RASTUĆA OPASNOST

UZBUNA U RUSIJI Više od pet tisuća terorista ISIS-a skupilo se na granici, pokušavaju ući u zemlju

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2019. u 10:36

Undated propaganda video capture released by the Islamic State of Iraq and the Levant showing ISIS fighters riding through a town in Anbar Province, Iraq., Image: 281681132, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

 

Ogranak Islamske države prikupio je oko 5.000 militanata u sjevernom Afganistanu na granici bivših sovjetskih republika u središnjoj Aziji, upozorio je direktor ruskog FSB-a, dodavši da su se mnogi od njih borili u Siriji.

'Posebno je zabrinjavajuće ponovno razmještanje terorističkih skupina u sjeverne pokrajine Afganistana', rekao je Alexander Bortnikov šefovima bivših sovjetskih obavještajnih službi u Dušanbeu. Upozorio je i da je lokalni ogranak ISIS-a, ‘Wilayat Khorasan’, uspio skupiti 5.000 boraca na tom području.

Terorističke ćelije se sada infiltriraju u bivše sovjetske zemlje gdje se povezuju s organiziranim kriminalom. Kako bi se prikrili, pokušavaju se predstavljati kao izbjeglice i migranti.

I nakon niza poraza u Siriji i Iraku, islamisti i dalje ostaju opasnost.

'Sada se pokušavaju pregrupirati u područjima koja sirijska vlada ne kontrolira, ili se skrivaju u izbjegličkim kampovima', rekao je šef ruskog FSB-a.

Još je jedan zabrinjavajući trend da terorističke skupine premještaju svoje snage i u druge dijelove svijeta, uključujući i sjevernu Afriku i jugoistočnu Aziju, javlja Russia Today.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo