UŽIVO: RAT UKRAJINI

Putin održao govor pa otišao na sastanak sa šefovima sigurnosnih službi: Na fotografijama je i Šojgu

Dramatične događaje u Rusiji i Ukrajini pratimo iz minute u minutu
Vladimir Putin
 Gavriil Grigorov/Afp

Ključni događaji dana

  • Kazneni postupak koji se vodi u Rusiji protiv Prigožina još nije obustavljen
  • Objavljenja prva Putinova izjava nakon propalog puča
  • NATO: ‘Sada se tek vidi kakvu je pogrešku Putin napravio‘
  • Njemačka šalje još 4000 vojnika u Litvu
  • Ukrajina: ‘Napredujemo kod Bahmuta‘
  • Šojgu posjetio ruske trupe u Ukrajini
  • Wagnerovci uništili više helikoptera i vrijedan avion te pobili ruske pilote?
22:19

Putin se sastao s čelnicima sigurnosnih službi

Ruski mediji pišu da se predsjednik Rusije Vladimir Putin nakon obraćnja javnosti sastao s čelnicima ruskih sigurnosnih službi te da je na sastanak stigao i ministar obrane Sergej Šojgu. Podsjetimo, šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin tražio je da Šojgu dobije otkaz dok je u subotu marširao prema Moskvi.

21:46

Lukašenko odustao od večerašnjeg obraćanja

Predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko večeras se ipak neće obratiti javnosti, izvijestio je njegov Ured na komunikacijskoj platformi Telegram.

21:44

Moldavski premijer kaže da je pobuna pokazala slabost Moskve

Premijer Moldavije je u ponedjeljak rekao da je prekinuta pobuna u Rusiji otkrila slabost Moskve te da uplitanje Kremlja u njegovoj zemlji s vremenom postaje manje učinkovito.

Bivša sovjetska republika smještena između Ukrajine i Rumunjske je opetovano optuživala Rusiju zbog miješanja u njene unutarnje poslove, naročito što se tiče odmetnute pokrajine Pridnjestrovlja, što Moskva poriče.

"Ono što smo vidjeli proteklih dana je jasna naznaka slabosti ruskog vodstva i ruskog upravljanja vojskom", rekao je premijer Dorin Recean u intervjuu za Reuters.

"Rusija je mnogo slabija nego što su je ljudi doživljavali", dodao je govoreći u švicarskom Zürichu uoči sastanka Europskog prostora slobodne trgovine (EFTA) u susjednom Lihtenštajnu, gdje će potpisati sporazum o slobodnoj trgovini.

Šef ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin je šokirao svijet kada je u subotu započeo oružanu pobunu, koju je odjednom prekinuo kada su se njegovi borci približavali Moskvi, nakon što su oborili nekoliko letjelica i nakon što nisu naišli ni na kakav otpor na tlu.

Događaji bi mogli značiti vojnu i moralnu podršku za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom, kazao je Recean.

"Važno je imati još više predanosti zapada radi opskrbljivanja Ukrajine onime što joj je potrebno za obranu zemlje i izbacivanje ruskih snaga", dodao je.

Vlada u Moldaviji, koja želi postati članicom Europske unije do 2030., optužila je Rusiju za niz pokušaja potkopavanja njene sigurnosti, uključujući i pokušaj državnog udara, lažne dojave o postavljenim bombama, hakiranja i lažne pozive na novačenje.

Rusija, koja tvrdi da provodi "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini, u više je navrata odbacila moldavske optužbe.

Recean je kazao da je Moldavija i dalje meta Moskve, no ruske aktivnosti postaju sve manje učinkovite.

"Ne čini nam se da se Rusija povlači ili smanjuje intenzitet. Radi se samo o tome da su naše institucije poboljšale svoje sposobnosti za borbu protiv ovog ruskog hibridnog rata", pojasnio je.

Dugoročno gledano, rješenje spora glede Pridnjestrovlja vrlo vjerojatno ovisi o završetku sukoba u Ukrajini, dodao je.

Stotine ruskih vojnika raspoređeno je na komadiću teritorija uzduž moldavske istočne granice s Ukrajinom od rata između proruskih separatista i moldavske vlade nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

"Prije svega, Moldavija će riješiti pitanje Pridnjestrovlja mirnim putem. To je fundamentalno", kazao je Recean.

"Prva stvar jest demilitarizacija pokrajine gdje su ruski vojnici nezakonito raspoređeni. To će se vjerojatno dogoditi kada Rusi budu izbačeni iz Ukrajine".

21:21

Putin se obraća javnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se javnosti prvi put nakon pobune koju je orkestrirao šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin. Rekao je da će organizatori "biti privedeni pravdi".

