ODGOVORNE SLUŽBE ŠUTE

'JASNO JE DA SE RADI O NAPADU DIVLJIH ZVIJERI' Užas nadomak Rijeke: Pronađene lešine 14 životinja, pokolj počinio čopor vukova?

Ilustracija
 Srđan Vrančić / CROPIX

Prije nekoliko večeri u neposrednoj blizini Podhuma, mjesta kod Rijeke u općini Jelenje, na području između bivše šljunčare Dubine i predjela Trni, pronađene su lešine najmanje 14 ovaca. Očevici tvrde da je na temelju pronađenih ostataka životinja 'jasno da se radi o napadu divljih zvijeri'.

- Kako javljaju mještani, pokolj nad ovcama najvjerojatnije je počinio čopor vukova, a riječ je o najmanje četiri vuka koje je jedan stanovnik Podhuma nedavno, tijekom dana, i sam vidio u Dubini, stoji između ostaloga u pismu čitatelja poslanog u redakciju Novog lista. O svemu je obaviješteno i Komunalno društvo Jelen.

Predsjednik Lovačkog društva Jelen Boris Zaharija, s 'napadom vukova', kako se navodi u pismu, nije upoznat, ali je, prema njegovim riječima, poznat slučaj napada pasa na košutu.

– Prije mjesec dana na području motodroma Grobnik evidentirani su psi koji su zadavili košutu. Pozvane su nadležne službe, obavljen je i policijski očevid, napravljen zapisnik. Utvrđeno je vlasništvo pasa koji su s područja Podkilavca, i koji su čipirani. Vlasnik je obaviješten i poduzeo je sve potrebno kako se slični nemili događaji ne bi ponovili. Ti psi sada više ne prave probleme, vezani su. Čekamo dogovor između počinitelja, odnosno vlasnika pasa i policije da dobijemo obeštećenje ili idemo u sudski spor – kaže Zaharija, dodajući kako je obaviješten i o napadu pasa na koze u Brnelićima. Vezano za napade vukova koji se spominju u pismu, Zaharija kaže kako su vukovi stalno prisutni na terenu, ali do sada nije bilo prijava za štete.

– To su dezinformacije, vukovi se vide, ali nema prijava ovčara. Vukovi, inače, ako i napadaju to čine zimi, a ne ljeti. Inače, vuk je zaštićena životinja. U slučaju da se i dogodi napad vuka na životinju, onda zovemo Centar za zvijeri u Delnice, utvrđuje se činjenično znanje i nakon toga štetu plaća država, upravo zbog toga što je vuk zaštićena životinjska vrsta – ističe Zaharija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2022 21:25