'PRIGUŠENA REAKCIJA'

Veterani optužuju Trumpa za 'flagrantno nepoštovanje' u povodu McCainove smrti

 REUTERS

Vodeća američka veteranska organizacija ogorčeno je negodovala zbog Trumpove prigušene reakcije na smrt senatora Johna McCaina, nakon što je zastava Bijele kuće bila samo nakratko spuštena na pola koplja te ponovno podignuta.

McCain, koji je bio vodeći konzervativni disident u Trumpovoj Republikanskoj stranci, umro je u subotu.

Bijela kuća nije, kao što je to uobičajeno činila u takvim situacijama, objavila priopćenje u povodu smrti, nego je Trump samo na Twitteru napisao kratku izjavu sućuti obitelji ne spominjući McCainovu vojnu i političku karijeru.

"Nečuveno je da je Bijela kuća obilježila smrt američkog junaka Johna McCaina tvitom od dvije rečenice, ne spomenuvši njegov junački i nadahnjujuć život", rekao je Joe Chenelly, nacionalni izvršni direktor AMVETS-a.

Za vrijeme jednog događaja u ponedjeljak u Bijeloj kući kojemu su prisustvovali i novinari, Trump se oglušio na pitanja o svojoj reakciji na McCainovu smrt.

Zastava na Bijeloj kući spuštena je na pola koplja u subotu navečer i cijelu nedjelju no u ponedjeljak je vraćena na redovitu poziciju.

Prema saveznim propisima za članove Kongresa zastave se spuštaju na pola koplja na dan smrti i dan nakon toga.

"Zastavom koja nije ostala spuštena ni sekundu dulje od golog minimuma koji traži zakon - unatoč dugotrajnoj tradiciji da zastava bude spuštena do pogreba - Bijela kuća je otvoreno pokazala flagrantno nepoštovanje prema služenju domovini i žrtvi senatora McCaina za našu zemlju kao i za služenje svih njegovih suboraca veterana", rekao je Chenelly.

Ispraćaj bez Trumpa

Predsjednik Trump najvjerojatnije neće biti nazočan na ispraćaju preminulog senatora, što je potvrdio u ponedjeljak i McCainov glasnogovornik Rick Davis.

"Predsjednik neće biti nazočan, po onome što znamo, na ispraćaju", rekao je Davis na konferenciji za novinare u Arizoni.

Nacionalni ispraćaj McCainu bit će organiziran u subotu u katedrali u Washingtonu, u nazočnosti brojnih zastupnika i stranih i američkih dužnosnika.

Govoriti bi trebali bivši predsjednici demokrat Barack Obama i republikanac George W.Bush, što je želio sam McCain.

Pogreb u krugu obitelji i najbližih bit će organiziran u nedjelju na groblju u Pomorskoj akademiji u Annapolisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:23