SMRT WILLIAMA KLINGERA

'VI STE HLADNOKRVNI I DIJABOLIČNI UBOJICA!' Prevoditelj iz Rijeke dobio najmanje 25 godina zatvora za brutalnu likvidaciju našeg uglednog povjesničara

William Klinger (lijevo), Alexander Bonich (desno)

Alexander Bonich (53), prevoditelj podrijetlom iz Rijeke koji desetljećima živi u New Yorku, u ponedjeljak je osuđen na kaznu od 25 godina do doživotnog zatvora zbog ubojstva hrvatsko-talijanskog povjesničara Williama Klingera. Tako je nakon tri i pol godine to strašno ubojstvo, o kojemu su mnogo pisali ne samo hrvatski nego i američki te talijanski mediji, dobilo sudski epilog.

Podsjetimo, William Klinger (42) ubijen je 31. siječnja 2015. godine hicem u glavu u parku Astoria u Queensu, dijelu New Yorka u kojemu živi mnogo doseljenika s prostora bivše Jugoslavije. Policija je ubrzo nakon ubojstva uhitila Alexandera Bonicha iz Queensa te ga okrivila za “ubojstvo, nezakonito posjedovanje oružja i uništavanje dokaza”.

Bolji život

William Klinger rođen je 1972. godine u Rijeci: njegov je otac podrijetlom iz Pakraca, a majka iz okolice Kastva. Nakon završetka talijanske gimnazije u Rijeci studirao je na sveučilištima u Klagenfurtu i Trstu. Poslijediplomski studij završio je na Europskom studiju u Budimpešti, a doktorirao je u Firenci tezom “Pregovori o riječkoj naciji, od autonomizma do osnutka države 1848. - 1924.”. U hrvatskoj javnosti Klinger je postao poznat nakon što je 2013. godine s novinarom i publicistom Denisom Kuljišem objavio knjigu “Tito: Neispričane priče”. Klingerova specijalnost bila je moderna hrvatska i jugoslavenska povijest, baš kao i povijest komunizma i nacionalizma. Neko je vrijeme radio kao asistent na Odsjeku za povijest Sveučilišta u Rijeci, ali mu nije produljen ugovor. Surađivao je s rovinjskim Centrom za povijesna istraživanja, a živio u talijanskom gradiću Gradisca d’ Isonzo u dolini Soče sa suprugom Francescom Boscarol Klinger i dvojicom sinova.

Iako je govorio šest jezika i slovio kao strastveni povjesničar vulkanske energije za istraživanja, Klinger je obitelj uzdržavao radeći na naplatnim kućicama u blizini gradića u kojemu su živjeli. No, poput mnogih, i William Klinger je sanjao o boljem životu u SAD-u gdje je stigao 24. siječnja 2015. godine. Navodno je dobio priliku jedan semestar predavati na Hunter Collegeu na Manhattanu, no želio se s obitelji trajno nastaniti u New Yorku. U tome mu je trebao pomoći Alexander Bonich kojega je Klinger upoznao nekoliko godina ranije u Italiji. Bonich, prevoditelj, amaterski povjesničar i kolekcionar starog oružja, povremeno je dolazio u Rijeku te u Državnom arhivu istraživao dokumentaciju vezanu uz Gabrielea D’Annunzija. Nekim ljudima u Rijeci Bonich je ostavio svoju posjetnicu s imenom Alex Rudolf De-Dominicis Bonich te zvanjem Specialist, US Department of Justice. Neki talijanski i američki mediji opisali su Bonicha kao dijaboličnu osobu.

Kamere

Prema službenoj rekonstrukciji, Bonich je Klingeru obećao pomoć u New Yorku. Rekao je da mu je našao posao te da će mu prodati svoj stan u blizini parka Astoria za 85.000 dolara. No, sve je to bilo lažno: Klingera nije čekao nikakav posao, a u stanu koji mu je prodavao zapravo je živjela Bonicheva majka.

Kobne subote 31. siječnja 2015. godine u rano poslijepodne Bonich i Klinger hodali su parkom Astoria koji slovi kao mirno i sigurno mjesto gdje ljudi dolaze sa svojim kućnim ljubimcima. Raspravljali su, a onda se u jednom trenutku Klinger počeo udaljavati od Bonicha koji mu je naredio da stane. Kad je Klinger odbio, Bonich je izvukao starinski pištolj i pogodio ga u glavu. Klinger je pao na tlo, a Bonich je još jednom pucao. Zatim je pištolj bacio u East River.

William Klinger ubrzo je prebačen u bolnicu Elmhurst gdje je preminuo od zadobivenih ozljeda. Bonich je uhićen samo dva sata nakon ubojstva zahvaljujući snimkama nadzornih kamera postavljenih u parku. Naime, Bonich i Klinger prošli su pokraj nadzornih kamera samo nekoliko minuta prije ubojstva. Također, snimke nadzorne kamere ispred Bonicheva stana pokazale su kako se na brzinu pokušavao riješiti Klingerovih stvari.

Bonich je istražiteljima na početku rekao da je Klingera ubio u samoobrani nakon što se nisu uspjeli dogovoriti oko prodaje imanja u sjeveroistočnoj Italiji. No, pokazalo se da to nije istina. - Ubojica i žrtva bili su prijatelji, ali to nije zaustavilo optuženika da najprije prevari tog čovjeka za desetke tisuća dolara, a zatim ga brutalno ubije s leđa - izjavio je tužitelj Richard A. Brown. - To strašno ubojstvo počinjeno je tijekom dana u jednom od najpopularnijih parkova u Queensu - dodao je.

Očev dan

Bonichu je bila ponuđena nagodba, zatvorska kazna od 24 godine ako prizna krivnju za ubojstvo s predumišljajem. No, on je ustrajao da je postupao u nužnoj obrani pa je pokušaj nagodbe propao. Osuđen je na neodređenu kaznu od 25 godina do doživotne robije. To znači da u zatvoru mora provesti najmanje 25 godina bez mogućnosti pomilovanja.

- Vi ste naprosto hladnokrvni ubojica. Ekstenzivni koraci koje ste poduzeli kako biste oduzeli Williamov život iščitavaju se poput filma na Netflixu. Vi ste bez sumnje dijabolični međunarodni ubojica - ustvrdio je tijekom izricanja presude sudac Kenneth Holder.

Sudski proces Bonichu trajao je sedam tjedana, a poroti je trebalo samo dva sata da donese odluku. Prošli je mjesec na sudu govorila i Klingerova supruga Francesca Boscarol Klinger. - Jučer je bio Očev dan. Moji sinovi više nemaju oca. Moraju ići na groblje kako bi ga vidjeli - rekla je. Bonich će morati obitelji Klinger platiti i 85.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:01