LANSIRANA RAKETA

UZBUNA NA DALEKOM ISTOKU Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil, preletio je sjeverni japanski otok Hokaido

Ilustracija
 KCNA / Reuters

Sjeverna Koreja je u srijedu po lokalnom vremenu (utorak po hrvatskom vremenu) lansirala balistički projektil, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap pozivajući se na vojne izvore.

Raketa je ispaljena iz okolice Pjongsonga, na jugozapadu države, u smjeru istoka, a prema prvim procjenama, vjeruje se da je riječ o interkontinentalnom balističkom projektilu.

Japanska javna televizija NHK javlja da je projektil preletio sjeverni otok Hokaido i zatim pao negdje u Tihi ocean. U zraku je navodno na visini od oko 4.500 kilometara proveo 50 minuta što bi, ako taj podatak bude potvrđen, značilo da je riječ o dosad najdužem letu sjevernokorejskog projektila, navodi NHK.

Na toj je liniji bio i američki ministar obrane James Mattis.

- Iskreno, ovaj je projektil otišao više nego prethodni pokusi koje su poduzeli, rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump nedugo nakon lansiranja izašao je pred novinare kojima je kratko prokomentirao najnoviji potez Pjongjanga.

- Riješit ćemo tu situaciju, rekao je, ne ulazeći u detalje. Napomenuo je tek da Amerika zasad nema namjeru promijeniti svoj pristup prema Sjevernoj Koreji, koji je s obzirom na njegovo nepredvidivo ponašanje zapravo nejasan.

Ekspert za nuklearno naoružanje David Wright izjavio je da, na temelju trenutno dostupnih podataka, vjeruje da bi ovaj projektil mogao dosegnuti američku prijestolnicu Washington D.C., no da bi vjerojatno ipak imao manji domet da je na njega bila stavljena stvarna nuklearna bojeva glava, a ne njezina imitacija, kao što se vjeruje da je bio slučaj.

Ipak, u Pentagonu navode da ovaj konkretan incident nije predstavljao opasnost samoj Americi, što je i logično s obzirom da se srušio u more daleko od bilo kojeg američkog teritorija.

U Japanu su odmah nakon prvih izvješća o lansiranju rakete sazvali hitan sastanak užeg kabineta vlade, a i u Južnoj Koreji su sazvali hitnu sjednicu tamošnjeg vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tokio je kasnije zatražio hitnu sjednicu UN-ovog Vijeća sigurnosti, za što je dobio podršku SAD-a, a zasjedanje je najavljeno za srijedu poslijepodne.

Sjeverna Koreja je od travnja svaka dva, tri mjeseca ispalila po jedan projektil, a u rujnu je napravila stanku pošto je ispalila projektil također preko japanskoga otoka Hokaida 15. rujna.

Pjongjang je od 2006. pod sankcijama UN-a zbog svog balističkog i nuklearnog programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:31