JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

VIDEO: CIJELA SUDNICA JE RONILA SUZE Odvjetnik monstruoznog svećenika zaprepastio načinom ispitivanja žrtve silovanja

 
Cheryl Zondi
 Screenshot / YOUTUBE

Televizijski prijenos suđenja 60-godišnjem nigerijskom evangeličkom pastoru Timothyju Omotosu kojeg se tereti za silovanje 14-godišnje Cheryl Zondi razbjesnio je južnoafričku javnost zato što ju je pastorov odvjetnik ispitivao na vrlo agresivan način, piše BBC.

Omotosova crkva u gradu Port Elizabethu u Južnoafričkoj Republici zatvorila je svoja vrata u nedjelju nakon što su je opsjeli ljutiti građani. Istovremeno, u nedjelju je u jednom dnevnom listu objavljeno da je Zondi, koja danas ima 22 godine, nakon svjedočenja protiv Omotosa zaprimila prijetnje smrću.

Suđenje Omotosu privlači veliku pažnju jer je riječ o prvom značajnijem suđenju za silovanje koje se prenosi uživo u južnoafričkim medijima. Naime, nisu svi pobornici te prakse koja je u Južnoafričkoj Republici započeta suđenjem paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu zbog ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp. Mnogi se pitaju može li se pravda postići dok su televizijske kamere prisutne u sudnici. Istovremeno se raspravlja o tome kako to utječe na prava žrtve i nepristranosti sudova. Pobornici smatraju da je važno da građani vide kako funkcionira pravni sustav, dok kritičari kažu da se time na sud i sve uključene u proces stavlja dodatni pritisak.

Unuka Nelsona Mandele Ndileka Mandela, koja je i sama priznala da ju je 2017. godine silovao njezin dečko, jedna je od mnogih Južnoafrikanki koje su Zondi dale potporu, povezujući njezin slučaj s globalnim pokretom #MeToo. Mandela tvrdi da mnoge žene ne prijavljuju zločin silovanja upravo zbog načina na koji se u sudnici tretira Zondi. "Suosjećam s boli ove mlade djevojke i ponosna sam na hrabrost koju je pokazala tijekom svjedočenja", rekla je Mandela za južnoafrički Sunday Times.

Omotosa i još dvije suoptužene iz crkve Jesus Dominion International, koja je bazirana u južnoafričkoj provinciji East Cape, tereti se za 97 zločina - od seksualnog zlostavljanja i silovanja do trgovine ljudima. Omotoso i suoptužene, međutim, odbacuju sve optužbe.

Crkva Jesus Dominion International jedna je od mnogih evangeličkih crkava u Južnoafričkoj Republici koje svojim sljedbenicima nude ispunjenje čuda i proročanstava, a poznata je po videima u kojima se pojavljuju mlade pjevačice u uniformama, nerijetko bivše natjecateljice iz televizijskih pjevačkih natjecanja.

Kao prva svjedokinja tužiteljstva, Zondi je na suđenju Omotosu rekla da joj je kao 14-godišnjakinji pastor prijetio Božjim bijesom u slučaju da odbije učiniti ono što je tražio od nje te da ju je više puta silovao nakon što se kao dijete pridružila njegovoj crkvi. Mnogi su Južnoafrikanci putem društvenih mreža dali potporu Zondi. "Budi snažna! Utrla si put mnogima unatoč tome što su mnogi protiv tebe", napisao je na Twitteru Tumi Sole. "Heroina. Glas onih koji ga nemaju. Neka hrabrost i snaga Cheryl Zondi da i drugima snagu da potraže pravdu", dodala je Mbaliyezwe Ndlela.

Javnost je, međutim, najviše naljutio Omotosov odvjetnik Peter Daubermann, koji je pokušao osporiti Zondino svjedočenje. "Dobra si glumica. Tvrdim da si lagala o tome što ti se dogodilo. Bila si spremna da te siluje? U osnovi si mu dala pristanak?", pitao je Daubermann Zondi, aludirajući na navodne kasnije incidente koji su se dogodili kada je Zondi bila odrasla.

Južnoafrički pravni sustav temelji se na sukobu i od odvjetnika se očekuje da vrlo agresivno osporavaju svjedočanstva svjedoka. Svjetska se javnost s njime najbolje upoznala tijekom suđenja paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu i njegovih eksplozivnih svađa s tužiteljem Gerriejem Nelom.

Ovaj put, međutim, pravni stručnjaci i opća javnost smatraju da je Daubermann prešao preko svake mjere.

"Koliko je centimetara ušao u tebe? Znaš li?", pitao je Daubermann Zondi nakon što je ova opisala kako ju je pastor djelomično penetrirao kada je imala 14 godina. Prisutni u sudnici tijekom Daubermannovog su ispitivanja Zondi navodno plakali i vrištali. "Kako bi ona to mogla znati?", pitao je Omotosovog odvjetnika vidno ljutiti sudac Mandela Makaula. "Mogla je osjetiti", sugerirao je Daubermann. "I istovremeno izmjeriti? Ne, neću dopustiti to pitanje", rekao je sudac.

Makaula se Zondi nakon njezinog svjedočenja zahvalio i poželio joj sreću na studiju koji je prekinula kako bi se pojavila na sudu. "Ovdje nije riječ o tebi. Ovo se tiče pravde", rekao joj je. "Cheryl je postavila presedan i možemo se samo nadati da će i druge žrtve istupiti. Salutiramo joj", rekao je glasnogovornik tužiteljstva.

Omotosovi su odvjetnici poslije optužili suca za pristranost i zatražili da se izuzme. "Stali ste na njezinu stranu. Već ste prihvatili njezinu verziju događaja", rekao je Daubermann sucu. Omotosov je odvjetnik također ustvrdio da bi suđenje trebalo početi ispočetka. Obrušio se i na medije i društvene mreže zbog načina na koji prate suđenje. "Proglašen sam monstrumom zbog načina na koji sam ispitivao (Cheryl Zondi). Optužili su me da sam se koristio dvojbenim metodama. To je laž. Moram provjeriti vjerodostojnost dokaza. Ne mogu dopustiti da osjećaji stanu ispred mene i moje dužnosti", rekao je Daubermann nakon što je poslije suđenja na ulici izvrgnut harangi okupljenih građana.

Sudac Makaula nije se izuzeo te je molbu Omotosovih odvjetnika ocijenio neosnovanom.

Zondi se nakon suđenja zahvalila svima koji su je podržali. Naime, ona je, poput nekih svjedoka na suđenju Oscaru Pistoriusu, mogla odbiti da se njezino svjedočenje snima, međutim odlučila je svjedočiti pred kamerama.

Očekuje se da će se pred sudom pojaviti još svjedoka koji će govoriti o Omotosovim zločinima. On pak tvrdi da nije napravio ništa krivo, a članovi njegove crkve ga u tome podržavaju. Omotosova se žena našla na udaru kritika jer se smijala i komentirala tijekom Zondinog svjedočenja. Omotoso se također tijekom suđenja uglavnom smijuljio, a na sud je došao u raskošnom odjelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:53