ŠTO SE DOGAĐA?

VELIKI MISTERIJ OBAVIO POTRAGU ZA NESTALIM MALEZIJSKIM BOEINGOM Brod koji pretražuje Indijski ocean iščeznuo na puna tri dana, objašnjenja nema

 
 youtube screenshot

Specijalni brod angažiran za pronalazak nestalog aviona Malaysia Airlinesa na letu MH370 misteriozno je nestao na tri dana sa svih radara. Brod Seabed Constructor, kojeg je angažirala malezijska vlada kako bi konačno riješio misterij nestanka aviona iz ožujka 2014. godine, isključio je vlastiti sustav satelitskog nadzora bez ikakvog objašnjenja.

Brod tvrtke Ocean Infinity svoj posao u Indijskom oceanu započeo je 22. siječnja, ali nakon samo deset dana je nestao. Tri dana poslije ponovno se pojavio na radaru malo izvan područja gdje je tražio nestali avion. Malezijska vlada, koja je obećala američkoj tvrtki 50 milijuna dolara u slučaju pronalaska aviona, nema objašnjenja što se dogodilo. Ono što je još bizarnije, u samom Ocean Infinityju također ne znaju što se zapravo dogodilo.

Obitelji žrtava nestalog aviona zasuli su malezijsku vladu i američku kompaniju pitanjima o nestanku broda, ali odgovora još nema.

- Ovo što se dogodilo je jako čudno i zabrinjavajuće. S velikim zanimanjem smo pratili brod i moramo priznati da sve ovo izaziva velike sumnje u transparentnost operacije. Ako su se namjerno 'isključili' kako bi izbjegli špekulacije, onda je to zadovoljavajuće objašnjenje. Međutim, ako je razlog neki drugi, onda zaslužujemo znati što je prouzročilo nestanak - rekao je za Guardian KS Narendran, rođak jednog putnika s leta MH370.

- Žao mi je što na brod nije pozvan poneki rođak nestalih putnika. Ili barem jedan novinar. Smatrali smo da je angažiranje američke tvrtke dobar potez, ali ovo što se sada događa je jako čudno... Nadam se da će se brzo otkriti gdje je brod bio puna tri dana i tako začepiti usta svim teoretičarima zavjere.

Vrlo brzo se pokazalo da je gospodin Narendran bio u pravu, jer odmah nakon što je izašla vijest o nestanku broda, internetom su se počele širiti razne teorije zavjere. Jedna od njih je da je Seabed Constructor namjerno isključio sustav nadzora kako bi se dokopao blaga peruanskog broda koji je potopljen još 1911. godine.

- Seabed Constructor je otišao u lov na nestalo blago? Iskreno, nemam pristojnih riječi za ljude koje šire tu teoriju - rekao je Kevin Rupp, strojar koji je budno pratio svaki korak Seabed Constructora.

- Sva ta nagađanja nemaju smisla. Najlogičnije objašnjenje je da su sustav za nadzor namjerno isključili kako ne bi dodatno živcirali članove obitelji nestalih putnika. Pazite, da su kojim slučajem našli ostatke aviona, onda bi njihov sljedeći potez bio spuštanje posebnog vozila na morsko dno. A cijela ta akcija traje neko vrijeme tako da bi Seabed Constructor ostao na istom mjestu. A kao što vidimo, oni su se dosta pomakli s mjesta gdje su bili prije tri dana. Dakle, moje mišljenje je da su isključili sustav kako bi izbjegli špekulacije i nabijanje dodatnog stresa ljudima.

Malezijska vlada je ranije samo objavila kratko priopćenje u kojem stoji da Amerikanci u prvih osam dana potrage nisu ništa našli.

Podsjetimo, avion Malaysia Airlinesa je nestao u ožujku 2014. godine na letu iz Kuala Lumpura u Peking. Kontakt sa zrakoplovom je bio izgubljen nakon samo 40 minuta leta, a vojni radari su zabilježili da se usred leta naglo okrenuo i zaputio prema jugu Indijskog oceana. U zrakoplovu je bilo 239 ljudi i članova posade...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:43