VELIKI POLITIČKI POTRES U SLOVENIJI

VELIKI POLITIČKI POTRES U SLOVENIJI: CERAR DAJE OSTAVKU Odlazi nakon što mu je vrhovni sud srušio ključni projekt od milijardu eura

 
 Borut Zivulovic / REUTERS

Slovenski premijer Miro Cerar iznenada je u srijedu navečer podnio ostavku, a predsjednik Borut Pahor sada će odlučiti hoće li raspisati izvanredne izbore ili će se oni održati početkom lipnja kako je bilo predviđeno.

Cerar je najavio da će vladu voditi do izbora, bez obzira kada će biti raspisani.

Povod za ostavku je bilo nezadovoljstvo odlukom vrhovnog suda o poništenju referenduma o drugom željezničkom koridoru kroz Sloveniju, a odluku je priopćio svojim ministrima pred sam kraj sjednice vlade.

Preporučio je predsjedniku Pahoru da bi bilo dobro da izbori budu raspisani prije nego što je bilo predviđeno, a izvanredna sjednica parlamenta sazvana je za početak drugog tjedna.

- U srijedu je kap prelila čašu, ključni projekt dobio je udarac koji su izazvali isti oni koji žele zaustaviti razvoj naše države, rekao je Cerar, navodeći gospodarske uspjehe koje je postigla njegova vlada i pohvale koje je nedavno dobila od Europske komisije.

- Ja u takvoj priči ne želim sudjelovati, kazao je primjetno uzbuđeni Cerar, dodavši da će svoju ostavku uputiti parlamentu i o njoj u četvrtak obavijestiti predsjednika države Pahora.

U svom obraćanju građanima, Cerar je kazao da je Slovenija danas u mnogo boljem položaju nego onda kad je prije skoro četiri godine postao premijer iako se u javnosti namjerno stvara suprotna percepcija.

- Ciljano se u javnosti stvara pogrešan utisak da je sve naopako, a to jednostavno nije istina. Različite skupine vide samo sebe i svoje interese, pa čak i koalicijski partneri, a meni je to strano, kazao je Cerar. Dodao je kako je odluku o ostavci donio jer treba znati što je točno i istinito, a što nije.

- Radi se o odgovornosti koju osobno prihvaćam, a tako bi u ovoj situaciji trebao postupiti svaki vjerodostojan političar, kazao je Cerar.

Iako ankete javnog mnijenja Cerarovoj Stranci modernog centra (SMC), koja je vodeća stranka u sadašnjoj vladi nisu davale mnogo izgleda za veći uspjeh na izborima planiranima za početak lipnja, njegov je neočekivani potez u javnosti dočekan s velikim iznenađenjem, a o njemu, kako se čini, nisu bili obaviješteni niti Cerarovi koalicijski partneri.

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik vlade, a ujedno i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan izjavio je da na sjednici vlade, na kojoj su ministri saznali za Cerarovu ostavku, uopće nije bilo govora o poništenju referenduma te da ministri i koalicijski partneri nisu bili obaviješteni što se sprema. Židan tvrdi da je u koaliciji postojalo već duže vrijeme nezadovoljstvo, ali da nije bilo ni dobre volje da se dođe do rješenja.

- Vlada će od sada do izbora morati sa smanjenim ovlastima završiti mandat, ali i djelovati kako bi se teškoće nagomilane u zadnje vrijeme riješile, kazao je Židan.

Sjednicu vlade bez ikakvog komentara napustio je i Karl Erjavec, šef slovenske diplomacije. Ipak, kasnije je izjavio da on nije iznenađen Cerarovim potezom, a usput je odbacio njegove optužbe na račun koalicijskih partnera.

Janšina teorija

Predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša kazao je kasno navečer za Slovensku televiziju da ni njega Cerarova ostavka zapravo nije potpuno iznenadila.

- Događaji su nagovještavali da niti ovaj put u Sloveniji nećemo imati normalne izbore i da će se pokušati skratiti mandat Cerarovoj lijevoj koaliciji, kako bi se izazvalo što više kaosa, kazao je Janša u komentaru Cerarove ostavke.

Prema Janšinoj teoriji, oni interesni krugovi u Sloveniji koji su prije četiri godine promovirali Cerara i njegovu novoosnovanu stranku i samog Cerara kao "novo lice" u politici koje će dovesti do potrebnih promjena sada žele glasove birača koji su tada dali povjerenje Ceraru prebaciti na novu stranku gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca i tako po Janšinim riječima stvoriti novu "marionetnu" vladu kako bi se spriječio eventualni uspjeh stranaka desnog centra koje zadnjih mjeseci pregovaraju o povezivanju.

Odluka vrhovnog suda

Slovenski vrhovni sud u srijedu je poništio referendum na kojemu su slovenski birači u rujnu prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače. To predstavlja izuzetno snažan udarac Cerarovoj vladi koja se snažno zauzimala za taj projekt.

Vrhovni sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge financira sa 130 tisuća eura proračunskih sredstava bila nedopustiva jer je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zato je rezultat referenduma poništen, pa će se on morati ponoviti.

Inicijatori referenduma koji su prošle jeseni pozivali birače da glasuju protiv modela gradnje za koji se odlučila vlada, te protiv predložene trase, izjavili su da su zadovoljni odlukom vrhovnog suda.

Na referendumu koji je održan krajem rujna prošle godine za gradnju 27 kilometara nove pruge između Kopra i Divače izjasnilo se 53 posto birača, a 47 posto ih je bilo protiv, no na birališta je izašla samo četvrtina upisanih u biračke spiskove.

Cerar je tada kazao da je zadovoljan što nije uspjela referendumska inicijativa za poništenje zakona o gradnji pruge, koju je navodno podržala i oporba, jer je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u Sloveniji zadnjih nekoliko godina te da će njegova realizacija održati luku Koper kao strateški najvažniju luku u sjevernom Jadranu i omogućiti njezin daljnji razvoj. Vrijednost projekta procjenjuje se na skoro milijardu eura.

Slovenija je od onda već dobila inicijalna sredstva za pripremne radove iz fondova Europske unije, a spremnost da sudjeluje u projektu s oko 200 milijuna eura u zamjenu za lučke i željezničke koncesije navodno je izrazila i mađarska vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:41