NAPETO U BIJELOJ KUĆI

VELIKI UDARAC ZA PREDSJEDNIKA SAD-a: Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost priznao da je lagao FBI-u, spreman svjedočiti o vezama s Rusijom!

 
Donald Trump i Michael Flynn
 POOL / Carlos Barria / Reuters

Bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Michael Flynn priznao je krivnju za davanje lažnog iskaza FBI-ju vezano za istragu o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore, prenose u petak američki mediji, a piše dpa.

Flynn je spreman svjedočiti kako mu je sadašnji američki predsjednik Donald Trump rekao da uspostavi kontakte s Rusima u vrijeme dok je bio predsjednički kandidat, prenosi u petak televizija ABC News.

Flynn, umirovljeni general koji je smijenjen s dužnosti u Bijeloj kući u veljači nakon što je otkriveno da nije rekao potpredsjedniku Mikeu Penceu o svojim kontaktima s ruskim veleposlanikom, središnja je osoba u saveznoj istrazi o utjecaju Rusije na američke predsjedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu s Trumpovom kampanjom, koju vodi posebni istražitelj Robert Mueller.

Njegov ured optužio ga je u dokumentima predanim washingtonskom sudu da je lagao FBI-ju 24. siječnja.

Flynn je istražiteljima FBI-ja lagao da u prosincu 2016. nije zatražio od ruskog veleposlanika pri SAD-u da se suzdrži od eskalacije situacije nakon što je Washington nametnuo sankcije Moskvi, tvrdi Mueller.

Sankcije je nametnuo odlazeći predsjednik Barack Obama.

Flynn je također lagao da se ne sjeća da mu je ruski veleposlanik rekao da je Moskva odlučila biti umjerena u svojem odgovoru na američke sankcije zbog njegovog zahtjeva, navodi se u dokumentima.

Dokumenti, koji nose datum 30. studenoga, također navode da je Flynn lagao da ranije u prosincu nije zatražio od ruskog veleposlanika da odgodi glasanje ili glasa protiv jedne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a te da veleposlanik nikada nije prenio ruski odgovor na to.

Bijela kuća: 'Flynnovo priznanje krivnje odnosi samo na njega'

Priznanje krivnje bivšeg američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynn da je dao lažan iskaz FBI-ju odnosi se samo na njega osobno, objavila je u petak Bijela kuća.

"Ništa u vezi priznanja krivnje ili optužbi ne tereti nikoga drugoga osim Flynna", rekao je Ty Cobb, odvjetnik Bijele kuće.

"Lažni iskazi o kojima je riječ odražavaju lažne izjave koje je dao dužnosnicima Bijele kuće što je rezultiralo njegovom ostavkom u veljači ove godine", rekao je, dodajući da njegovo priznanje krivnje "otvara put za brzo i logično zaključenje" istrage ureda posebnog tužitelja o ulozi Rusije u američkim predsjednikom izborima 2016. i mogućem dosluhu Trumpove kampanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:42