AMNESTY INTERNATIONAL

UZNEMIRUJUĆA ISTINA O NAJUGLEDNIJOJ SVJETSKOJ ORGANIZACIJI ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA Nakon dva samoubojstva pokrenuta istraga, rezultati sve frapirali

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.05.2019. u 19:44

The logo of Amnesty International is seen next to director of Mujeres En Linea Luisa Kislinger, during a news conference to announce the results of an investigation into humans rights abuses committed in Venezuela during protests against President Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela February 20, 2019. REUTERS/Carlos Jass - RC15C6BF9F00
REUTERS

 

Većina upravljačkih pozicija Amnesty Internationala ostat će upražnjena nakon što je procurio uznemirujući izvještaj o uvjetima rada u toj svjetski poznatoj nevladinoj organizaciji koja poduzima akcije u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava.

"Bivši voditeljski tim Amnesty Internationala, koji su sačinjavala sedmorica direktora, rasformiran je te je sve njegove dužnosti preuzeo tranzicijski tim. On će raditi sve dok se ne popune sve pozicije u novom četveročlanom voditeljskom timu što očekujemo do kraja 2019. godine", potvrdio je glasnogovornik AI-ja za BBC.

Kako javlja BBC, jedan od zaposlenika Amnestyja opisao je kako ondje vlada "toksična kultura tajnovitosti i nepovjerenja".

Objavljeno je kako su sedmorica direktora AI-ja ponudili svoje ostavke, a vjeruje se kako su njih petorica, čija su radna mjesta bila u Londonu i Ženevi, već napustila organizaciju. Londonski The Times javlja da bi trebali dobiti "izdašne otpremnine".

Glavni tajnik Amnestyja Kumi Naidoo prošle je godine naredio nezavisnu istragu nakon što su dvojica zaposlenika lani počinila samoubojstvo.

BBC u izvještaju o turbulentnim događajima u Amnesty Internationalu podsjeća kako se u svibnju 2018. u njihovom uredu u Parizu ubio 65-godišnji Gaëtan Mootoo. Ostavio je oproštajno pismo u kojem je progovorio o stresu koji je doživio na svom radnom mjestu te iscrpljenosti od pretjeranog rada. Istraga je pokazala kako se "osjećao zapostavljenim i napuštenim". Šest tjedana kasnije život si je oduzela i 28-godišnja pripravnica u ženevskom uredu AI-ja Rosalind McGregor. Samoubojstvo se dogodilo u njenom obiteljskom domu u Surreyju.

Istraga je u njenom slučaju utvrdila kako su tragičnom raspletu prethodili događaji iz privatnog života, njena obitelj poručuje kako su u Amnestyju mogli učiniti više kako bi pomogli njenom mentalnom zdravlju.

Tijekom neovisne istrage ispitano je 475 zaposlenika, a rezultati objavljeni prošlog tjedna otkrivaju kako su mnogi od njih posvjedočili o slučajevima zlostavljanja koje su doživjeli od svojih šefova. Menadžeri bi na sastancima ponižavali zaposlenike te im, između ostalog, govorili: "Trebao bi dati otkaz. Ako ostaneš, tvoj život će biti bijedan". Otkriveni su i brojni slučajevi rasne i splone diskriminacije, a odnos zaposlenika i direktora opisan je tvrdnjom "mi protiv njih".

"U mnogim razgovorima sa zaposlenicima radna kultura u Amnestyju opisuje se kao toksična još od 1990-ih", navodi se u izvještaju. Sindikat zaposlenika Unite, čiji su članovi zaposleni u uredima Amnestyja širom svijeta, kaže kako je jedan od troje zaposlenika iskusio zlostavljanje na poslu od 2017. godine do sada.

Amnesty nije jedina organizacija za ljudska prava koja se našla na udaru zbog tretmana svojih zaposlenika. Ranije ove godine otkrilo se kako su bullying i uznemiravanje na radnom mjestu česta pojava i u Oxfamu, velikoj britanskoj humanitarnoj organizaciji, a lani se i udruga Save the Children našla u središtu skandala nakon ozbiljnih optužbi zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja na radnom mjestu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo