‘LJUDI, BUDITE OPREZNI‘

Veliki intervju kultnog generala: ‘Putin uništava vojsku, ali Wagner... Pa to je nehumano!‘

U velikom intervjuu merički general David Petraeus kazao je kako očekuje da će obje strane organizirati velike ofenzive

David Petraeus

 Saul Loeb/Afp

General David Petraeus bio je američki i koalicijski zapovjednik u ratovima u Afganistanu i Iraku, a kasnije je obnašao dužnosti direktor CIA-e. Na Princetonu je stekao doktorat znanosti, disertacijom o Vijetnamskom ratu. Petraeus je, s britanskim povjesničarom Andrewom Robertsom, koautor knjige koja će uskoro biti objavljena, “Sukob: Evolucija ratovanja od 1945. do Ukrajine”.

U velikom intervjuu za CNN ispričao je kako vjeruje da će rat u Ukrajini ove godine izgledati drugačije, štoviše da će obje strane organizirati velike ofenzive. Smatra da će rat i dalje razotkrivati slabosti ruske vojske, za koju se nekoć smatralo da je jedna od najboljih na svijetu.

Petraeus je nadalje otkrio kako su Rusi izgubili mnoge bitke ponajprije zbog mana svoje vojne kulture, doktrine, organizacijskih struktura, obuke i lanca opremanja. Priča i kako se neki aspekti bitke i dalje vode hladnoratovskim taktikama i oružjem – ali suvremenim metodama, poput dronova.

General, koji je kritizirao Bidenovu odluku povlačenja iz Afganistana, o njegovim potezima u Ukrajini ima riječi hvale. Smatra da je predsjednikov tim obavio impresivan posao vođenja NATO-a i Zapada u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

Petraeus puno razmišlja i o budućnost ratovanja i vojnih taktika.

- Mislim da bismo trebali priznati da, uz nekoliko iznimaka, Ukrajina ipak nije budućnost ratovanja. Međutim, vidimo neke nagovještaje kako bi budućnost ratovanja mogla izgledati. Vidimo ukrajinsku upotrebu bespilotnih letjelica (zasad skromnog dometa i sposobnosti) kao zračnih promatrača koji identificiraju ruske stožere i druge mete za precizno streljivo koje su SAD osigurale. Vidimo utjecaj sofisticiranih, zapadnih protutenkovskih i protuzračnih projektila lansiranih s ramena vojnika. Vidjeli smo učinak odabrane uporabe protubrodskih projektila srednjeg dometa. Kao i da Rusi koriste ofenzivne kibernetičke sposobnosti, doduše ne s velikim uspjehom. Možda najznačajnije je to što vidimo rat koji po prvi puta uključuje široko rasprostranjenu prisutnost pametnih telefona, internetsku povezanost i društvene mreže. U budućnosti bit će korišten mnogo veći broj bespilotnih sustava (neki s daljinskim upravljanjem, drugi koji rade prema algoritmima) - ne samo u zraku, već i na moru, podmorju, na zemlji, u svemiru, i u cyber prostoru. I djelovat će u rojevima, a ne samo pojedinačno! A svaka obavještajna i udarna sposobnost bit će integrirana i povezana naprednim zapovjednim, kontrolnim, komunikacijskim i računalnim sustavima - elaborira.

image

Mural Wagnera u Beogradu

Oliver Bunic/Afp

‘Ukrajinska protuofenziva slijedi ubrzo‘

Petraeus smatra kako je mnogo razloga za sporo rusko napredovanje u Ukrajini. To su: loša taktika, posve neadekvatna obuka; loše zapovijedanje, kontrola i komunikacije; neadekvatna disciplina (i kultura koja odobrava ratne zločine i zlostavljanje lokalnog stanovništva); loša opremljenost; nedovoljne logističke mogućnosti; nemogućnost postizanja učinaka kombiniranog naoružanja (za učinkovito zajedničko korištenje svih kopnenih i zračnih sposobnosti); neadekvatna organizacijska arhitektura; nedostatak profesionalnog dočasničkog zbora; zapovjedni sustav- od vrha prema dolje - koji ne promiče inicijativu na nižim razinama i sveprisutna korupcija koja potkopava svaki aspekt njihove vojske – i pratećeg vojno-industrijskog kompleksa.

Svejedno, Petraeus smatra kako se Rusiju nikako ne smije podcijeniti. Navodi kako još uvijek imaju goleme vojne kapacitete, kao i da su i dalje nuklearna velesila, te zemlja s ogromnim energetskim, mineralnim i poljoprivrednim blagodatima. Također, podsjeća kako Rusija ima populaciju (oko 145 milijuna) dvostruko veću od sljedeće najveće europske zemlje (Njemačke i Turske, svaka nešto više od 80 milijuna).

Napomenuo je i kako se procjenjuje se da se čak 300.000 ruskih novaka i mobiliziranih rezervista šalje na bojišnicu, te kako je još njih 100.000-150.000 na čekanju.

- Kvantiteta ljudstva u ratu je uistinu bitna - tvrdi.

Smatra da su Ukrajinci u prednosti zato jer znaju za što se bore i vjeruju u to, za razliku od većine Rusa.

- Ukrajina je do danas obavila bolji posao od Rusije u novačenju, obuci, opremanju, organiziranju i zapošljavanju dodatne vojne snage. To je omogućeno izvanrednom potporom koju je pružio SAD (više od 26 milijardi dolara u oružju, streljivu i drugoj sigurnosnoj pomoći) od početka najnovije invazije) i druge NATO zemlje. Mislim da ćemo vidjeti dodatne dokaze kako je tome tako, nakon što Ukrajina pokrene svoju protuofenzivu u proljeće ili na ljeto - kazao je.

image

Tenk Challenger 2

Epn/newscom/Newscom/Profimedia

‘Čuvajte se Putina‘

Na spomen Vladimira Putina Petraeus poziva na oprez.

- Prva i najvažnija zadaća strateškog vođe donijeti ispravnu cjelokupnu strategiju i dobre glavne odluke. Putin očito nije uspio u tom zadatku, što je rezultiralo ratom koji je njega i njegovu zemlju učinilo izopćenima, unazadilo rusko gospodarstvo za desetljeće ili više. Njegovi potezi nanijeli su katastrofalnu štetu ruskoj vojsci i njezinu ugledu i njime je ozbiljno ugrozio svoje nasljeđe. Ipak, ne bismo trebali podcijeniti Putina. On i dalje vjeruje da Rusija može "nadmudriti" Ukrajince, Europljane i Amerikance na isti način na koji su Rusi nadmudrili Napoleonovu vojsku i Hitlerove naciste - objasnio je.

Napominje i kako vjeruje da postoji šansa da Putin naredi upotrijebu taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini. Plaćenike Wagner izdvaja kao jednu vrstu novosti koje su Rusi uveli u moderno ratovanje.

- Slanje tolikog broja plaćenika na fronut jest inovativno – ali također i nehumano, jer podrazumijeva žrtvovanje vojnika (mnogi od njih bivših robijaša). Oni su topovsko meso. To nisu taktike ili prakse koje, potiču razvoj dobro obučenih, discipliniranih, sposobnih i kohezivnih postrojbi koje imaju povjerenja u svoje vođe i suborce - objasnio je.

Petraeus se usudio dati odgovor na pitanje svih pitanja; kako će i kada završiti rat u Ukrajini?

- Mislim da će rat završiti pregovorima, i to onda kada Putin prizna da je rat neodrživ i na bojnom polju (gdje je Rusija u prvoj godini vjerojatno podnijela mnogo puta veće gubitke koje je SSSR podnio u gotovo desetljeću u Afganistanu) i na domaćem frontu (na koji su snažno utjecale ekonomske, financijske, ekonomske i osobne sankcije i kontrola izvoza). Da se to dogodi, Ukrajina treba biti potpuno sposobna da izdrži napade projektila i bespilotnih letjelica. Treba joj novi Marshallov plan (razvijen od strane SAD-a i G7) za pomoć pri obnovi zemlje i dobivanje sigurnosnog jamstva (bilo članstvom u NATO-u ili sličnim) Zapadne koalicije predvođene SAD-om - zaključio je general David Petraeus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:47