Putin je rekao da je većina pripadnika plaćeničke vojske Wagner patriotski nastrojena te da će održati svoje obećanje koje je dao Wagnerovcima koji su rekli da žele otići u Bjelorusiju. "Borci Wagnera iskorišteni su u tajnovitoj akciji protiv svoje braće po oružju", ustvrdio je Putin.

Putin je rekao da je pobuna bila "kriminalna aktivnost" koja je za cilj ima "slabljenje nacije".

Ruski je predsjednik dodao da će "bilo kakav pokušaj ucjene propasti" te da Zapad i Kijev žele da se ruski vojnici međusobno poubijaju.

Putin se zahvalio ruskoj javnosti na "potpori, patriotizmu i solidarnosti" koju je pokazala nakon pobune i intervencije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašanka koja je dovela do okončavanja pobune.

- Praktički se cijelo rusko društvo ujedinilo iza obveze da brani svoju domovinu - rekao je Putin.

Ruski se predsjednik zahvalio i pripadnicima Wagnera koji su odlučili odustati od pobune i spriječili krvoproliće. Poručio je wagnerovcima da mogu potpisati ugovor s Ministarstvom obrane Ruske Federacije ili odseliti u Bjelorusiju.

Putin je ustvrdio da su organizatori pobune "iskoristili" Wagnerovce.

Ruski je predsjednik rekao da je pobuna bila osuđena na propast te da organizatori iste više ne razlučuju između pravog i krivog.

Putin je optužio Ukrajinu za sudjelovanje u pobuni koju je nazvao odmazdom Kijeva zbog slabe kontraofenzive.

21:10

Putin će večeras izreći niz "važnih obavijesti"

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izreći niz važnih obavijesti, prenosi Meduza.

Na ruskoj državnoj TV postoji Prvi program stoji najava: "Obraćenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Uskoro".

Trenutno se ne zna o kakvim se obavijestima radi.

The Guardian javlja da bi se večeras javnosti mogao obratiti i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

- Mnogo pitanja, verzija, pretpostavki... prvi će vam reći sve, odgovoriti na sve. Uskoro! Slijedite agendu - glasila je poruka koju je Odjel za odnose s javnošću Ureda Predsjednika Bjelorusije odaslao predstavnicima medija.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da ne zna detalje navodnog dogovora koji su sklopili Putin i šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin, a koji je okončao 24-satnu pobunu potonjeg.

20:42

Biden: "SAD i saveznici nemaju veze s ustankom protiv Kremlja"

Američki predsjednik Joe Biden je u ponedjeljak rekao da je kratak ustanak ruskih plaćenika protiv Kremlja dio sukoba unutar ruskog sustava te da Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici nisu imale veze s time.

"Razjasnili smo da nismo bili uključeni, nismo imali ništa s tim", rekao je Biden komentirajući ustanak plaćeničke skupine Wagner, koji se odvijao krajem prošlog tjedna.

Biden se na događaju u Bijeloj kući osvrnuo na borbu za vlast do koje je došlo tijekom vikenda kada su pobunjenici krenuli prema Moskvi, no zaustavili su se prije nego što su došli do glavnog grada.

Predsjednik je kazao da zatražio od svoje skupine za nacionalnu sigurnost da ga "sat za satom" obavještava o situaciji te da se pripremi za lepezu mogućih razvoja događaja, koje nije detaljno opisao.

Ruske obavještajne službe istražuju jesu li američke špijunske agencije odigrale ulogu u zaustavljenoj pobuni, objavila je u ponedjeljak ruska agencija TASS, citirajući Sergeja Lavrova, šefa diplomacije u Kremlju.

Biden je rekao da je razgovarao s ključnim saveznicima na videokonferenciji kako bi se pobrinuo za to da svi znaju što se događa i kako bi mogli usklađeno odgovoriti.

"Složili su se sa mnom da smo se morali pobrinuti da (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu ne damo nikakvu izliku - ne damo Putinu nikakvu izliku - da zbog ovoga okrivi zapad i da zbog ovoga okrivi NATO (savez)", rekao je.

Biden, koji je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem u nedjelju, kazao je da će opet s njim razgovarati u ponedjeljak ili u utorak ujutro kako bi bio siguran da "se razumiju".

Kasnije namjerava razgovarati s vođom druge savezničke zemlje, čije ime nije podijelio s javnošću.

Rekao je da će on i njegov tim nastaviti s procjenom posljedica incidenta.

"Prerano je da se dođe do definitivnog zaključka o tome u kojem smjeru ovo ide", dodao je.

Kazao je da je njegova poruka saveznicima da "je važno da ostanemo u potpunosti usklađeni", prenio je Reuters.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u ponedjeljak u izjavi za državnu televiziju američke obavještajne službe da su bile svjesne priprema Wagnerovog šefa Jevgenija Prigožina da sruši rusku vladu, ali su to skrivale od Moskve "očito u nadi da će puč uspjeti", izvijestila jer agencija dpa.

U isto vrijeme, bilo je diplomatskih signala da Washington nije umiješan u pokušaj puča, rekao je Lavrov.

Napomenuo je da je američka veleposlanica u Moskvi, Lynne Tracy, obavijestila ruske predstavnike tijekom krize o američkoj zabrinutosti za sigurnost velikog ruskog nuklearnog arsenala i jasno dala do znanja da Sjedinjene Države nisu umiješane u pobunu.

17:28

Prigožin: Cilj marša nije bio svrgavanje vladajućeg režima

Šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u ponedjeljak u popodnevnim satima da je društvo "zahtijevalo" da se Wagner pobuni, piše The Guardian.

Prigožin je rekao da Wagner nije htio srušiti ruskog predsjednika Vladimira Putina te da je pobuna pokazala da u Rusiji postoje "ozbiljni sigurnosni problemi".

- Nismo htjeli svrgnuti vladajući režim - rekao je Prigožin, koji je spomenuto iznio u audiozapisu dugačkom 11 minuta.

- Stali smo kad je postalo jasno da će se proliti mnogo krvi. Zato smatram da je demonstracija onoga što smo planirali napraviti bila dovoljna. Naša odluka da odustanemo počivala je na dva faktora: nismo htjeli proljevati rusku krv i marširali smo kako bismo prosvjedovali - dodao je Prigožin, čija je poruka objavljena na komunikacijskoj platformi Telegram.

Prigožin je ponovno Ministarstvo obrane Rusije optužio za napadanje njegovih boraca te rekao da je to bio okidač da odmah krenu.

- Cilj marša bio je očuvanje plaćeničke vojske Wagner i pozivanje na odgovornost dužnosnika koji su napravili mnogo grešaka. Društvo je to zahtijevalo - rekao je Prigožin.

Šef Wagnera priznao je da su njegovi borci tijekom pobune ubili pripadnike Ruskog ratnog zrakoplovstva te rekao da mu je žao što je Wagner morao napasti letjelice.

- Tijekom našeg marša niti jedan vojnik nije poginuo na zemlji. Međutim, napadali su naše snage bombama i raketama - dodao je Prigožin.

Prema pisanju ruskih vojnih blogera, u sukobu je uništeno šest helikoptera ruske vojske i jedan zrakoplov, a posade su poginule.

Rusko vodstvo nije službeno priznalo te gubitke.

Tijekom pobune poginulo je dvoje vojnika Wagnera, a nekolicina ih je ozlijeđena, rekao je Prigožin.

Rekao je i da je Wagnerov ulaz u Rusiju bio "udžbenički" te da je Rusija tako 24. veljače trebala upasti u Ukrajinu.

17:07

Prigožin se oglasio prvi put nakon neuspjele pobune

Jevgenij Prigožin oglasio se prvi put nakon neuspjele pobune protiv Putina. Objavio je 11-minutnu audioporuku u kojoj kaže kako nitko nije pristao potpisati ugovor s ruskim ministarstvom obrane.

Rekao je kako je njegova razlog njegove pobune bio taj kako bi izbjegao da unište njegovu plaćeničku skupinu Wagner koja je trebala prestati postojati 1. srpnja.

Rekao je i da je njegova namjera bila iskazati prosvjed zbog neučinkovitog vođenja rata u Ukrajini, a ne rušenje vlade u Moskvi.

14:41

Ukrajinska vojska na jugu zemlje oslobodila 130 km2 teritorija

Ukrajinska vojska je objavila da je oslobodila ukupno 130 četvornih kilometara teritorija pod ruskom okupacijom na jugu Ukrajine otkako je prije otprilike tri tjedna započela s protuofenzivom.

Tijekom proteklog tjedna ponovno je vraćeno 17 dodatnih četvornih kilometara regije Zaporižje pod ruskom okupacijom, objavila je u ponedjeljak na Telegramu zamjenica ministra obrane Hanna Maliar.

Ukrajina je izvijestila i o manjim uspjesima na istoku bojišnice.

Maliar je kazala da je, unatoč žestokom otporu Rusa ukrajinska vojska napredovala jedan do dva kilometra u nekoliko smjerova tijekom prethodnoga tjedna.

Vojska je odbila i ruske protunapade na nekoliko točaka bojišnice, među kojima su one blizu Bahmuta, Limana i Avdivke gdje se, navodno trenutačno vode posebno žestoke borbe.

U proteklih se tjedan dana na ovim područjima vodilo više od 250 bitaka, rekla je Maliar.

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je izvijestilo o više od 20 ukrajinskih napada u jednom danu na jugu i na istoku zemlje.

Podaci koji stižu iz ratne zone ne mogu se provjeriti iz neovisnih izvora.

