StoryEditor
NAJVIŠE JE UČENIKA

VIDEO, FOTO: HRVATI MEĐU MILIJUNIMA KOJI PROSVJEDUJU DILJEM SVIJETA Svi traže od globalnih moćnika da spriječe ekološku katastrofu

 
Prizori iz Pariza, Bukurešta i New Yorka
 Shannon Stapleton, Charles Platiau, Inquam Photos/Octav Ganea; REUTERS /

Milijuni učenika, studenata, službenika i drugih prosvjednika u petak je diljem svijeta izašlo na ulice kako bi od čelnika koji se idući tjedan okupljaju na summitu o klimatskim promjenama zatražili da poduzmu hitne mjere da bi spriječili ekološku katastrofu.

Svjetski klimatski štrajk započeo je na pacifičkim otocima. Uslijedili su prosvjedi u Australiji, Japanu, na jugoistoku Azije, te u Europi, Africi i na Bliskom istoku.

Students and activists hold placards with messages as they participate in a Global Climate Strike rally in New Delhi, India, September 20, 2019. REUTERS/Anushree Fadnavis
Anushree Fadnavis / REUTERS
New Delhi
 

Društvene mreže preplavljene su objavama s prosvjeda različitih veličina. U nigerijskoj Abuji okupilo se nekoliko desetaka učenika osnovne škole, dok se u gradovima poput Hamburga ili Melbournea okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Greta Thunberg, 16-godišnja švedska aktivistinja koja je inspirirala pokret, na svom je Twitter profilu objavila kako se "ogromna gomila" okuplja u Sydneyu i da je Australija time "postavila standard" za prosvjede kasnije tijekom dana u oko 150 država.

Young activists take part in an environmental demonstration, part of the Global Climate Strike, in Bydgoszcz, Poland September 20, 2019. Roman Bosiacki/Agencja Gazeta via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND.
Roman Bosiacki/Agencja Gazeta / VIA REUTERS
Bydgoszcz u Poljskoj
 

"Naša budućnost je na vašim ramenima", napisali su studenti na jednom od natpisa u Berlinu.

"Naši oceani se dižu, pa i mi", jedan je od popularnijih slogana, nošen i u Melbourneu i u Kalkutu.

Prosvjednici pozivaju vlade da poduzmu hitre mjere kako bi se ograničile štetne posljedice klimatskih promjena koje po njima uzrokuje čovjek.

People take part in the Global Climate Strike walk in Karachi, Pakistan September 20, 2019. REUTERS/Akhtar Soomro
Akhtar Soomro / REUTERS
Karachi u Pakistanu
 

Štrajk će kulminirati u New Yorku gdje će Thunberg, kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, predvoditi marš prema sjedištu Ujedinjenih naroda.

Na summitu u toj zgradi idući tjedan okupit će se svjetski čelnici kako bi razgovarali o strategiji borbe protiv klimatskih promjena poput prelaska na obnovljive izvore energije.

Skup u New Yorku smatra se nastavkom summita u Parizu iz 2016.

People take part in the Global Climate Strike in Karachi, Pakistan September 20, 2019. REUTERS/Akhtar Soomro
Akhtar Soomro / REUTERS
Karachi u Pakistanu
 

Na njemu će se od čelnika zatražiti da osnaže inicijative za smanjivanje emisije stakleničkih plinova, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio im je da "dođu s idejama, ne s govorima".

UN na svojim stranicama piše da posljednje analize pokazuju kako bi se brzim djelovanjem u idućih 12 godina mogle znatno smanjiti emisije štetnih plinova i održati rast prosječne temperature na ispod 2 stupnjeva Celzija.

UN poručuje i kako je Pariški sporazum nevažan bez ambicioznog djelovanja u skladu sa zacrtanim ciljem smanjenja emisija za 45 posto u idućem desetljeću i postizanja neutralnih emisija do 2050.

Veliki prosvjed i u Zagrebu

Nekoliko stotina Zagrepčana također se danas pridružilo globalnom prosvjedu školaraca. Točno u 18 sati ispred Europskog doma krenula je prosvjedna povorka koju uživo snimkom prati naš reporter Matej Devčić.

 

Prosvjednici nose transparente, zvižde i uzvikuju 'mjere sad!', te "još nije kasno, promjena je moguća". Na začelju kolone prosjednici nose i golemu maketu planete Zemlje koja je "u plamenu".

Osim školaraca, prosvjedu su se pridružili i građani svih generacija.  Upravo su pristigli na Trg bana Josipa Jelačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2020 08:39