KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

VIDEO, FOTO: UBOJSTVO IRANSKOG GENERALA OTVORILO JE PANDORINU KUTIJU Konačno se oglasio i Donald Trump: 'Iran nikada nije dobio rat, ali...'

 
Ubijeni general Soleimani, prizori iz Irana, mjesto likvidacije i Donald Trump
 Atta Kenare / Amir Qureshi / Behuz Mehir / AFP / Profimedia, Zuma Press

Stanje u Iraku dodatno je zaoštreno nakon što su Sjedinjene Države ubile moćnog iranskog čelnika Kasema Sulejmanija i zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa. Američki predsjednik Donald Trump poslao je na svom Twitteru borbenu poruku Iranu u svom prvom obraćanju od američkog napada dronom na konvoj s iranskim generalom.

- Iran nikada nije dobio rat, ali nikada nije poražen u pregovorima - napisao je Trump, čiji je prvi tweet poslije napada, koji većina analitičara smatra eskalacijom napetosti na Bliskom istoku, sadržavao tek fotografiju američke zastave.

Nešto kasnije Trump je napisao da je Sulejmani "ubio ili teško ranio tisuće Amerikanaca tijekom duljega razdoblja te ih je planirao ubiti još mnogo".

- Bio je izravno i neizravno odgovoran za smrt milijuna ljudi, uključujući nedavno i velik broj prosvjednika ubijenih u Iranu, dodao je.

Aktualni američki predsjednik također je kazao da Sulejmanija "ljudi mrze i boje ga se i u njegovoj vlastitoj zemlji".

- Već je odavno trebao biti ubijen!, kazao je Trump.

Prije Trumpa svoj je stav o američkom napadu dronom iznio američki državni tajnik Mike Pompeo u izjavi za CNN.

On je poručio da je američka administracija na temelju obavještajnih podataka donijela odluku o zračnim napadima na Kusema Sulejmanija te da je ubijeni iranski zapovjednik aktivno pripremao neposredni napad na regiju.

- Odluka o pokretanju zračnih napada spasila je mnoge američke živote. Na desetke, ako ne i stotine života Amerikanaca bilo je ugroženo zbog prijetnji nesposrednih napada u koje je bio umiješan Sulejmani, poručio je.

Na pitanje je li bio ugrožen teritorij Sjedinjenih Država, Pompeo je odgovorio:

- To su bile prijetnje na lokacije u regiji.

Nije otkrio detalje o prijetnjama neposrednog napada, ali je istaknuo da će Trumpova administracija dati sve od sebe da objavi povjerljive informacije u idućih nekoliko dana.

Pompeo je također komentirao izjave inozemnih političara, uključujući francuskog ministra koji je rekao da je cijeli svijet zbog ovog napada opasnije mjesto.

- Francuzi nimalo nisu u pravu. Svijet je danas mnogo sigurnije mjesto, rekao je.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je napad i likvidacija Sulejmanija bila odlučujući udarac protiv Qudsa te se nada da je ovo prvi korak prema smjeni režima u Teheranu.

Iranski narod odgovorio je na ubojstvo generala Sulejmanija velikim prosvjedima na ulicama Teherana.

Jedan je korisnik Twittera u kontekstu najnovijeg razvoja događaja u Iraku podsjetio na Trumpovu izjavu od prije 9 godina.

- Da dobije izbore, Barack Obama ući će u rat protiv Irana, napisao je Trump na svom Twitteru krajem 2011. godine. Kao što je poznato, Barack Obama koji je bio američki predsjednik u dva mandata između 2009. i 2017. godine, nikada nije bio u ratu protiv te zemlje.

Pompeo objavio snimku slavlja u Teheranu

Državni tajnik Pompeo je u trima odvojenim tvitovima napisao da je sa svojim kineskim, britanskim i njemačkim kolegama razmijenio mišljenja o "odluci Donalda Trumpa da eliminira Sulejmanija kao odgovor na neposredne prijetnje životima američkih državljana". Svaki je put napomenuo da Sjedinjene Države žele "smirivanje situacije".

Mike Pompeo je, nakon razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Dominicom Raabom, napisao da je zahvalan jer saveznici Sjedinjenih Država "prepoznaju agresivne, trajne prijetnje iranskih elitnih snaga Kudsa koje djeluju u sklopu Iranske revolucionarne garde".

"Njemačka je zabrinuta i zbog stalnih vojnih provokacija iranskog režima", napisao je Mike Pompeo nakon razgovora s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom.

Američki državni tajnik na Twitteru je u noći na petak objavio video snimke koje prikazuju Iračane kako plešu na ulicama slaveći Sulejmanijevu pogibiju.

Izrael stao u obranu američkog napada, vojska u pripravnosti

Izraleski premijer stao je u obranu američkog zračnog napada u kojemu je ubijen moćni iranski vojni zapovjednik Kasem Sulejmani i rekao da je izraleska vojska u pripravnosti nakon što je Iran zaprijetio osvetom.

Susreli su se visoki izraelski dužnosnici obrane, zemlje koja je najbliži američki saveznik na Bliskom istoku i glavni iranski regionalni neprijatelj, kako bi procijenili situaciju nakon ubojstva iranskog čelnika Sulejmanija i zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa.

"Kao što se Izrael ima pravo braniti, jednako pravo uživa i SAD", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, priopćeno je iz njegova ureda.

"Kasem Sulejmani odgovoran je za smrt američkih građana i mnogih drugih nevinih ljudi. On je planirao još takvih napada", rekao je Netanyahu u zračnoj luci u Grčkoj prije povratka u Izrael.

Izraelski vojni radio objavio je da je vojska u punoj pripravnosti i da se ministar obrane Naftali Bennett sastao s vojnim zapovjednikom i šefom obavještajne službe radi "procjene situacije".

Netanyahu je rekao da je američki predsjednik Donald Trump "zaslužan za brzo, snažno i odlučno djelovanje".

"Izrael stoji uz SAD u njegovoj borbi za mir, sigurnost i samoobranu", dodaje se u priopćenju.

Izrael optužiuje Sulejmanija da je vodio napore snage Kudsa prema uspostavi programa preciznih navođenih raketa za Hezbolah, libanonski pokret koji podržava Teheran.

Izrael je zabrinut zbog odmazde iranskih saveznika u regiji, poput Hezbolaha i palestinskih militantskih skupina Hamas i Islamskog džihada.

Izraelski oporbeni zastupnik Yair Lapid ponovio je Netanyahuove riječi i čestitao Trumpu na Twitteru zbog ubijanja odgovornih za "smrtonosne terorističke napade od Damaska do Buenos Airesa".

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee rekao je da je nakon procjene situacije zatvoreno skijalište na planini Hermon koja se nalazi na okupiranoj Golanskoj visoravni blizu granice sa Sirijem.

"Nema drugih zabrana za stanovnike u području Golanske visoravni", dodao je Adraee.

Hamas, koji je dugo uživao financijsku i vojnu podršku Teherana, osudio je ubojstvo Sulejmanija i izrazio "najdublju sućut" Iranu.

Basem Naim, dužnosnik Hamasa, tvitao je da atentat "otvara vrata svim mogućnostima u regiji, osim mira i stabilnosti. SAD snosi odgovornost za to".

Palestinska militantna skupina Islamski džihad hvali Sulejmanija kao vođu "koji je uvijek zastrašivao srca Amerike i Izraela".

"Pokret otpora neće biti poražen i slomljen, a njegov integritet će ojačati u suprotstavljanju cionističko-američkom projektu", tvitao je Abu Hamza, glasnogovornik Islamskog džihada. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:26