RECEPT ZA POBJEDU?

Već viđeni razvoj događaja vraća Trumpa u igru i stvara blagu paniku među Demokratima

Šefica kampanje favorita za Bijelu kuću upozorava da vode mrtvu utrku u nekoliko "swing" država
Donald Trump; Joe Biden
 AFP

Stožer aktualnog favorita ovogodišnje utrke za Bijelu kuću, bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, svojim je stranačkim simpatizerima poslao poruku upozorenja, apelirajući na njih da se ne ušuškaju u optimistične najave predizbornih anketa "jer su one i prije znale pogriješiti".

"Unatoč tome što na nacionalnoj razini već mjesecima bilježimo uvjerljivu prednost, u saveznim državama od kojih očekujemo da nas dovedu do pobjede, poput Arizone, Sjeverne Karoline i Floride, prema vlastitim smo procjenama u prednosti od samo tri posto, što je unutar statističke pogreške", stoji u upozorenju Bidenove voditeljice kampanje Jennifer O'Malley Dillon, koja je simpatizere Demokratske stranke podsjetila na bolnu uspomenu 2016. godine.

"Kampanju do samoga kraja moramo voditi kao da ozbiljno zaostajemo u anketama. Ako smo 2016. išta naučili, onda je to da ne smijemo podcijeniti Donalda Trumpa i njegovu moć da se u fotofinišu vrati u utakmicu. Prema prosjeku anketa nismo u dvoznamenkastoj prednosti u odnosu na Trumpa. Mediji previše bombastično prikazuju naše vodstvo", napomenula je O'Malley Dillon, zabrinuta da bi najave o sigurnoj pobjedi demokrata mogle ulijeniti njihovo biračko tijelo da izađe na izbore i glasa.

Entuzijazam raste

Njezino je otvoreno pismo među simpatizerima Demokratske stranke počelo cirkulirati samo nekoliko dana nakon što je njihov strateg u privatnom newsletteru članove upozorio da "pojačano raste entuzijazam među republikanskim biračima".

"Od prošlog je tjedna republikanski udio bijelih, srednje obrazovanih birača starijih od 30 godina u ključnim saveznim državama porastao za čak deset posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, a postotak Demokratske stranke u tom je razdoblju pao za četiri posto. Biračka skupina koja je 2016. u golemom broju izašla na birališta i presudila pobjedi Donalda Trumpa posljednjih se tjedana počela natprosječno aktivirati", stoji u privatnom newsletteru stranke koji je na uvid dobila redakcija New York Timesa.

Na taj je trend 1. listopada upozorio i David Wasserman, urednik The Cook Political Reporta, koji je primijetio kako republikanci u četiri od šest saveznih država u kojima je Trump 2016. pobijedio s manje od pet posto razlike, posljednjih tjedana rapidno dodaju nove birače svome tijelu. Prema njegovoj procjeni, ove godine to rade i bitno uspješnije nego tijekom prošlog izbornog ciklusa.

Ruralne zone

U Floridi su republikanci od predizbora u ožujku dodali još 195.652 novih članova, dok su ih demokrati pribrojili samo 98.362. Pennsylvania je od lipnja registrirala novih 135.619 republikanaca i samo 57.985 demokrata, a Sjeverna Karolina bilježi više od 83.000 republikanaca i 38.000 demokrata.

Neuralgična točka Bidenove pobjede mogle bi biti ruralne sredine "swing" saveznih država, poput Michigana, Wisconsina i Pennsylvanije, u kojima su oba kandidata praktički izjednačena. Naime, unatoč tome što ankete Bidenu u Wisconsinu najavljuju prosječnu prednost od 5,5 posto, Trump, koji je 2016. u ruralnim zonama te države osvojio gotovo 30 posto glasova više od Hillary Clinton, i danas uživa osjetnu prednost. Upravo je na tu opasnost upozorio i dr. sc. Doug Schwartz, potpredsjednik ankete Quinnipiac University Poll, koji neprestano napominje kako predizborne ankete nisu predviđanja budućnosti, nego prikaz određenih društvenih trendova u nekom vremenu.

"Unatoč vrlo turbulentnoj izbornoj godini koju su obilježili pandemija, ekonomska kriza, rasni nemiri i bitka za Vrhovni sud, Biden uživa stabilnu prednost u odnosu na Trumpa, koja varira između 7 i 11 posto. No, valja napomenuti da se prosjek njegove prednosti u rujnu malo spustio", rekao je Schwartz.

I on je podsjetio na fenomen iz 2016. godine koji je presudio ishodu izbora.

Pogrešne ankete

"Građani koji su se u posljednjem trenutku odlučili za kandidata u natprosječnom su broju u odnosu na svoju demografsku zastupljenost u toj saveznoj državi podržali Donalda Trumpa. Clinton je tada, primjerice u Wisconsinu, uživala prosječnu prednost od čak šest posto, a na kraju je izgubila svih deset elektorskih glasova zbog samo jedan posto razlike u korist Trumpa", objasnio je Schwartz.

Demokrati su, navodno, zabrinuti i oko toga hoće li njihovi birači, koji ove godine zbog pandemije koronavirusa planiraju pojačano koristiti dopisno glasanje, listiće valjano ispuniti kako bi njihov glas bio uzet u obzir. Štoviše, barem dosad, birački korpus Demokratske stranke nije podnio očekivani broj zahtjeva za korištenje dopisnog glasanja od onoga koje su očekivali.

U većini "swing" saveznih država samo je 57,4 posto demokrata podnijelo zahtjev do 13. listopada, čime bi se njihov glas na izbornu noć mogao izjednačiti s republikancima koji, unatoč ugrozi od zaraze koronavirusom, 3. studenoga planiraju izaći na birališta.

ČetiriI ključna problema Joea Bidena

1. Upozorenje Jennifer O'Malley Dillon
"Ne smijemo podcijeniti Donalda Trumpa i njegovu moć da u fotofinišu preuzme vodstvo unatoč zaostatku u anketama"

2. Republikanci imaju više birača u swing državama
Demokratski strateg je kolege upozorio da posljednjih tjedana primjećuje pojačan entuzijazam među biračkim tijelom koje je Trumpa dovelo na vlast 2016. godine

3. Ruralne zone ključnih država
Iako Biden uživa priličnu prednost, u ruralnim zonama "hrđavog pojasa" izjednačen je sa svojim rivalom, a upravo su ti građani u natprosječnom broju 2016. izašli na birališta

4. Izlaznost i ispunjavanje anketa
Demokrati su zabrinuti hoće li ove godine njihovi birači, među kojima milijuni njih prvi put glasaju dopisnim putem, valjano ispuniti listić kako bi njihov glas 3. studenoga bio važeći

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 06:16