NOVI KAMEN RAZDORA

VELIKI MUFTIJA ZATRAŽIO UKIDANJE POPULARNE TELEVIZIJSKE EMISIJE Talent show za trbušni ples ljuti ekstremiste

Vještina stara stoljećima na Levantu postala je novi religijski kamen razdora
 Wikipedia

Trbušni ples - vještina stara stoljećima na Levantu, kojom ovlada praktički svaka egipatska cura koja prispije do puberteta - postao je nov religijski kamen razdora u Egiptu, najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji.

Dar al-Ifta’ al-Misriyyah (doslovce: Egipatski dom prosudbi), egipatski centar za islamsko pravo, zahtijevao je od Egipatske televizije da obustavi međunarodno natjecanje u trbušnom plesu “Plesačica”, jer “kvari moral” i (što je u ovom trenu možda i bitnije) nosi vodu na mlin ekstremistima, koji bi zbog tog natjecanja mogli ocijeniti egipatsko društvo kao “nemuslimansko”.

Dar al-Ifta je gremij koji predvodi osobno egipatski veliki muftija i koji od svog osnutka 1895 ima neprestano velik utjecaj na egipatske vlade, javno mnijenje, a i na druge muslimanske zemlje. Veliki muftija je Šawki Ibrahim Abd-el-Karim Allam (53), koji je doktorirao pravo i šerijatsko pravo na Al-Azharu. On je prvi kojega je, lani, imenovalo Vijeće viših učenjaka, a po običaju ga je potvrdio predsjednik Republike.

"Plesačica” je talent show, natjecanje pred kamerama (kakva su The Voice, X-Factor itd.), ali u trbušnom plesu, dodjeljuje naslov: “Najbolja trbušna plesačica na svijetu”, a u žiriju je i čuvena profesionalna plesačica Dina. Emitirana je samo prva večer, a druga je odgođena zbog nacionalne žalosti, a sada se ne zna hoće li ikada biti prikazana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:21