‘OPASAN PRESEDAN‘

Veliki britanski pravnik užasnut zbivanjima u Europi: ‘Ovo je prvi ozbiljan simptom totalitarizma‘

Odsutnost moralnih skrupula u potrazi za onim što se smatra javnim dobrom, prvi je simptom totalitarizma, upozorio je

Prosvjedi u Beču protiv lockdowna

 Joe Klamar/AFP

Jonathan Sumption, jedan od najuglednijih britanskih pravnih autoriteta, dugogodišnji odvjetnik i bivši sudac na tamošnjem Vrhovnom sudu, napisao je za Telegraph osvrt pod nazivom 'Novi europski val covid autoritarnosti postavio je novi opasan presedan' u kojemu govori o tome kako je u borbi protiv pandemije zaboravljena moralna dimenzija. Sumption je, valja to reći, bio gorljivi zagovornik ostanka Britanije u Europskoj uniji.

Upozorio je kako diljem Europe temeljne norme civiliziranog društva ustupaju mjesto panici. - Necijepljeni se isključuju iz sve šireg spektra osnovnih ljudskih prava. Austrija ih je kriminalizirala. Italija je necijepljene spriječila da rade svoj posao, a nizozemska policija je pucala na prosvjednike koji se protive lockdownu pri čemu je neke teško ozlijedila, upozorio je.

- Svjedoci smo ultimativnih ludosti uplašenih političara koji ne mogu priznati da su nemoćni pred prirodnim fenomenom, smatra bivši sudac.

- Ako potpune karantene, prisilna zatvaranja obrta i druge brutalne mjere djeluju, zašto su onda te zemlje upravo sada usred petog vala pandemije i trećoj ili četvrtoj rundi lockdowna? Koliko dugo to mora trajati prije nego što shvatimo da navedene mjere jednostavno prebacuju infekcije u razdoblje nakon što su ukinute?, pita Sumption.

- Logika je sljedeća: ako sada ustrajemo na mjerama, one se nikada neće moći ukinuti, pojašnjava sudac.

- Prijeti opasnost da se mjere koje su se nekoć opravdavale kao privremene dok cjepiva ne postanu dostupna, sada ljudima nametnu kao trajne promjene u njihovu načinu života. Možda je najružnije obilježje krize navika političara da okrivljavaju druge za propast vlastite politike, piše Sumption.

- Protivljenje cijepljenju je glupo, ističe.

- Cjepiva su vrlo učinkovita u prevenciji ozbiljnih bolesti i smrti. Ali nisu tako učinkovita protiv zaraze i prijenosa infekcije kao što se ranije mislilo, podsjeća.

- U međuvremenu je zaboravljena moralna dimenzija. Osnovni je problem pristup pandemiji koja se tretira kao čisto tehničko pitanje upravljanja javnim zdravstvom, a ustvari je također riječ o složenom ekonomskom, socijalnom i političkom pitanju. To dovodi do nepromišljene pretpostavke da ne postoje ograničenja za ono što uplašena većina može legitimno nametnuti drugima u nadi da će se zaštititi od infekcije, piše renomirani pravnik.

image

Jonathan Sumption

Ben Stansall/AFP

- Odsutnost moralnih skrupula u potrazi za onim što se smatra javnim dobrom, prvi je simptom totalitarizma. Sljedeći je raščlanjivanje ljudskog bića na puke instrumente državne politike, ističe Sumption.

- Društvena interakcija s drugim ljudima nije neobavezna slobodna aktivnost, već temeljna ljudska potreba. Minimalno poštivanje osobne autonomije naših bližnjih je važno ako želimo živjeti u bilo kakvoj harmoniji. Te stvari su ono što nas čini zajednicom. Vlade koje ih ignoriraju prelaze važnu moralnu granicu i neizbježno se nađu uključene u kontinuirani napad na humanost vlastitog naroda, piše Sumption.

- Oni koji se odbijaju cijepiti mogu biti nerazumni, možda sebični, priznaje.

- Ali ako im nije dopušteno kojim će medicinskim zahvatima biti podvrgnuti i koje će lijekove primati u vlastito tijelo, onda od njihove autonomije kao ljudskih bića ne ostaje puno. Put je širom otvoren despotizmu i društvenom nadzoru kojemu se ne nazire kraj, poentira Sumption.

Na kraju zaključuje s referencom na Britaniju, koja je najveći dio mjera, ponajprije u Engleskoj, ukinula proteklog ljeta i nema naznaka da ih kani vraćati.

- Mi ostali bismo trebali promatrati i primjećivati kako se uz pomoć straha jednostavno može potkopati liberalna demokracija, zaključio je u svojem osvrtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:10