14:06

Ruski premijer pozvao građane da stanu uz Putina

Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je u ponedjeljak da se zemlja suočila s "izazovom svojoj stabilnosti" i da mora ostati ujedinjena oko predsjednika Vladimira Putina nakon što je u subotu propala pobuna teško naoružanih plaćeničkih boraca.

Prema dogovoru u subotu navečer koji je ublažio krizu i spriječio moguće krvoproliće, Kremlj je objavio da će se plaćenici skupine Wagner vratiti u svoje baze, a njihov vođa Jevgenij Prigožin otići u Bjelorusiju. Kremlj je dodao da će se odbaciti sve kaznene prijave protiv njega i njegovih boraca.

U vjerojatno prvom istupu visokog ruskog dužnosnika od postizanja dogovora, Mišustin je apelirao na nacionalno jedinstvo suočeno, kako je rekao, s naporima Zapada da potkopa Rusiju.

"U ovim uvjetima je glavno osigurati suverenitet i neovisnost naše zemlje, sigurnost i dobrobit građana", rekao je Mišustin , tehnokrat koji je postao premijer 2020. godine.

"Za to je posebno važna konsolidacija cijelog društva; moramo djelovati zajedno kao jedan tim i zadržati jedinstvo svih snaga, okupljenih oko predsjednika", rekao je premijer na sjednici vlade koja se prenosila na televiziji.

Bivši šef ruske savezne porezne službe obrušio se na Zapad. "Kao što je predsjednik istaknuo, gotovo cijeli vojni, ekonomski, informacijski stroj Zapada usmjeren je protiv nas", rekao je.

Putin je u subotu rekao da je pobuna Wagnerovih plaćenika ugrozila samo postojanje Rusije i obećao da će je slomiti.

No ruski predsjednik poslije više nije javno komentirao dramatične događaje u zemlji, a ni dogovor postignut posredništvom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

13:58

Kremlj objavio prvu Putinovu video izjavu nakon krize s Wagnerom

Kremlj je u ponedjeljak objavio prvu izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon završetka krize s oružanom pobunom plaćeničke skupine Wagner, u kojoj je on čestitao sudionicima industrijskog foruma.

Nije jasno kad je i gdje snimka nastala, dodaje britanska agencija Reuters.

Putin se u subotu obratio ruskom narodu osudivši pobunu Wagnerovih plaćenika kao "nož u leđa" i obećao da će je slomiti.

Nije javno komentirao naknadni dogovor, objavljen kasno u subotu, koji je smirio krizu i spriječio moguće krvoproliće dopuštajući borcima Wagnera da se vrate u bazu, a njihovom vođi Jevgeniju Prigožinu da se preseli u Bjelorusiju.

U ponedjeljak je objavljeno i da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio ruske vojnike uključene u vojnu operaciju u Ukrajini što je prvi njegov javni nastup nakon pobune paravojne skupine Wagner tijekom vikenda.

U izvješću ruske novinske agencije RIA-e, u kojemu se poziva na rusko ministarstvo obrane, jasno se daje do znanja da Šojgu ostaje glavni zapovjednik, ali se ne navode detalji o tome kada i gdje se sastao s vojnicima i zapovjednicima zapadnoga vojnog okruga.

Ruski vojni blogeri doveli su u sumnju vrijeme videosnimke ministra obrane.

Video u trajanju od 47 sekundi, bez zvuka, objavljen je na Telegramu. Ubrzo nakon objave videa, ruski vojni blogeri rekli su kako procjenjuju da je snimka nastala prije pobune.

Šojguu u javnosti nije bilo ni traga nakon što je Prigožin u petak navečer digao ustanak i privremeno okupirao južni ruski grad Rostov na Donu.

Načelnik Glavnog stožera Rusije Valerij Gerasimov također nije komentirao te kaotične sate.

13:25

Njemačka će stacionirati 4000 vojnika u Litvi

Njemačka planira stacionirati dodatnih 4000 vojnika u Litvi kako bi pomogla osigurati istočno krilo NATO-a, rekao je u ponedjeljak njemački ministar obrane Boris Pistorius.

"Njemačka je spremna trajno stacionirati snažnu brigadu u Litvi", rekao je Pistorius u Vilniusu, glavnom gradu Litve.

Potrebno je izgraditi objekte za smještaj vojnika, rekao je njemački ministar obrane.

Litva je više puta pozvala Njemačku da postavi borbene snage u zemlju koja graniči s ruskom enklavom Kalinjingrad. Njemačka se obvezala u lipnju prošle godine da će imati potpuno spremnu brigadu za obranu Litve u slučaju napada.

No Berlin se do sad opirao trajnom stacioniranju većine brigade u Litvi, inzistirajući na tome da se vojnici mogu brzo rasporediti iz baza u Njemačkoj.

