U ŠPILJI

VELIKO OTKRIĆE ARHEOLOGA U IZRAELU 'Našli smo pivovaru staru 13.000 godina, Natufijanci su nekad ovdje proizvodili alkoholna pića'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.09.2018. u 09:28

Two men toasting a glass of beer in bar, Image: 309234716, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak
Ilustracija/Profimedia, Wavebreak

Arheolozi su u špilji u blizini obalnog grada Haife otkrili lokalitet za koji se smatra da je najstarije mjesto za proizvodnju alkohola.

"Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo", rekao je u petak agenciji dpa Dani Nadel, jedan od arheologa sa sveučilišta u Haifi.

Nejasno je koja se vrsta alkohola proizvodila ondje, kazao je Nadel, uz šalu kako "nisu pronašli boce piva". Arheolozi vjeruju kako bi mogla biti riječ o nekoj vrsti fermentirane kaše.

"Kuhali su nešto što je sadržavalo priličnu količinu alkohola", rekao je Nadel, objašnjavajući kako se priprema oslanjala na fermentiranje žitarica, što je i danas ključan proces u proizvodnji piva.

U špilji Rakefet, gdje su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na tlu, proizvodile su se tek manje količine alkohola.

Špilja je također korištena za pokapanje mrtvih za vrijeme natufijske kulture, što su Nadel i drugi istraživači utvrdili tijekom prethodnih iskapanja.

Natufijska kultura je počela prije oko 15 tisuća godina na prostoru istočno-mediteranske regije. Izraelski istraživači vjeruju kako se alkohol možda proizvodio kao dio ceremonije Natufijanaca, a 'pivovara' koju su otkrili stara je oko 13 tisuća godina.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo