ZAOKRET

VELIKI OBRAT U SINGAPURU Bogata grad-država od zvijezde borbe protiv korone pretvorila se u suštu suprotnost, evo u čemu su najviše pogriješili

 
Singapur
 ROSLAN RAHMAN / AFP

Singapur se u ranoj fazi pandemije koronavirusa smatrao školskim primjerom efikasne borbe protiv zaraze, piše Bloomberg.

Danas je to mjesto koje bilježili najveći broj zaraženih u jugoistočnoj Aziji i koje ponovno pandemiju pokušava staviti pod kontrolu.

Taj se obrat najvjerojatnije dogodio zahvaljujući šest dana u veljači, kada su se počele pojavljivati naznake da bi zaraza mogla buknuti među migrantskom radnom snagom.

Upozorenje je to da novi koronavirus na grešku može navesti i zemlje koje imaju iskustva u suzbijanju epidemije, pogotovo kada se proširi unutar zajednica koje za drugima zaostaju po pitanju ekonomije, zdravstva i druge infrastrukture.

Singapur je početkom veljače protiv širenja zaraze borio mjerama poput zatvaranja škola i to je radio učinkovito. Epidemija je u toj zemlji tada bila pod kontrolom. Cijeli ih je svijet obasipao hvalospjevima zbog odlučnog odgovora na širenje zaraze. Otprilike u isto vrijeme, 39-godišnjak iz Bangladeša, jedan od gotovo milijun stranih radnika u Singapuru, razvio je simptome koronavirusa.

Nekoliko dana nakon što se razbolio, Bangladešanin je posjetio kliniku i bolnicu kako bi potražio liječničku pomoć, međutim oba je puta poslan kući.

Men look out from a dormitory used by foreign workers at Cochrane Lodge 2, which has been made an isolation area to prevent the spread of the COVID-19 coronavirus, in Singapore on April 15, 2020. - Singapore won praise for keeping its outbreak in check in the early stages of the fight against the COVID-19 novel coronavirus but has seen a surge in cases this month, with many linked to foreign workers' dormitories. (Photo by ROSLAN RAHMAN / AFP)
ROSLAN RAHMAN / AFP

Njegova je kuća bila spavaonica u kojoj je 10 muškaraca spavalo u istoj sobi, dijelilo isti toalet te kuhinju. Bangladešanin je posjetio i trgovački centar Mustafa Centar koji radi 24 sata na dan i koji je jako popularan među migrantskim radnicima. U bolnicu je primljen tek 7. veljače, a pozitivan test na koronavirus dobio je 8. veljače. Bangladešanin je tada postao 42. osoba u Singapuru koja je oboljela od koronavirusa i prvi slučaj zaraze među migrantskom radnom snagom.

Danas više od 70 posto zaraženih koronavirusom u Singapuru otpada na migrantsku radnu snagu. Singapur je u ponedjeljak zabilježio više od 1.000 novozaraženih, a isto se ponovilo i u utorak. Singapur trenutno broji 9.125 zaraženih koronavirusom.

Singapur je tek krajem ožujka zabilježio prve smrtne slučajeve od posljedica Covida-19. Sada imaju 11 smrtnih slučajeva, a manje restriktivne mjere zamijenila je djelomična karantena koja će biti na snazi do 1. lipnja te koja će se po potrebi dodatno postrožiti.

Koronavirus SARS-CoV-2 mnoge je zemlje iznenadio svojom zaraznošću, a prilike da se zaraza stavi pod kontrolu propuštene su kada su pacijenti slani kući umjesto da ih se odmah testiralo i stavilo u karantenu.

Neki stručnjaci tvrde da je Singapur presporo revidirao protokole za odgovor na pandemiju koji su postavljeni kada se 2003. tom zemljom proširio SARS (Teški akutni respiratorni sindrom). Prema tom planu, Singapur se usredotočio na pronalaženje bliskih kontakata osoba koje su se zarazile koronavirusom, što je uobičajeni javnozdravstveni pristup.

A man, wearing a face mask walks along corridor of Tuas South foreign workers dormitory that has been placed under government restriction as preventive measure against the spread of the COVID-19 coronavirus in Singapore on April 19, 2020. - Singapore imposed a mandatory stay-home order for migrant workers including in the construction sector for 14 days effective on April 20 due to coronavirus pandemic. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
ROSLAN RAHMAN / AFP

Profesor Jeremy Lim s Fakulteta javnog zdravstva Saw Swee Hock pri Nacionalnom sveučilištu u Singapuru kaže da Covid-19 uopće nije sličan SARS-u - jako je zarazan, a kliconoše često nemaju nikakve simptome ili imaju jako blage. "Stari se protokoli moraju baciti u smeće i novi se moraju napisati", rekao je Lim. "Problem je što se pravilnik za postupanje mora pisati dok se provode mjere za suzbijanje zaraze. Da se poslužim metaforom, to je kao da popravljate krilo zrakoplova dok je zrakoplov još uvijek u letu."

Slučaj singapurskog pacijenta broj 42 u određenoj je mjeri sličan slučaju u Južnoj Koreji koji je označi zaokret u borbi protiv epidemije u toj zemlji, zemlji koja ima više od 10 tisuća pozitivnih na koronavirus.