U gradiću Rukli u Litvi trenutačno se nalazi samo zapovjedno mjesto brigade s oko 20 njemačkih vojnika. Ostali ostaju na raznim lokacijama u Njemačkoj. Druge njemačke snage nalaze se u Litvi kao dio borbene skupine NATO-a koju predvodi Njemačka.

13:14

Ukrajinci napreduju prema jugu

Ukrajinske vojne snage oslobodile su selo Rivnopil u jugoistočnoj Ukrajini, rekla je u ponedjeljak zamjenica ministra obrane Hanna Maliar.

- Ukrajinske obrambene snage vratile su Rivnopil pod našu kontrolu. Idemo naprijed - napisala je Maliar na Telegramu.

image

Ukrajinska vojska

Genya Savilov/Afp

Maliar je u ranijem priopćenju rekla da su ukrajinske snage oslobodile oko 130 četvornih kilometara (50 četvornih milja) na jugu od Ukrajine od početka protuofenzive.

Rusija, koja je pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., još uvijek drži dijelove teritorija na istoku i jugu.

11:48

NATO: 'Sada se tek vidi kakvu je pogrešku Putin napravio'

Pobuna od koje je odustala ruska plaćenička skupina Wagner tijekom vikenda pokazala je razmjere strateške pogreške Kremlja u vođenju rata protiv Ukrajine, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Rusija nastoji vratiti mir u ponedjeljak nakon što su Wagnerovi borci okončali brzo napredovanje prema Moskvi, povukli se iz zauzetog južnog ruskog grada Rostova na Donu i vratili se u svoje baze u subotu navečer prema dogovoru koji im je zajamčio sigurnost.

Njihov vođa Jevgenij Prigožin trebao je otići u Bjelorusiju prema dogovoru u čijem je postizanju posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, objavio je Kremlj.

"Događaji tijekom vikenda su unutarnje rusko pitanje i još jedna demonstracija velike strateške pogreške koju je predsjednik (Vladimir) Putin napravio svojom nezakonitom aneksijom Krima i ratom protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg novinarima u Vilniusu, glavnom gradu Litve.

Izvanredni događaji ovog vikenda nagnali su zapadne vlade u potragu za odgovorima što bi se sljedeće moglo dogoditi u zemlji s najvećim nuklearnim arsenalom na svijetu, kao i u njezinom ratu u Ukrajini.

Stoltenberg je rekao da NATO prati situaciju u Bjelorusiji i još jednom je osudio najavu Moskve da u toj zemlji rasporedi svoje nuklearno oružje.

"Ne vidimo nikakve naznake da se Rusija priprema upotrijebiti nuklearno oružje, ali NATO ostaje oprezan", rekao je Stoltenberg i dodao da je NATO-vo odvraćanje dovoljno snažno da zaštiti svoje ljude u sve "opasnijem svijetu".

Istovremeno je uvjeravao Kijev u kontinuiranu podršku NATO-a.

"Ako Rusija misli da nas može zastrašiti zbog podržavanja Ukrajine, neće uspjeti. Stojimo uz Ukrajinu koliko god je potrebno", rekao je.

Stoltenberg je u Litvi kako bi nazočio vježbi kojom će se testirati brzo pojačavanje borbene skupine NATO-a predvođene Njemačkom do veličine brigade, vojne postrojbe do 5000 vojnika, što je scenarij koji će se provesti u slučaju pojačanih napetosti ili sukoba s Rusijom.

Opisao je vježbe kao jasnu poruku da je NATO spreman braniti svaki pedalj savezničkog teritorija.

11:43

Preokret oko Prigožina?

Kazneni postupak koji se vodi u Rusiji protiv vođe plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina za pobunu ostaje otvoren i još uvijek traje istraga, izvijestile su u ponedjeljak novine Kommersant i tri glavne ruske novinske agencije pozivajući se na neidentificirane izvore.

Predsjednik Vladimir Putin obećao je u subotu da će slomiti ono što je nazvao izdajničkom pobunom nakon što je Prigožin rekao da su njegovi borci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom i da idu u Moskvu na, kako je rekao, "marš za pravdu" čiji je cilj uklanjanje korumpiranih i nesposobnih ruskih zapovjednika.

U skladu s dogovorom postignutim uz posredovanje bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka kojim je smirena krizu kasno u subotu, Kremlj je priopćio da će kazneni postupak protiv Prigožina biti obustavljen i da će se on preseliti u Bjelorusiju.

Njegovi borci vratit će se u bazu i također neće biti kazneno gonjeni, rekao je Kremlj.

Međutim, ruski list Kommersant izvijestio je u ponedjeljak da je slučaj protiv Prigožina ostao otvoren i da Savezna služba sigurnosti (FSB) nastavlja istragu u sklopu slučaja. Citirao je neidentificirani izvor koji je rekao da nije bilo dovoljno vremena za zatvaranje slučaja.

