RAZORNA POPLAVA

VENECIJA PROŽIVLJAVA NAJGORI TJEDAN U POSLJEDNJIH 150 GODINA Grad je u nedjelju pogodila još jedna jaka plima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.11.2019. u 18:42

Tourists walk in St. MarkÄôs Square after days of severe flooding in Venice, Italy, November 16, 2019. REUTERS/Manuel Silvestri
REUTERS

 

Nastojeći se oporaviti od razornih poplava koje su je pogodile ovaj tjedan, Venecija je u nedjelju pretrpjela još jednu iznimnu plimu kada je visina mora dosegnula 150 cm.

Za grad je to najgori tjedan u zadnjih 150 godina, od početka mjerenja plime 1872.

Odjel gradske uprave za predviđanje plime upozorio je da bi u nedjelju mogla doseći 160 cm, a izmjerenih 150 cm oko podneva nije bilo daleko od toga.

Trg svetoga Marka u potpunosti je poplavljen, a stotine dobrovoljaca pomažu građanima da se suoče s izvanrednom situacijom.

A flooded church is seen during a period of seasonal high water in Venice, Italy, November 17, 2019. REUTERS/Manuel Silvestri
Manuel Silvestri / REUTERS
 

Grad koji je u svijetu poznat i jedinstven po svojim kanalima, arhitekturi i umjetnosti, u utorak je pogodila plima od 187 cm i izazvala najgoru poplavu u posljednjih pedeset godina.

Samo jednom u povijesti ona je bila viša, godine 1966., kada je iznosila rekordna 194 cm.

A man with a mask walks in a flooded street during a period of seasonal high water in Venice, Italy, November 17, 2019. REUTERS/Manuel Silvestri
Manuel Silvestri / REUTERS
 

U uobičajenim okolnostima voda visine od 80 do 90 cm uglavnom se smatra visokom, no stanovnici i gradska uprava s njom se uspijevaju nositi bez većih poteškoća.

S četiri plime koje su od ponedjeljka iznosile iznad 140 cm, ovo je najgori tjedan kada je posrijedi visina plime u Veneciji otkad su 1872. prvi put objavljeni službeni statistički podaci.

People sit at a cafe in a flooded street during a period of seasonal high water in Venice, Italy, November 17, 2019. REUTERS/Manuel Silvestri
Manuel Silvestri / REUTERS
 

Gradonačelnik Luigi Brugnaro, koji je imenovan posebnim povjerenikom za izvanredna stanja, štetu od poplava u gradu procijenio je na oko milijardu eura.

Vlasti u Firenci i Pisi pomno prate i vodostaj rijeke Arna, čija je razina vode tijekom noći rapidno porasla zbog obilne kiše.

An Italian police officer patrols in a flooded street during a period of seasonal high water in Venice, Italy, November 17, 2019. REUTERS/Manuel Silvestri
Manuel Silvestri / REUTERS
 

I vodostaj najduže talijanske rijeke Po, koja se proteže sjevernom Italijom te prolazi kroz Torino, u nedjelju se pomno prati nakon što joj je razina porasla za metar i pol u zadnja dva sata.

A man sits on steps of Museo Correr as water floods into St. Mark's square as high tide reaches peak, in Venice, Italy November 17, 2019. REUTERS/Alberto Lingria
Alberto Lingria / REUTERS

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo