UHIĆENJE U RIMU

VATIKAN UHITIO TALIJANA U ISTRAZI O KUPNJI ZGRADE U LONDONU Optužen je za iznuđivanje, pronevjeru novca, tešku prijevaru i pranje novca

Vatikanska policija uhitila je u petak Talijana Gianluigija Torzija, koji je sudjelovao u kontroverznoj kupnji luksuzne zgrade u Londonu novcem Crkve.

Torzi, koji je uhićen nakon što su ga ispitali vatikanski suci, optužen je za iznuđivanje, pronevjeru novca, tešku prijevaru i pranje novca, objavio je Vatikan.

Torzi je prvi uhićenik u vezi tog slučaja.

Istraga je dovela do suspenzije petero djelatnika Vatikana prošle godine, ostavke načelnika policije Vatikana i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financijske informacije (AIF), tijela za financijski nadzor.

Torzi je bio opunomoćenik Vatikana u tom poslu, u kojem je Državno tajništvo Vatikana kupilo zgradu u londonskoj četvrti Chelsea prije nekoliko godina za 200 milijuna američkih dolara.

Torzijeve odvjetnike Reuters nije mogao dobiti za komentar.

Rijetko se događa da neki talijanski državljanin bude uhićen i pritvoren u Vatikanu.

Javnost je za istragu doznala 1. listopada prošle godine kada je vatikanska policija izvršila pretres ureda Državnog tajništva, administrativnog srca Katoličke Crkve, te Ureda za financijske informacije, zaplijenivši dokumente i računala.

Vatikanska policija u veljači je izvršila pretres doma i ureda jednog svećenika koji je radio u Državnom tajništvu u vrijeme kupnje sporne nekretnine i objavila da ga se sumnjiči za pronevjeru, zloporabu položaja i korupciju.

Kardinal Angelo Becciu, bivši visoki dužnosnik Državnog tajništva, u veljači je kazao da se vrijednost nekretnine u Londonu utrostručila otkako je kupljena, ali i da su posrednici u kupnji nepravilno postupili u suradnji s Vatikanom.

Papa Franjo i drugi vatikanski dužnosnici staju u obranu korištenja novca Katoličke crkve za kupnju nekretnina sve dok su one etičke. Prošle je godine kazao da Crkvin novac ne bi smio stajati u ladici nego da ga treba oploditi kako bi ga se moglo koristiti za više dobra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:03