KONTROVERZNI POSTUPAK

VELIKA BRITANIJA DOPUSTILA UMJETNU OPLODNJU 'TROJE RODITELJA' Ta djeca neće imati nasljedne bolesti

LONDON - Velika Britanija planira postati prva zemlja koja će omogućiti spornu metodu potpomognute oplodnje "troje roditelja" kako bi se izbjeglo prenošenje neizlječivih bolesti na djecu.

Metoda, koja je trenutno u istraživačkoj fazi u laboratorijima u Britaniji i SAD-u, bila bi prva koja će uključiti usađivanje genetski modificiranog zametka u ženu i zasigurno će potaknuti ozbiljna etička pitanja.

Tehnika uključuje intervenciju u proces oplodnje kako bi se uklonila defektna mitohondrijska DNK, koja uzrokuje nasljedne bolesti poput teških bolesti srca, jetra, mozga, sljepoću ili mišićnu distrofiju.

Postupak je namijenjen obiteljima s mitohondrijskim bolestima, neizlječivim stanjima koja se prenose po majčinoj liniji i zahvaćaju jedno od 6500 djece na svijetu.

Kontroverzni postupak poznat je kao IVF "troje roditelja" jer će potomstvo imati gene svoje majke, oca i ženskog donora koji će "ispraviti" mitohodrijsku DNK s greškom.

Nakon što je javna rasprava pokazala da većina Britanaca podupire postupak, britanski ministar zdravstva izjavio je u petak da bi tehnika trebala biti dopuštena, ali uz stroga pravila. Britansko ministarstvo zdravstva već radi na njima i planira ih objaviti tijekom ove godine. Time bi Britanija postala prva zemlja u svijetu koja će pacijentima ponuditi mogućnost transfera mitohondrijske DNK kako bi se izbjeglo prenošenje bolesti roditelja na djecu.

Britansko liječničko etičko povjerenstvo već je dalo zeleno svjetlo za postupak, ali kritičare zahvata brine da bi kreiranje genetski modificiranog zametka mogao biti prvi korak prema "dizajniranju beba" čiji bi se genetski sastav mogao prilagoditi kako bi im se zajamčila određena visina, boja očiju i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:45