Deset je dana prošlo između odlaska južnokorejske pacijentice 31 u bolnicu nakon razvijanja simptoma i njezinog ulaska u karantenu. Pacijentica 31, inače članica religijske sekte, tijekom tih je deset dana išla na misu u prostor gdje vjernici sjede na podu i po dva sata, nerijetko se dodirujući laktovima zbog ogromnog odaziva na mise.

Residents stand along corridors of Tuas South foreign workers dormitory that has been placed under government restriction as preventive measure against the spread of the COVID-19 coronavirus in Singapore on April 19, 2020. - Singapore imposed a mandatory stay-home order for migrant workers including in the construction sector for 14 days effective on April 20 due to coronavirus pandemic. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
ROSLAN RAHMAN / AFP

Južna je Koreja do tada zaražene tražila među bliskim kontaktima postojećih pacijenata. Kada se pojavila mogućnost da će se virus proširiti skupinom koja broji oko 200 tisuća članova, korejski su dužnosnici promijenili strategiju. Okrenuli su se opsežnom testiranju. Natjerali su religijske lidere da im predaju popise vjernika i počeli su ih masovno testirati, bez obzira na to jesu li imali simptome ili ne.

Broj zaraženih u Južnoj je Koreji zbog promjene strategije naglo skočio, ali je potom i naglo pao. Širenje zaraze stavljeno je pod kontrolu početkom ožujka i to bez uvođena karantene. Kada je postalo jasno da su SARS i SARS-CoV-2 poprilično različiti, Hong Kong je također počeo opsežno testirati.

Nakon pojave pacijenta 42, Singapur nije odmah počeo s opsežnim testiranjem premda su mjesta u kojima migrantska radna snaga živi pogodna za širenje zaraze. Testirali su i u karantenu stavili 19 osoba koje su bile u kontaktu s pacijentom 42, a tvrtkama koje koriste migrantsku radnu snagu naređeno je da češće čiste spavaonice i mjere temperaturu radnicima. Singapursko Ministarstvo zdravstva nije odgovorilo na pitanja o tome koliko je stranih radnika testirano na koronavirus nakon pronalaska pacijenta 42. Dužnosnici su kasnije svojim komentarima dali za naslutiti da je opširno testiranje počelo tek kasnije. Tijekom konferencije za medije održane 14. travnja, kada se svakog dana bilježilo stotinu novih slučajeva zaraze, djelatnik Ministarstva zdravstva Kenneth Mak rekao je da je 1.500 stranih radnika testirano na virus te da se planira provesti još 5.000 tisuća testova. U spomenutim spavaonica živi više od 200 tisuća stranih radnika koji mahom rade u građevinskom sektoru i to baš na gradilištima.

Residents queue for their food at Tuas South foreign workers dormitory that has been placed under government restriction as preventive measure against the spread of the COVID-19 coronavirus in Singapore on April 19, 2020. - Singapore imposed a mandatory stay-home order for migrant workers including in the construction sector for 14 days effective on April 20 due to coronavirus pandemic. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
ROSLAN RAHMAN / AFP

Singapur je u ranoj fazi epidemije tvrdio da se opsežnim testiranjem ne bi došlo do velikog broja pozitivnih te da se testovi mogu bolje iskoristiti. Željeli su fokusirati na one koji imaju simptome bolesti.

"Teško je reći zašto vlasti nisu agresivnije testirale ljude u spavaonicama stranih radnika. Možda su problem bili političko slijepilo i fokus na domaće stanovništvo", rekao je Eugene Tan, politički komentator i profesor prava na Sveučilištu Singapore Management. "Kada je riječ o javnom zdravstvu, migrantska radna snaga itekako je dio zajednice, a revnost koju su vlasti pokazale na početku borbe protiv epidemije očito se nije proširila na strane radnike."

Premijer Singapura Lee Hsien Loong u utorak je rekao da većina zaraženih koji dolaze iz zajednice migrantskih radnika ima blage simptome te obećao da će se država brinuti za njihovo zdravlje i poslove.

Singapur je trenutno usred trećeg tjedna djelomične karantene čija se pravila ponekad znaju mijenjati i unutar istog dana, što je neke promatrače navelo da kažu da se toj zemlji možda prerano uručila "zlatna medalja" iz borbe protiv koronavirusa. Vlasti su rekle da se uvjeti karantene mijenjaju temeljem okolnosti, ali da se stav države pri tom ne mijenja. Singapur kaže da se sada unutar zajednice migrantskih radnika provode opširna testiranja te da su zdravi radnici prebačeni iz skučenih spavaonica na druge lokacije. Ministrica rada Josephine Tao rekla je da se životni uvjeti u spavaonicama trebaju poboljšati, unatoč tome što troškove smještaja snose poslodavci.

Pacijent 42 sada je stabilno nakon što je u intenzivnoj njezi na respiratoru proveo dva mjeseca. "Može disati sam, ali će u budućnosti morati ići logopedu", rekli su Centra za migrantsku radnu snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:53