OGLASIO SE OESS

Važno izvješće podiglo prašinu u Srbiji: ‘Ovo je dokaz izborne krađe!‘; Brnabić: ‘Laži i besmislice‘

Srpska napredna stranka osvojila je većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

 Vlado Kos/Cropix

Izvješće OESS-ova ureda o prosinačkim izborima u Srbiji vlast i i oporba u Beogradu protumačili su u srijedu svatko iz svog ugla - oporbena koalicija Srbija protiv nasilja tvrdi da su potvrđeni njihovi navodi o izbornoj krađi, a vlast inzistira na tome da je "stavljena točka" na optužbe i da krađe nije bilo.

U izvodima iz izvješća Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim 17. prosinca, koje su objavili pojedini mediji, istaknuto je da se neophodne zakonodavne promjene prije idućih izbora jer su međunarodni promatrači primijetili česte proceduralne nedosljednosti na izborni dan, brojne slučajevi ozbiljnih nepravilnosti, uključujući kupnju glasova i ubacivanje glasačkih listića u kutije.

Promatrači su konstatirali i brojne primjere skupnog glasanja, slučajeve neprimjerenog utjecaja i neovlaštenog praćenja glasača te fotografiranje listića.

U izvješću je, među ostalim, istaknuta neophodnost pristupa podacima o registraciji birača i "smislena revizija" Jedinstvenog biračkog popisa.

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas novinarima da u izvješću nema "laži i besmislica o krađi izbora" koje od kraja izbornog dana ponavlja oporba.

Predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u izjavi novinarima u Tirani, gdje sudjeluje na regionalnom samitu, da u izvješću nitko ne spominje, "niti može spomenuti krađu na izborima, jer je nije ni bilo".

Obveza Srbije, dodao je, bit će da postupi sukladno preporukama ODIHR-a.

S druge strane, oporba je na tiskovnoj konferenciji ustvrdila da su izvješćem potvrđeni navodi o pokradenim izborima.

Jedna od čelnica liste Srbija protiv nasilja Marinika Tepić rekla je novinarima da je konstatirana izborna krađa i, premda pisano birokratskim jezikom, izvješće ukazuje na migracije birača, kupnju glasova, problematičan ili neetičan birački popis.

Istaknuti su i nejednaki uvjeti za sve sudionike izbora te favoriziranje "jednog čovjeka i jedne stranke", rekla je Tepić aludirajući na predsjednika Srbije koji je "pozajmio" svoje ime stranačkoj listi premda se nije kandidirao na izborima, ali je dominirao u izbornoj kampanji.

Srpska napredna stranka osvojila je većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima, a na lokalnim izborima u Beogradu ima tijesnu većinu i upitno je može li formirati vlast, pa se može očekivati ponavljanje izbora.

Preliminarno izvješće ODIHK-a iz siječnja poslužilo je kao podloga za rezoluciju Europskog parlamenta, donesenu početkom veljače, kojom je zatražena međunarodna istraga o nepravilnostima na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji krajem prošle godine. Nakon službenog izvješća ODIHR-a EU bi se trebala izjasniti o slanju svoje misije koja bi provjerila činjenice na terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:52