Tri glavne ruske novinske agencije - TASS, RIA i Interfax - također su izvijestile da je slučaj protiv Prigožina ostao otvoren i da se istraga nastavlja.

"Kazneni postupak protiv Prigožina nije obustavljen", objavio je TASS citirajući izvor blizak uredu tužitelja. "Istraga je u tijeku."

Kazna zatvora prema ruskom zakonu za takvo kazneno djelo je od 12 do 20 godina.

Prigožin, koji nije viđen u javnosti otkako je kasno u subotu napustio Rostov i nije komentirao dogovor, zanijekao je da je vodio pobunu.

Nekoć bliski Putinov saveznik čija je skupina Wagner predvodila veći dio borbi u Ukrajini, pokrenuo je svoju pobunu u petak nakon što je naveo da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u zračnom napadu.

Ministarstvo obrane odbacilo je njegovu tvrdnju.

11:27

Ruski oligarh: 'Znam gdje je Putin!'

Leonid Nevzlin, rusko-izraelski milijarder i inače veliki protivnik Putinovog režima, na svom Twitteru objavio je da se Vladimir Putin skriva u bunkeru svoje 'šumske palače' na jezeru Valdaj.

- Tamo su njegovi najbliži suradnici i prijatelji. Uspaničio se. Moji suradnici su me obavijestili o povećanom broju vojnika na tom području - rekao je Nevzlin.

Imanje od 13 tisuća četvornih metara na jezeru Valdaj u potpunosti je izgrađeno od drveta u stilu ruske dače, a godinama se špekuliralo da je tamo živjela Alina Kabajeva, Putinova ljubavnica. Vjeruje se da je Putin kupio to imanje čija je vrijednost procijenjena na 100 milijuna funti koristeći ciparski fond, tvrdila je ruska istraživačka stranica Projekt.

11:04

Ministri EU-a o pobuni u Rusiji i potrebi daljnje potpore Ukrajini

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a, koji se u ponedjeljak sastaju u Luxembourgu, poručuju da pozorno prate stanje u Rusiji i da je sada najvažnije nastaviti s potporom Ukrajini.

“Pratimo situaciju u Rusiji slijedom najnovijeg razvoja događaja. Sada je prerano za procjenu učinka tih događaja i najvažnije je da to neće utjecati na našu čvrstu potporu Ukrajini”, rekao je po dolasku na sastanak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Pokušaj pobune privatne vojske Wagner Jevgenija Prigožina protiv ruskog vojnog vrha, zatim odustajanje od nje, jedna je od tema koja će dominirati na redovitom sastanku šefova diplomacije zemalja članica koji se u ponedjeljak okupljaju u Luxembourgu

Ministar Grlić Radman je rekao da Hrvatska nastavlja s potporom Ukrajini, da priprema međunarodnu konferenciju o razminiranju koja će se u listopadu održati u Zagrebu te da, između ostaloga, organizira i radionice za ukrajinske tužitelje.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell također kaže da je sada važnije “nego ikad nastaviti s potporom Ukrajini”.

“Ono što se dogodilo u Rusiji tijekom vikenda pokazuje pukotine u ruskoj vojnoj moći. Monstrum kojeg je Putin stvorio s Wagnerom sada ga grize, monstrum radi protiv svog stvoritelja. Politički sustav pokazuje krhkost. Nije dobro vidjeti da nuklearna sila kao Rusija ulazi u fazu političke nestabilnosti i to treba uzeti u obzir”, rekao je Borrell.

I njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također kaže da događaji u Rusiji pokazuju “velike pukotine u političkoj sferi i velike pukotine u ruskoj propagandi”, dodajući da je riječ o unutarnjim pitanjima Rusije u koji se Njemačka ne želi miješati.

I švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström kaže da tu riječ o “unutarnjoj stvari Rusije, koju pozorno pratimo jer ono što se tamo događa imat će utjecaja i na našu sigurnost".

“Najvažnije je da nastavimo pomagati Ukrajini kako bi vratila svoj okupirani teritorij”, rekao je Billström.

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak bi trebali povećati sredstva za Europski instrument mirovne pomoći (EPF), za dodatne 3,5 milijarde eura. EPF je izvanproračunski fond EU-a koji se koristi za financiranje nabave oružja i streljiva za Ukrajinu i za druge misije u svijetu.

Borrell će također upoznati ministre sa stanjem na Kosovu.

Ministar Grlić Radman izrazio je zabrinutost zbog razvoja događaja na Kosovu. “Uhićenje trojice kosovskih policajaca od strane Srbije izvor je zabrinutosti, oni trebaju biti oslobođeni odmah i bez ikakvih preduvjeta. Želimo da obje strane smanje napetosti i vrate se za pregovarački stol”, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je također rekao da daljnje proširenje EU-a treba ostati visoko na dnevnom redu EU-a, posebice kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i njezin put prema EU-u.

