski ministar razvoja Waldemar Buda poručio da će se Kalinjingrad službeno zvati Królewiec, naziv koji je imao kada je tim teritorijem vladala Poljska u 15. i 16. stoljeću.

- Ne želimo rusifikaciju u Poljskoj i zato smo odlučili promijeniti ime Kalinjingrada, rekao je Buda.

Varšava tvrdi da povezanost Mihaila Kalinjina s masakrom u Katinu 1940. godine, kada su sovjetske snage pogubile tisuće poljskih časnika, imale negativne konotacije.


Wagnerovac tvrdi: Još 742 metra do potpunog zauzimanja Bahmuta

Jedan pripadnik Wagner skupine izjavio je za RIA Novosti da je Bahmut praktički pod kontrolom ruskih snaga te da je ostalo oko 740 metara do ulaza u grad.

Tvrdi da je zauzet kvart oko škole, odnosno Nastavno-pedagoškog zavoda.

- Ako od te zgrade krenete dijagonalno uz cestu, do izlaza iz grada onda preostaju 742 metra, rekao je

Izvor za RIA Novosti tvrdi da ukrajinske trupe pružaju žestok otpor i provode intenzivno topničko granatiranje ruskih položaja.


Zelenski obećava da će ponovno zauzeti cijelu Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u srijedu da će vratiti svaki dio teritorija koji je Rusija oduzela Ukrajini, dok su njegovi vojnici na prvoj liniji ostvarili teritorijalne dobitke u Bahmutu.

"Nećemo ostaviti nijedan komad naše zemlje neprijatelju - tiranija neće vladati nigdje", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. "Moramo vratiti slobodu, sigurnost i Europu u cijelu ukrajinsku zemlju", dodao je.

Njegovo obraćanje uslijedilo je nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe, koje su sudjelovale u teškim borbama za kontrolu u istočnoj regiji Donjeck, rekle da su potisnule ruske trupe do dva kilometra u nekim mjestima u blizini Bahmuta.

"Tamo provodimo učinkovite protunapade", rekao je Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, na Telegramu u srijedu navečer.

Sirski je kazao da su jedinice ruske plaćeničke skupine Wagner u nekim dijelovima zamijenjene jedinicama regularne ruske vojske. Ove slabije obučene jedinice sada su poražene, rekao je zapovjednik. No dodao je: "Bitka za Bahmut se nastavlja".

Andrij Biletskij, osnivač ukrajinskog bataljuna Azov, naveo je na Telegramu da je teritorij potpuno slobodan od ruskih vojnika te da su najmanje dvije ruske brigade poražene i zarobljene.

Kako su borbe odmicale, šef Wagnera, Jevgenij Prigožin, rekao je da se boji da će njegova jedinica biti opkoljena u borbama oko Bahmuta.


Američki državni odvjetnik sredstva ruskog oligarha preusmjerio u Ukrajinu

Američki državni tužitelj Merrick Garland ovlastio je prvi prijenos zaplijenjenih ruskih sredstava za korištenje u Ukrajini, objavljeno je u srijedu.

Ministarstvo pravosuđa prošle je godine optužilo ruskog oligarha Konstantina Malofejeva za kršenje sankcija nametnutih Rusiji nakon invazije Ukrajine, rekavši da je financirao Ruse koji su promovirali separatizam na Krimu.

Garland je također najavio "zapljenu milijuna dolara s računa u američkoj financijskoj instituciji koji se povezuje s Malofejevljevim kršenjem sankcija." Kako je sam rekao, Garland je sada ovlastio prijenos tog novca za korištenje u Ukrajini.

"I dok ovo predstavlja prvi američki prijenos zaplijenjenih ruskih sredstava za izgradnju Ukrajine, neće biti posljednji", priopćio je Garland.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:22