ČETVERONOŽNO ČUDO

VIDEO Američka vojska objavila snimke novog oružja: ROBOT-GEPARD oborio je rekord u trčanju!

Modeliran prema pravim životinjama, Cheetah ima savitljivu kralježnicu uz pomoć koje razvija brzine trčanja brže od prosječnog čovjeka.
 DARPA / DARPA

Agencija američkog ministarstva obrane DARPA u ponedjeljak je objavila snimke svog najnovijeg prototipa robota, zvanog Cheetah. Gepard, kako bi se zvao na hrvatskom, predstavlja novu fazu evolucije robota-hodača, koji je sposoban trčati skoro 30km/h, brže od prosječnog čovjeka .

DARPA, agencija koja se bavi razvojem novih tehnologija za američku vojsku, naručila je Cheetaha od Boston Dynamics firme, čiji predsjednik Marc Raibert tvrdi da ne postoji razlog zašto ovaj četveronožni robot u budućnosti ne bi mogao trčati jednako brzo poput pravog geparda, no priznaje da će za ostvarivanje tog rezultata biti potrebno još neko vrijeme.

Injženjeri su razvili Cheetaha tako što su kopirali kretnje četveronožnih životinja koje su dobri trkači. Robot posjeduje fleksibilnu kralježnicu koja mu omogućuje da dodatno produži svoj korak i poveća svoju brzinu trčanja.

Premda je trenutni prototip oborio svjetski rekord u brzini trčanja četveronožnog robota (prethodni rekord bio je 21km/h), Cheetah još uvijek nije u stanju napustiti traku za trčanje. DARPA očekuje testiranje prototipa koji će moći samostalno trčati do kraja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:10