10:17

Moskovski gradonačelnik ukinuo protuterorističke mjere

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je da je ukinuo protuterorističke mjere uvedene u ruskome glavnom gradu za vrijeme oružane pobune plaćeničke skupine Wagner u subotu.

Sobjanin je to objavio u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram u ponedjeljak.

Ruski mediji citirali su lokalne urede Savezne službe sigurnosti (FSB) koji su rekli da su slične mjere ukinute u regijama Voronježa i Moskve.

Odvojeno, ruski Nacionalni protuteroristički odbor rekao je da je situacija u zemlji "stabilna".

Protuterorističke mjere uvedene su u trima regijama u subotu, dok se kolona pobunjeničkih Wagnerovih plaćenika kretala prema Moskvi, razmjenjujući vatru sa snagama sigurnosti.

Nekoliko kolona oklopnih vozila plaćenika krenulo je u subotu iz južnoga ruskoga grada Rostova na Donu prema Moskvi.

Kako bi usporile njihovo napredovanje, regionalne vlasti žurno su postavile blokade na cestama.

No, pobuna je navečer iznenada prekinuta nakon posredovanja bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka.

09:57

Uvrede za ruske policajce u Rostovu

Prizori razdraganih građana Rostova kako se opraštaju od Prigožina i njegovih vojnika poprilično su iznenadili dobar dio javnosti, a nakon pokušaja puča u subotu, iz grada na Donu stižu nevjerojatne snimke kratkotrajne okupacije.

Zloglasni plaćenici snimljeni su kako uredno čekaju u redu u dućanu, djevojke 'ganjaju' na cesti maskirane vojnike, ljudi se fotografiraju ispred tenkova...

Međutim, još su luđe snimke kako su građani dočekali povratak ruskih policajaca u grad. Uvrede su sijevali sa svih strana, a neki su odlučili i blokirati Rusije. U svakom slučaju, nešto je trulo u Rusiji.

09:15

Moskovski gradonačelnik ukinuo protuterorističke mjere

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je da je ukinuo protuterorističke mjere uvedene u ruskome glavnom gradu za vrijeme oružane pobune plaćeničke skupine Wagner u subotu.

Sobjanin je to objavio u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram u ponedjeljak.

Ruski mediji citirali su lokalne urede Savezne službe sigurnosti (FSB) koji su rekli da su slične mjere ukinute u regijama Voronježa i Moskve.

Odvojeno, ruski Nacionalni protuteroristički odbor rekao je da je situacija u zemlji "stabilna".

Protuterorističke mjere uvedene su u trima regijama u subotu, dok se kolona pobunjeničkih Wagnerovih plaćenika kretala prema Moskvi, razmjenjujući vatru sa snagama sigurnosti.

Nekoliko kolona oklopnih vozila plaćenika krenulo je u subotu iz južnoga ruskoga grada Rostova na Donu prema Moskvi.

Kako bi usporile njihovo napredovanje, regionalne vlasti žurno su postavile blokade na cestama.

No, pobuna je navečer iznenada prekinuta nakon posredovanja bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka.

07:54

Australija će za Ukrajinu osigurati novu vojnu pomoć

Australska vlada osigurat će novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 110 milijuna australskih dolara (67,6 milijuna eura), uključujući 70 vojnih vozila za obranu protiv ruske invazije, rekao je premijer Anthony Albanese u ponedjeljak.

Paket će uključivati ​​28 oklopnih vozila M113, 14 vozila za specijalne operacije, 28 kamiona i 14 prikolica.

"Australija je nepokolebljiva u svojoj odlučnosti da osudi i suprotstavi se ruskim postupcima i da pomogne Ukrajini u ostvarenju pobjede", rekao je Albanese.

Australija će također produljiti bescarinski pristup za robu uvezenu iz Ukrajine na daljnjih 12 mjeseci, kako bi podržala njezin oporavak i trgovinske mogućnosti, stoji u priopćenju.

Dodatnim obvezama ukupni doprinos Australije za potporu Ukrajini povećava se na 790 milijuna australskih dolara, uključujući 610 milijuna australskih dolara vojne pomoći.

Albanese je dodao da je novi paket pomoći pripremljen prije vijesti da su plaćenici u subotu nakratko preuzeli kontrolu nad ruskim gradom Rostovom, u jednom od najvećih izazova za vlast predsjednika Vladimira Putina od početka rata prošle godine.

07:45

Ukrajina: Napredujemo kod Bahmuta

Ukrajinska vojska poručila je da su njihove snage napredovale između 600 i 1000 metara na sjevernim i južnim krilima fronte oko Bahmuta, kojeg su Wagnerove trupe zauzele u svibnju. Njihove navode nije moguće neovisno provjeriti.

