OKO SOKOLOVO

VIDEO Američki špijunski sustav toliko je moćan da s visine od 6000 m može vidjeti kakav mobitel držite!

Sposoban je pratiti površinu veličine 3,8 km/2 i snimiti fotografije od 1,800 megapiksela, što je 225 puta osjetljivije od kamere na iPhoneu

Zlokobna nadzorna kamera na nebu pruža američkoj vojsci sposobnost praćenja cijelog grada na način sličan Google Street Viewu u realnom vremenu.

ARGUS-IS sustav može biti postavljen na bespilotne letjelice, a sposoban je pratiti površinu veličine 3,8 četvorna kilometra i načiniti fotografije rezolucije 1,800 megapiksela, što je 225 puta osjetljivije od kamere na iPhoneu.

S visine od 6 tisuća metara nadzorni sustav na tlu može uočiti predmet veličine 15 centimetara, a zapovjednicima omogućava praćenje ratišta u realnom vremenu.

ARGUS-IS (Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance-Imaging System) je projekt agencije Pentagonove agencije Darpa vrijedan 18,5 milijuna dolara.

Sustav se sastoji od 368 čipova u sklopu digitalne kamere koji stvaraju mozaičnu sliku visoke rezolucije koja se osvježava do 15 sličica svake sekunde.

Zbog nevjerojatne razine detalja, sustav može pratiti ljude s nekoliko tisuća metara visine, ali ne samo to, već može i vidjeti što rade, ili primjerice, nose u rukama.

Također, sustav cijelo vrijeme snima i dnevno pohranjuje oko milijun terabajta podataka, ekvivalent 5 tisuća sati video materijala visoke rezolucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:58