DRAMA U SLOVENSKOM SELU

VELIKI ČOPOR VUKOVA POKLAO 44 OVCE Uzgajivači i stanovništvo u strahu, vlasti smiruju situaciju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2018. u 18:39

Alpha wolf growling at members of the pack over a deer carcass., Image: 52064368, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Čopor vukova poklao je u noći s utorka na srijedu 44 ovce u naselju Lome kod Idrije u zapadnoj Sloveniji počinivši štetu od 5000 eura, a vlasti smiruju uznemirene uzgajivače i stanovništvo tvrdnjom da su napadi vukova na ljude izuzetno rijetki.

"Jasno da su ljudi sada prestrašeni, no vuk u načelu nije opasan za čovjeka iako zna izazvati velike štete", kazao je u četvrrtak Iztok Koren iz Zavoda za šume Slovenije, ustanove koja upravlja šumama u vlasništvu države.

Priznaje da način napada koji je zabilježen, kao i povrede na usmrćenim životinjama upućuju da se radilo o velikom vučjem čoporu, no da su kako bi se to potvrdilo uzeti DNK tragovi sline na mjestima ugriza, što je važno i zbog traženja odštete od od države i osiguravajućih društava.

Ako čovjek u daljini ugleda vuka, može ga mirno promatrati, pa i pratiti ga, jer po čovjeka nije opasan, budući da lovi samo divljač, a u pojedinim slučajevima i stoku, a igra i svoju prirodnu ulogu grabežljivca, preporuke su organizacije koja se bavi Projektom Life WolfAlps, životom i zaštitom vukova u alpsko-dinarskom masivu.

Uzgajivači stoke sitnog zuba lani su u Sloveniji od države koja vuka zakonski štiti odštetu za napade vuka zatražili u 126 slučajeva.

Zadnji slučaj ih brine iako nije bio jedini zadnjih godina jer se dogodilo da je napadnuto stado bilo zaštićeno električnom žicom i tzv. električnim pastirom, što očito nije pomoglo jer su vukovi ipak "došli na svoje".

Izdvajamo