AFP pak javlja da je u nedjelju oko Bahmuta došlo do žestokih borbi, a ukrajinski vojnici tvrde da pobuna Wagnerovaca u Rusiji nije utjecala na intenzitet borbi.

Inače, Kijev je ranije poručio da im nemiri u Rusiji otvaraju "priliku" u sklopu njihove protuofenzive.

07:41

Šojgu posjetio ruske trupe u Ukrajini

Ruski ministar obaren Sergej Šojgu posjetio je ruske trupe u Ukrajini, objavila je agencija RIA. To je, podsjeća Guardian, prvo pojavljivanje Šojgua u javnosti nakon pobune Wagnerovaca i njihovog šefa Jevgenija Prigožina, a koja je bila usmjerena uglavnom prema Ministarstvu obrane.

Šojgu se nije oglasio o samoj pobuni, a RIA je kratko navela da se u Ukrajini sastao s general-pukovnikom Nikiforovom.

07:37

Litva traži hitno jačanje istočnog krila NATO-a

Litavski predsjednik zatražio je jačanje istočnog krila Saveza nakon kratke oružane pobune privatne vojne tvrtke Wagner protiv Moskve, čina koji je ugrozio više od dva desetljeća vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastat će se u ponedjeljak u Vilniusu s predsjednikom Gitanasom Nausedom u sklopu priprema za samit NATO-a 11. i 12. srpnja u glavnom gradu Litve. Ključna tema sastanka bit će rat Rusije protiv Ukrajine.

Predsjednik Nauseda skrenuo je pozornost na dogovor u čijem postizanju je posredovala Bjelorusija kako bi se smirila kriza, a prema kojem šef Wagnera Jevgenij Prigožin odlazi u egzil u Bjelorusiju.

Bjelorusija graniči s Litvom, članicom NATO-a. Litva također graniči s Kalinjingradom, ruskom eksklavom na Baltičkom moru.

Nauseda je upozorio da su Prigožinova prisutnost u Bjelorusiji i previranja u Rusiji doveli regiju u opasnu situaciju.

"Ovdje ne govorim samo o Litvi, nego o NATO-u u cjelini", rekao je Nauseda, a prenio litavski radio.

"Imamo posla s velikom državom, nuklearnom državom, a svaki unutarnji nemir neizbježno ima posljedice na sigurnost okolnih država", rekao je Nauseda misleći na Rusiju.

Rekao je da za sada nema informacija o tome je li šef Wagnera već u Bjelorusiji, zemlji koja je blisko povezana s Rusijom.

Najavio je da će Litva rasporediti više obavještajnih resursa za procjenu "političkih i sigurnosnih aspekata" u Bjelorusiji.

06:22
05:08

Ubijeno 39 pilota i zračnog osoblja?

Jednodnevni rat ruske vojske i Wagnera zadao je Vladimiru Putinu golemu političku štetu, ali u Rusiji se potiho razglaba i o teškom vojnom udarcu koji je Prigožin zadao svojim sunarodnjacima. Prema nekim izvještajima, ruske vojne snage izgubile su čak 39 pilota i zračnog osoblja u samo nekoliko sati. Podsjetimo, Wagner je u prvim satima puča zauzeo zračnu luku u Rostovu, glavni aerodrom odakle su počinjale operacije u Ukrajini.

Prema navodima ruskih vojnih Telegram kanala Rusija je izgubila čak šest helikoptera, ali i sofisticirani avion Il-22 koji se koristio za izvođenje borbenih operacija na velikim visinama. Najvjerojatnije je Iljušin-22 oboren s raketnim sustavom Pancir koji je, gle čuda, ruska vojska dala Wagneru.

Vojni analitičar i političar Viktor Alksnin vjeruje da su u avionu bile vojne 'glavešine' visokog ranga.

- Vjeujem da je broj osoblja u avionu bio između 15 i 20. Svi su umrli. Kada se sve skupa broji, ovo je bio najgori dan ruske avijacije još od početka 'Specijalne operacije' - rekao je Alksnin, kojeg u Rusiji zovu 'Crni pukovnik'.

05:06

Ukrajinski ministar obrane: Stvari idu u dobrom smjeru

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da je u nedjelju telefonom razgovarao s američkim kolegom o previranjima u Rusiji, opisavši ruske vlasti kao "slabe" i kazavši da stvari "idu u dobrom smjeru".

Reznikov je sažeo razgovor s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom te dodao da su također raspravljali o ukrajinskoj protuofenzivi i koracima nužnima za jačanje ukrajinskih oružanih snaga.

"Slažemo se da su ruske vlasti slabe i da je povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine najbolji odabir za Kremlj", napisao je Reznikov na društvenoj mreži Twitter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:35