AL-MOURABITOUN

VIDEO: IZA NAPADA NA HOTEL STOJI POZNATI JEDNOOKI DŽIHADIST! Objavljena i snimka spašavanja taoca

Afrička militantna skupina koja je, javljaju svjetske agencije, preuzela odgovornost za jučerašnji napad na hotel Radisson Blu u Bamaku zove se al-Mourabitoun.

Njihova baza u sjevernom je Maliju gdje se kriju brojne ekstremističke skupine, a ova se sastoji od Tuarega i Arapa. Formirana je prije oko dvije godine i njezin je vođa bivši pripadnik al-Qa’ide Mohtar Belmohtar. Osim za jučerašnji napad, ona je preuzela odgovornost i za udar na restoran u Bamaku u ožujku, samoubilački napad na pripadnike mirovnih snaga UN-a u travnju, s najmanje tri poginula, te napad na hotel u Sévaréu, u središnjem dijelu zemlje, u kolovozu, u kojem je poginulo 17 ljudi.

Prije samo nekoliko dana Iyad Ag Ghaly, vođa Ansar Dine, još jedne militantne skupine iz Malija povezane s al-Qa’idom u Magrebu, pozvao je na napade na Francusku i njezine interese u Maliju, dok je francuski predsjednik François Hollande objavio rat terorizmu diljem svijeta. Ghaly je poručio da Francuska vodi križarsko ugnjetavanje Malija i sjevernog Malija.

Snimka spašavanja

Malijske vlasti lani su molile da im UN pošalje još snaga

Sjeverni Mali, koji površinom zauzima prostor veličine Francuske, veći dio 2012. godine bio je pod okupacijom islamističkih militanata povezanih s al-Qa’idom.

Francuska je 2013. pokrenula vojnu operaciju za njihovo istjerivanje, ali sporadični napadi su se nastavili, a s fokusom svijeta na druga krizna žarišta ekstremisti su pomalo ponovno dobivali na snazi.

Trenutačno je u zemlji oko 1000 francuskih vojnika (u glavnom gradu Bamaku živi oko 6000 francuskih državljana), a vlasti te zemlje lani su molile međunarodnu javnost da pošalje više UN-ovih mirovnih snaga (koje se muče održavajući mir u zemlji) kako se Mali ponovno ne bi pretvorio u destinaciju za teroriste iz svih dijelova svijeta koji traže utočište. Posljednji put je veliki teroristički napad u Bamaku izveden u ožujku kada je ubijeno najmanje pet osoba u restoranu koji su posjećivali strani državljani.

Francuska vojna intervencija dogodila se koliko radi održavanja kakve-takve stabilnosti u toj zapadnoafričkoj zemlji toliko zbog pokušaja da se teroristi drže dalje od Europe i Francuske. Analitičari su u vrijeme intervencije navodili da je glavni cilj ekstremistauspostava islamske države u Maliju kako bi ta zemlja postala baza u kojoj mogu regrutirati i trenirati potencijalne napadače na ciljeve u zapadnim zemljama. Francuzi, pak, Mali smatraju svojim “stražnjim dvorištem”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 10:15