OBILNE PADALINE

VIDEO, FOTO: VODENA BUJICA OTJERALA TISUĆE IZ SVOJIH DOMOVA NA DRUGOM KRAJU SVIJETA Na ulicama strah siju opasni gmazovi, najgore tek dolazi

 
 Nathan Hughes, Marissa Papageorge / REUTERS, Facebook/Erin Hahn

Velike poplave u sjeveroistočnoj Australiji prisilile su tisuće ljudi na bijeg iz svojih domova. Zbog ogromne količine vode, na ulicama su se pojavile zmije i krokodili. Meteorolozi upozoravaju na jak vjetar i još kiše u idućim danima. Vlasti su u nedjelju bile prisiljene otvoriti ustave na brani rijeke Ross, čiji je kapacitet trostruko premašen. Ondje je poplavljeno više četvrti, a poplava prijeti oko 20.000 domaćinstava.

Velik dio grada Townsville u Queenslandu je poplavljen, a stanovnici su ostali bez struje. Neki su sigurnost morali potražiti na krovovima svojih kuća, javlja CNN.

Zbog jakih kiša su u nedjelju vlasti morali otvoriti brane na rijeci Ross kako bi olakšali pritisak, što je niz rijeku oslobodilo oko 1900 kubičnih metara vode.

Opasni i brzi tokovi će se pojaviti na rijeci Ross. U Townsvilleu će velika područja biti poplavljena, a može se očekivati da će neki dijelovi grada biti potpuno odsiječeni od drugih, upozorili su meteorolozi.

Nakon što su se u subotu poplave dodatno pogoršale, policija je odlazila od vrata do vrata kako bi upozorila ljude da zbog opasnosti moraju napustiti svoje domove.

'Ovo nije nešto što se događa jednom u 20 godina, ovo je nešto što se događa jednom u sto godina', rekla je državna premijerka Annastacia Palaszczuk.

'Tijekom idućih nekoliko dana bit će jake kiše. Očekuemo i snažne i destruktivne nalete vjetra, ali i intenzivne padaline koje će donijeti značajne poplave. Dakle, ako ne morate biti vani, molim vas, nemojte', dodala je.

Stotine domova u Townsvilleu je već poplavljeno, a strahuje se da bi u predstojećim danima zbog lošeg vremena moglo biti ugroženo između 10.000 i 20.000 objekata.

Kako bi sve bilo još gore, prestravljeni su građani koji su bježali iz svojih domova na ulicama vidjeli brojne krokodile i zmije koje su onamo donijele poplavne vode. Erin Hahn je novinarima rekla da je vidjela krokodila ispred kuće svojeg oca.

'Bio je dug gotovo dva metra', rekla je.

Napori zaposlenika svih hitnih službi dosegnuli su gornju granicu. Glasnogovornik vatrogasne i spasilačke službe Queenslanda kazao je da su njegovi kolege do ponedjeljaka ujutro po mjesnom vremenu u zadnja 24 sata dobili 1000 poziva upomoć.

Australski Meteorološki zavod izvijestio je da se prognozira nastavak padalina te da bi u nekim područjima moglo pasti i 300 milimetara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:10