OČEKIVANO

VELIKA POBJEDA DONALDA TRUMPA Senatori odlučili da neće zvati svjedoke na njegovo suđenje

 Tom Brenner / AFP

Tijesnom većinom američki senatori odlučili su da neće zvati svjedoke na suđenju američkom predsjedniku Trumpu tijekom postupka opoziva, javlja BBC.

Senatori su s 51 glasom 'protiv' i 49 'za' odlučili da neće zvati svjedoke, a samo dvoje republikanaca bilo je 'za' - Mitt Romney i Susan Collins.

Suđenje sada prelazi u fazu u kojoj će senatori glasati o tome hoće li osloboditi Donalda Trumpa svih optužbi, što će se gotovo sigurno dogoditi prema sadašnjem omjeru snaga u Senatu.

Visoko pozicionirani republikanci, prvi među njima vođa senatske većine Mitch McConnell, su i prije početak suđenja jasno naznačili da žele brz postupak u kojem se neće zvati svjedoci, niti predstaviti novi dokazi.

Iznad svega, željeli su izbjeći da pred njima svjedoči Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji je u svojoj nadolazećoj knjizi rekao da mu je predsjednik naredio da uskrati pomoć Ukrajini ako ta država ne započne istragu protiv Huntera Bidena, sina bivšeg američkog potpredsjednika i kandidata za demokratsku nominaciju Joea Bidena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:36