TALIJANSKI TITANIC>>>NAŠLI JOŠ PET TIJELA

VIDEO, FOTO Zapovjednik obalne straže derao se na kapetana kruzera: Platit ćeš za ovo! Vrati se na brod!

 AFP

>>>NOVO<<< 19:07 - Video snimljen infracrvenom kamerom za vrijeme evakuacije kruzera Costa Concordia prikazuje stotine putnika koji su formirali ljudski lanac kako bi s nasukanog broda mogli sići u spasilačke čamce. Video je za vrijeme evakuacije snimila obalna straža.

17:26 - Pojavila se snimka razgovora kapetana Costa Concordie Francesca Schettina i zapovjednika obalne straže Gregoria De Falca koji su vodili za vrijeme havarije broda. Na snimci zapovjednik pokušava kapetana nagovoriti da se vrati na brod kako bi pomogao u evakuaciji putnika.

NEVJEROJATNE ČINJENICE o havariji Costa Concordije: Nije bilo dovoljno pojaseva za spašavanje, kapetan je stalno lagao o stanju broda, ne zna se koliko je putnika bilo...

- Morate nam reći koliko ljudi, djece, žena i putnika ima u svakoj od navedenih kategorija. Što radite? Odmah se vratite na brod. Napuštate spašavanje? - upitao je zapovjednik kapetana.

Nakon toga slijedi oštro upozorenje kapetanu kruzera koji je tonuo:

- Slušaj Schettino, možda si sebe spasio iz mora, ali ja ću se pobrinuti da ti bude gadno. Platit ćeš za ovo, vrati se na brod!

- Molim - čulo se od kapetana broda.

- Nikakvo 'molim'! Vrati se na brod!

Kapetan je pokušao objasniti da koordinira spašavanje, na što je zapovjednik obalne straže izgubio živce.

- Što ti tu koordiniraš? Vrati se na brod i koordiniraj s njega! To je naredba! Napustio si brod, sada ja izdajem naredbe! Vrati se na brod i nazovi kada stigneš! - ljutit je bio zapovjednik obalne straže, koji je potom pitao kapetana:

- Zar bi ti možda išao kući? Noć je pa bi ti doma? Penji se na brod. Odmah!

Kapetan se, prema lučkoj kapetaniji, na brod ipak nije vratio, javlja agencija AFP. Razgovor je snimljen na jednoj od brodskih 'crnih kutija'.

15:22 - Talijanski mediji javljaju kako su ronioci u potopljenom cruiseru pronašli još pet tijela. Poginule osobe pronašli su u krmi broda. Tako se broj žrtava popeo na 11.

OTOK GIGLIO - Spasilačke su ekipe u utorak rano ujutro pronašle još jedno tijelo u olupini talijanskog kruzera Costa Concordia čime se broj poginulih u havariji popeo na sedam osoba, javlja talijanski dnevnik La Stampa na svojim internetskim stranicama.

Tijelo još nije izvučeno na kopno dodaje se, kao i činjenica da su vlasti broj nestalih povećale na 29. No, ta se brojka ne slaže sa službenim priopćenjem kompanije Costa Cruises, vlasnika nasukanog kruzera, koje navodi kako je broj nestalih i dalje 16. S druge strane, list La Stampa tvrdi kako je na popisu nestalih kojim raspolaže prefekt u Grossetu Giuseppe Linardi čak 40 imena.

FOTO Havarija Costa Concordije: Podvodne fotografije otkrivaju kaos unutar nasukanog kruzera

Spasilačke ekipe nastavile su u utorak pretraživati polupotopljen brod, iako je u ponedjeljak zapovjednik talijanske obalne straže, Marco Brucso, izjavio kako su šanse za pronalazak preživjelih 'vrlo male'. Obraćajući se novinarima oko novo otkrivenog tijela Brusco je naveo kako nedostaju četiri člana posade i 25 turista, među kojima je i šest talijanskih državljana. Neimenovani njemački dužnosnik je izjavio kako su među nestalima deset Nijemaca, dva francuska para te dva američka državljanina.

Rodolfo Raiteri, zapovjednik ronilaca obalne straže, izjavio je AFP kako su uvjeti u brodu 'katastrofalni'.

- Vrlo je teško pretraživati. Hodnici su pretrpani stvarima i vrlo je teško plivati kroz njih - pojasnio je Raiteri.

Nemirno more također stvara probleme spasilačkim ekipama. U ponedjeljak je naređena evakuacija svih snaga s kruzera nakon što su ga valovi počeli njihati i gurati prema podmorskom rubu, izazivajući strah da bi brod morao u potpunosti potonuti.

Čelništvo Costa Cruisesa priopćilo je kako je kruzer udario u stijene zbog 'neobjašnjive' greške kapetana Francesca Schettina koji uhićen u nedjelju zajedno sa svojim prvim časnikom Cirom Ambrosiom.

- Izvodio je manevar koji nije dozvoljen i ograđujemo se od takvog ponašanja - rekao je Pier Luigi Foschi, šef kompanije Costa Crociere, najvećeg europskog operatora za krstarenja.

Kapetan i prvi časnik optuženi su za višestruko ubojstvo iz nehaja te napuštanje broda prije nego što su svi putnici evakuirani na sigurno. Transkript razgovora između Schettina i dužnosnika lučke kapetanije upućuju da se kapetan odbio vratiti na brod.

Podsjetimo, kruzer Costa Concordia je u trenutku potonuća prevozio više od 4200 ljudi. Talijanski dnevnik Corriere della Sera u ponedjeljak je objavio kako je kapetan došao preblizu otoku kako bi se našalio s glavnim konobarom na brodu koji dolazi s otoka Giglio. Navodi se i izjava konobara koji je upozorio kapetana da su 'preblizu obale'.

U ponedjeljak su oko broda postavljene brane kako bi se spriječilo izlijevanje 2380 tona nafte u spremnicima. Lokalni su čelnici najavili i strože smjernice za krstarenje u područjima prirodnih ljepota. U međuvremenu, nizozemska kompanija Smit, specijalizirana za operacije spašavanja tereta, počela je ispumpavati gorivo iz broda dok su dužnosnici izjavili kako bi sam brod mogao biti odsukan u do sada neviđenoj operaciji koja će koristiti masivne plutajuće sprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 16:54