PATROLIRANJE NEBOM

VIDEO: EVO KAKO SE 'ZABAVLJAJU' RUSKI VOJNI PILOTI Pogledajte kako je jedan Suhoj u neposrednoj blizini prohujao pokraj drugog!

 
 Screenshot: Twitter

Proteklog tjedna puno se pisalo o navodnom bliskom susretu ruskog borbenog zrakoplova Suhoj Su-35S i američkog borbenog zrakoplova F-22 Raptor u zračnom prostoru Sirije.

Prema tvrdnjama Ministarstva obrane Ruske Federacije pilot F-22 Raptora je "ometao" dva ruska Suhoja Su-25 nakon čega im je u pomoć priskočio pilot Suhoja Su-35S koji je "otjerao" američki zrakoplov.

Netom nakon ruske objave oglasio se i Pentagon iz kojeg su poručili da nemaju pojma o čemu Rusi pričaju i da se incident u kojem je Suhoj Su-35S (inače borbeni avion 4++ generacije) otjerao njihov F-22 (borbeni avion pete generacije) naprosto nije dogodio. No, zato su u detalje objasnili kako ruski borbeni zrakoplovi često nenajavljeno prelaze u "dekonfliktne zone" u kojima djeluju Amerikanci i njihovi saveznici. Prema Pentagonu, to se dogodilo čak devet puta, a pritom je ponašanje ruskih pilota bilo vrlo neprofesionalno.

Općenito, takvi incidenti su postali toliko učestali da više gotovo i nisu vijest, napominje vojni analitičar Tyler Rogoway za Drive Warzone portal.

No, prema atraktivnoj video snimci koja se jučer pojavila na Twitteru, ruski piloti ne ograničavaju se u bliskim susretima samo na zrakoplove drugih država. Na ovom kratkom videu, snimljenom iz kokpita Suhoja Su-30 vidljivo je kako pokraj njega pri velikoj brzini prelijeće drugi ruski Suhoj, najvjerojatnije Su-35S.

Pritom je vidljivo i da su oba dobro naoružana, R-27 i R73 projektilima, dok se čini da Su-30 k tome nosi i R-77 srednjeg dometa, koji se i ne viđa prečesto na ruskim zrakoplovima. Barem ne na onima koji lete iznad Sirije, što je i potencijalna, ali nepotvrđena lokacija ovog bliskog susreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:16