UBOJITA BUKTINJA

VIDEO, FOTO: TOTALNO UNIŠTENJE NAKON POŽARA U KALIFORNIJI Procurila šokantna snimka paničnog bijega iz vatrenog obruča, identificirane prve žrtve

 
 Reuters, screenshot YouTube

Izgledalo je kao da je mećava ispunjena žeravicom poharala dom Brucea i Lise Coats u predgrađu, zaključili su kad su došli na zgarište onoga što je nekad bila njihova kuća. Coats se u ponedjeljak u razgovoru za New York Times prisjetio kako je prvo uzeo crijevo kojim je inače polijevao vrt, u nadi da će ugasiti vatru koja mu je prijetila domu. No, sve je bilo uzalud.

Coffey Park u Santa Rosi samo je jedno od naselja koje je stradalo do neprepoznatljivosti u stravičnom požaru koji se u ponedjeljak proširio Kalifornijom. Guverner te američke savezne države Jerry Brown proglasio je izvanredno stanje u tri okruga nedaleko od San Francisca zbog 14 velikih požara koji gutaju sve pred sobom. Najdramtičnije je bilo u Napi, Sonomi i Yubi odakle je evakuirano na tisuće ljudi.

‘Izgleda kao da je bomba eksplodirala. Nuklearna bomba’, komentirala je Lisa Coats prizor svog doma.

Najdestruktivniji požar u povijesti

Plamen je dodatno raspirivao jak vjetar, a nisu pomogli ni mjeseci suše koji su prethodili. U jednom od najdestruktivnijih požara u povijesti Kalifornije smrtno je stradalo najmanje 15 osoba, oko 150 ih je nestalo, a oko 20.000 je evakuirano. Vatra je progutala više od 1500 objekata.

Dokazi strašnog požara mogu se vidjeti bilo gdje, a stanovnici opisuju prizore kao apokaliptične. Aluminijske felge na kotačima automobila rastopile su se i razlijevale duž cesta, a od velikih plastičnih kanti za smeće ostale su samo fleke na pločniku. Ljudi su bježali kroz vatru i dim u strahu za život. Oni najhrabriji pomagali su vatrogascima nabacujući zemlju lopatama, no nije bilo puno pomoći. Mjesta koja je zahvatila vatra ostala su neprepoznatljiva.

Jedan je par uspio snimiti svoj bijeg kroz požar i dramatične scene. Vozili su kroz noć, a svuda oko njih bili su plameni jezici koji bi nestajali samo u trenucima kada bi ih zakrilio oblak gustog dima. U pozadini se čuju jecaji žene u automobilu kao i kašalj zbog dima. Prizori su snimljeni u okrugu Yuba.

Ne tako daleko od Yube nalazi se i Napa, okrug poznat po vinogradima, među kojima su i oni u vlasništvu čuvenog hrvatskog vinara Miljenka Mikea Grgicha, vlasnika vinarije Grgich Hills koja se prostire na gotovo 400 hektara u dolini Napa na sjeveru Kalifornije. Njegov posjed vatra nije zahvatila, no preko stranice na Facebooku zahvalio se svima na brizi. Neko su vrijeme bili bez struje pa su morali i zatvoriti dio objekata, a posjed je zahvatio gusti dim.

Lisa Layman živi na tom području već više od 20 godina i ondje je podigla sina, no sad ne može naći mjesto gdje joj je nekad bila kuća. ‘Nismo mogli naći ni ulicu. Ništa nisam prepoznala. Sve je izgledalo kao hrpa smeća’, rekla je.

Stanovnici Coffey Parka kao i Santa Rose imaju samo lijepe riječi o životu prije požara, a susjedstvo opisuju kao ugodno, tolerantno, bez sukoba i bogato različitim nacionalnostima. ‘Bili smo dobar spoj svega. Tu je bilo sigurno živjeti i svi su se slagali’, rekao je Kevin Tran, menadžer u tehnološkoj kompaniji Verizon.

Tran je opisao kaotične scene kad je policija u ponedjeljak vozila ulicama i preko razglasa davala upute građanima da pokupe minimalno stvari sa sobom i pobjegnu. ‘Imali smo pola sata da sve spakiramo’, rekao je. Isti dan navečer hodao je preko pepela svog doma sa svjetiljkom u ruci dok je njegova majka Lien Mai mobitelom snimala i prijateljicama preko FaceTimea pokazivala što im je ostalo od kuće. Naravno, nije mogla suzdržati suze: ‘Mi smo izbjeglice. Morali smo početi ispočetka kad smo došli iz Vijetnama, a sad moramo ponovno započeti ispočetka.’

Stanovnici koji su se u ponedjeljak navečer polagano vraćali svojim domovima, poput bračnog para Coats ili Kevina s majkom, neke predmete nisu mogli ni prepoznati koliko su bili deformirani od vatre. Mai je vlasnica restorana u obižnjem gradu koji nije nastradao u požaru pa je za NY Times rekla da će se posvetiti poslu kako bi odvratila misli. Njezina susjeda pak, gđa Layman, koja se oporavlja od operacije karcinoma i kojoj su liječnici strogo zabranili izlaganje stresu, pogledala je svoj dom u nevjerici: ‘Ne znam što da mislim. Još ne znam ni što osjećam. Ovo je potpuni šok. Mučno mi je. Jednostavno boli.’

NY Times je objavio i da je među 15 poginulih bračni par Sara i Charles Rippey. Njih dvoje su se upoznali u Hartfordu u saveznoj državi Wisconsin, gdje su prije 90 godina pohađali osnovnu školu. Otada su bili nerazdvojni: Sara je imala 98, a Charles 100 godina. Poginuli su u obiteljskoj kući na području Nape nakon što se vatra približila munjevito brzo pa nisu više imali vremena za bijeg.

- Uvijek smo se pitali što bi se dogodilo drugome da jedno od njih umre, jednostavno nisu mogli jedno bez drugog. Ako su već morali ovako umrijeti, vjerujem da je činjenica da su poginuli zajedno nešto što bi oni i željeli, rekao je njihov 71-godišnji sin Mike Rippey.

Charles je bio veteran Drugog svjetskog rata, koji je proveo na bojištima u Sjevernoj Africi, Italiji i Francuskoj, a po povratku se zaposlio u Firestoneu, velikom proizvođaču guma. Svoju Saru, koja je čitav život bila kućanica i othranila je njihovih petero djece, zvao je Kraljica. Kada su im djeca odrasla, odselila su se u Kaliforniju, a oni su zbog velike ljubavi prema njima prije 35 godina otišli za njima. U ožujku ove godine proslavili su 75. godišnjicu braka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:03