ODLAZAK TUSKA

VIDEO: EMOTIVNA SCENA NA OPROŠTAJNOM GOVORU PREDSJEDNIKA EUROPSKOG VIJEĆA 'Molim vas prestanite, inače ću se rasplakati'

 
 REUTERS

BRUXELLES - Odlazeći predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predao je u petak dužnost novom predsjedniku Charlesu Michelu, koji službeno preuzima tu dužnost u nedjelju, 1. prosinca.

Bivši poljski premijer Tusk, koji je u zadnjih pet godina obnašao dužnost predsjednika Europskog vijeća, predao je svom nasljedniku, bivšem belgijskom premijeru Charlesu Michelu, predsjedničko zvonce kojim se označava početak rasprave na sastancima Europskog vijeća.

To isto zvonce Tusk je preuzeo prije pet godina od svog prethodnika, također bivšeg belgijskog premijera Hermana van Rompuya.

Nakon polusatnog sastanka novi i stari predsjednik Europskog vijeća obratili su se kratkim govorima okupljenima u zgradi Vijeća. Tuskov oproštajni govor popraćen je velikim pljeskom.

"Molim vas prestanite pljeskati, inače ću se rasplakati", rekao je Tusk.

Tusk se u svom govoru osvrnuo na proteklih pet vrlo burnih godina, kako za Europsku uniju tako i za cijeli svijet.

Dužnost predsjednika Europskog vijeća uvedena je Lisabonskim ugovorom. Njegova uloga je pripremati i predsjedati sastancima šefova država ili vlada zemalja članica, koji se sastaju najmanje četiri puta godišnje. Tu dužnost je do 1. prosinca 2009. kada je stupio na snagu Lisabonski ugovor, obnašao premijer zemlje koja je obnašala šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo. Taj sustav je bio kritiziran jer se čestim promjenama predsjedavajućih gubio kontinuitet.

Incoming European Council President Charles Michel and outgoing European Council President Donald Tusk attend a handover ceremony in Brussels, Belgium November 29, 2019. REUTERS/Yves Herman     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Tusk je rođen 22. travnja 1957. godine u Gdanjsku gdje je na tamošnjem sveučilištu studirao povijest. Godine 1980. pridružio se sindikatu Solidarnost, koji je ponajviše pridonio padu komunističkog režima u Poljskoj. On je bio najdugovječniji premijer u postkomunističkoj Poljskoj. Na toj dužnosti bio je sedam godina, dok je do njega poljska vlada prosječno trajala oko 13 mjeseci.

Tusk je nedavno na kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu izabran za predsjednika te grupacije desnog centra.

Novi predsjednik Europskog vijeća, liberal Charles Michel rođen je u Namuru 21. prosinca 1975.

On je postao ministar u belgijskoj vladi sa svoje 24 godine, a premijer s 38 godina i do sada je najmlađi belgijski premijer u povijesti. Sin je poznatog belgijskog političara, svojedobno ministra vanjskih poslova, povjerenika Europske komisije i zastupnika u Europskom parlamentu Louisa Michela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:31