NE ZNAJU KOJA JE VRSTA

FOTO: MISTERIOZNO BIĆE ZAPANJILO ZNANSTVENIKE 'Uši su mu prevelike, noge prekratke, stopala su premalena, a krzno vrlo neobično. Sve je nekako čudno'

 
 Montana fish, wildlife and parks

Američki stručnjaci za divlje životinje nastoje odgonetnuti kakvu je to neobičnu životinju nalik vuku ubio jedan farmer iz Montane, piše BBC.

Rančer iz mjesta Denton upucao je stvorenje prošlog tjedna nakon što se ono približilo njegovoj stoci na samo nekoliko stotina metara.

Stručnjaci kažu da ne mogu točno odrediti o kojoj je vrti životinje riječ. Nakon što su je pregledali, izrazili su sumnju da se radi o vuku jer su zubi životinje prekratki, prednje šape abnormalno male, a pandže neobično duge.

Dakako, počele su kružiti i bizarne teorije da se radi o vukodlaku, nekakvom mladom grizliju ili rođaku Bigfoota.

Montana fish, wildlife and parks

U najnovijem izvješću Odjela za ribe, divljinu i parkove Montane stoji kako se radi o mladoj ženki koja još nije imala mlade i koja spada u istu porodicu s psima, lisicama, kojotima i vukovima.

'Nećemo znati o čemu je točno riječ dok ne obavimo DNK analizu', rekao je glasnogovornik agencije Bruce Auchly.

Dodao je i da će do konačnog odgovora možda proći i tjedni.

Montana fish, wildlife and parks

'Nekoliko stvari odmah mi je upalo u oči', rekao je Ty Smucker, stručnjak za vukove.

'Uši su mu prevelike, noge prekratke, stopala su premalena, a krzno vrlo neobično. Sve je nekako čudno.'

Iz agencije su kazali i da su počele kružiti razne teorije, poput one da se radi o izumrloj vrsti Canis Dirus, poznatoj i kao strahovuk.

'Jedini strahovuk (direwolf, engl.) kojeg znam je onaj iz pjesme Greatful Deada iz 1971. Slušao sam ga puno puta', našalio se Auchly misleći pritom na istoimenu pjesmu poznatog američkog benda. Dodao je i kako je Canis Dirus izumrla vrsta, nešto poput mastodonta, koja više ne postoji.

Montana fish, wildlife and parks

Neobična životinja pronađena je puno sjevernije od područja na kojem bi bilo moguće razgovarati o mitskoj Chupacabri, tako da neki smatraju da je ovo 'Dogman' – 'čovjek-pas'.

No, najvjerojatnije se ipak radi o 'coywolfu', križancu kojota i vuka ili možda nekoj vrsti psa koja je uzgojena u zatočeništvu pa nakon toga puštena ili pobjegla.

Inače, u Montani je dozvoljen lov na vukove ukoliko se oni približe ljudima ili stoci. Procjenjuje se da na području te američke države ima oko 900 vukova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 08:55