NOVI PROBLEMI U TEKSASU

VELIKA DRAMA U OKOLICI HOUSTONA Iz tvornice opasnih kemikalija čuju se eksplozije, nad gradom se nadvio crni dim, stanovništvo i radnici evakuirani

 
 Reuters, google

Spasilačke službe u Houstonu potvrdile su da je u tvornici kemikalija Arkema u okolici Houstona došlo do eksplozija i da se jasno vidi crni dim koji se nadvija iznad mjesta Crosby. Točnije, čule su se dvije eksplozije.

Razlog drame su opasne kemikalije koje trebaju biti konstantno na hlađenju, ali s obzirom na jaku kišu i katastrofalne poplave, osoblje tvornice nije bilo u mogućnosti odraditi tu zadaću. Još ranije iz same tvornice su priznali da su nemoćni u cijeloj situaciji.

- Ovo je nemogući zadatak, eksplozije su neizbježne.

Srećom, tvornica je na vrijeme upozorila na opasnost tako da je kompletno stanovništvo u krugu 2,5 kilometra evakuirano. Pri evakuaciji najgore je prošao jedan policajac koji je nakon udisanja opasnih plinova završio u bolnici.

Tvrtka je iz poplavljene tvornice evakuirala preostale radnike u utorak, a ubrzo se i oglasila dramatičnim priopćenjem.

- Želimo da lokalno stanovništvo bude svjesno da je proizvod uskladišten na više lokacija u tvornici i da ostaje opasnost od novih eksplozija - objavila je Arkema u priopćenju.

- Molimo vas da se ne vraćate u evakuirano područje sve dok se ne proglasi sigurnim.

Arkema je tada upozorila okrug na 'moguću reakciju nekih kemijskih proizvoda u pogonima'.

- Kemijska reakcija može prouzročiti požar, zbog čega se može stvoriti velika količina crnog dima - dodaje se u priopćenju.

Vlasti nisu rekle ništa o eventualnoj toksičnosti dima ni o kakvim je kemijskim proizvodima riječ.

Arkema koja kotira na burzi, multinacionalna je kompanija sa sjedištem blizu Pariza. Tvornica u Teksasu proizvodi organske perokside koji se koriste u proizvodnji umjetnih smola, polistirena, boja i drugih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 10:12