GLASOVANJE

VELIKA PLJUSKA VIKTORU ORBANU Europski parlament usvojio izvješće koje otvara put do aktiviranja članka 7, HDZ-ovci podržali premijera Mađarske

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2018. u 13:48

Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers a speech during a debate on the situation in Hungary at the European Parliament in Strasbourg, France, September 11, 2018. REUTERS/Vincent Kessler - RC1C6FF1BC70
REUTERS

 

Zastupnici Europskog parlamenta usvojii su u srijedu izvješće Judith Sargenti iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da 'u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija'.

Aktiviranje članka 7 Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no, iako je u EP-u izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, tj. moraju ga podržati sve zemlje članice.

Od 693 zastupnika, izvješće je podržalo njih 448, 197 je bilo protiv, a 48 suzdržano, što znači da su zeleno svijetlo izvješću koje je mađarski premijer Viktor Orban odlučno odbacio kao "pristrano, ucjenjenivačko i uvredljivo" za mađarski narod, dali i zastupnici iz Europske pučke stranke (EPP) pod palicom Manfreda Webera koji je netom objavio kandidaturu za spitzenkandidata.

Weber je još sinoć potvrdio da će glasati za izvješće, obrazloživši to riječima da je "uvijek zagovarao izgradnju mostova i želi tako i nastaviti", ali da kod mađarskog premijera "nije uočio nikakvu spremnost da se približi  svojim europskim partnerima i pokuša shvatiti naše zabrinutosti".

Tijekom jučerašnje rasprave o stanju u Mađarskoj na vidjelo je izbio duboki ponor unutar EU-a između njegovog zapada i istoka. I dok su neki zastupnici oštro kritizirali Orbana zbog gaženja demokratskih sloboda i ugrožavanja temeljnih prava, Orban je čuvare europskih ugovora optužio za licemjerje, zloupotrebu vlasti i kršenje mađarskog nacionalnog suvereniteta.

U izmjeni argumenata i protuargumenata pale su vrlo teške riječi pa je Orban, jedan od najmoćnijih nacionalnih lidera u EU s obzirom na potporu biračkog tijela, nazvan "lopovom".

Takva rasprava bacila je sjenu na današnji govor predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera o stanju Unije u kojem je zazivao jedinstvenu Europu, Europu bez podjela, posebice između njezinog istočnog i zapadnog dijela, hvaleći proširenje kao "pomirbu geografije i povijesti".

No, neki analitičari već sada ocjenjuju da su njegove riječi u tom pozivu zvučale kao "teški uzdasi iscrpljenog planinara izgubljenog u kanjonu".

- Znam da ste vi već zauzeli stajalište po ovom pitanju i znam da će velika većina vas podržati ovo izvješće. Znam i to da moj govor neće promijeniti vaše mišljenje. Ipak sam došao ovamo jer se vi sada spremate osuditi ne samo jednu vladu, nego jednu čitavu državu, jedan čitav narod. Osudit ćete Mađarsku koja je već tisuću godina dijelom europske kršćanske obitelji. Mađarsku koja je svojim naporima, i ako je to bilo potrebno svojom krvlju, pridonijela našoj sjajnoj europskoj povijesti. Mađarsku koja se pobunila i uzela u ruke oružje protiv najveće vojske na svijetu, protiv Sovjeta te je tako podnijela tešku žrtvu za slobodu i demokraciju te kada je to bilo potrebno otvorila je svoje granice svojim istočnonjemačkim prijateljima", rekao je jučer Orban na plenarnoj sjednici zastupnicima u Europskom parlamentu.

Pet hrvatskih eurozastupnica glasovalo protiv izvješća

 

Hrvatska europarlamentara Dubravka Šuica komentirala je za N1 televiziju usvajanje izvješća o Mađarskoj. Tri zastupnice HDZ-a Šuica, Ivana Maletić i Željana Zovko, kao i Marijana Petir i Ruža Tomašić, u EP-u su glasovale protiv izvješća.

- Naša mala delagacija glasovala je protiv izvješća. Mađarska je susjedna zemlja s kojm želimo gajiti dobrosusjedske odnose. Vrući krumpir je ovog puta dan u ruke EP-a i ovo je prvi put da se EP bavi ovakvom temom, prošli put, s Poljskom, je postupak pokretala EK", rekla je Šuica objašnjavajući da je EK "čuvarica europskog ugovora te da je ona trebala pratiti stanje i to pokrenuti".

"Vode se mnogi postupci protiv Mađarske pred Europskim sudom i bilo bi dobro da se ti postupci završe. Mislim da smo dobro postupili, sad EP nalaže Vijeću da dalje postupa", rekla je. 

Na upit je li glasovanje o Mađarskoj podijelilo europske pučane, Maletić je odgovorila:

- Izvješće je zanimljivo, možete ga napisati ovako ili onako. Autorica je socijalistica, radi se o podjeli pučana, što nama nije prihvatljivo. Želimo da grupa ostane jedinstvena Dobili smo pravo na slobodan glas i slobodno razmišljanje. Mi smo procijenili da ćemo do odluke suda glasati ovako. Ne mislim da je to išta dramatično, treba uvažiti svakoga, ovo je demokracija, govori Šuica.

Što se tiče Junckerovog govora pred Parlamentom, Šuica kaže kako je govor bio dobar, te kako je riječ o "neopterećenom državniku koji vrlo rasterećeno razgovara o problemima".

- Osobito me zaintrigirao europski suverenitet iz njegova govora. Nitko nikom ne ukida nacionalno, ali biti Europljanin je njegov ideal, kaže Šuica.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo