SVIJET NA NOGAMA

VIDEO: Izrael i Turska na korak do rata

Izraelski komandosi presreli su tursku Flotu slobode pred obalom Gaze. Ubijeno je najmanje 16 osoba, izraelski premijer Netanyahu otkazao je susret s Obamom, a međunarodna zajednica je na nogama
 AFP

JERUZALEM - Najmanje 16 osoba je ubijeno, a 40-ak ranjeno, uključujući deset izraelskih vojnika, kad su izraelski komandosi upali danas prije zore u međunarodnim vodama na Flotu slobode, konvoj od šest brodova koji je, pod neslužbenim sponzorstvom Turske, prevozio humanitarnu pomoć do Gaze.

Šest brodova

U propalestinskom konvoju bila su tri turska, dva grčka i jedan američki brod. Sedmi se tek trebao priključiti Koalicijskoj floti slobode, koju je činilo nekoliko organizacija, među ostalima i Pokret za slobodnu Gazu (neki od organizatora navodno su povezani s turskom humanitarnom grupom IHH koju Izrael optužuje za veze s terorizmom).

Izraelski veleposlanik: Izrael je u ratu, na te smo se brodove morali ukrcati

Na brodovima je putovalo 700 osoba, većinom aktivista, od kojih je polovica bila iz Turske, a ostali iz 50 drugih zemalja. Plan im je bio prenijeti oko 10.000 tona humanitarne pomoći do Gaze koja je pod izraelskom blokadom.

Zasad su oprečna objašnjenja incidenta koji je dignuo na noge međunarodnu zajednicu. Prema jednoj verziji, komandosi su pucali na brod prije nego što su se na njega ukrcali. U izraelskoj se verziji, pak, tvrdi da su otvorili vatru tek nakon što su ih aktivisti napali štapovima, noževima i vatrenim oružjem (koje su oteli komandosima).

Kritike iz cijelog svijeta

- Odvratno je da su se ukrcali na palubu i počeli napadati civile. Mi smo civili - rekla je Greta Berlin iz Pokreta za slobodnu Gazu. Unatoč kritikama, Izrael podsjeća da je upozorio flotu da ne pokušava prekršiti blokadu te im ponudio da prebace teret do Gaze preko izraelske luke.

Premijer Benjamin Netanyahu poručio je da u potpunosti stoji iza vojske, a zamjenik ministra vanjskih poslova Danny Ayalon optužio je “armadu mržnje”, kako je nazvao konvoj, za “smišljenu i nečuvenu provokaciju”.

- Na brodu je pronađeno unaprijed pripremljeno oružje koje je iskorišteno protiv naših snaga. Namjere, metode i, na nesreću, rezultati organizatora bili su nasilni. Izrael žali zbog gubitka života i pokušao je učiniti sve da bi izbjegao taj ishod - ustvrdio je Ayalon.

Glasnogovornik izraelske vojske, general Avi Benayahu, rekao je, pak, kako ne zna tko je naredio komandosima da otvore vatru.





Ozbiljnost situacije pokazuje i činjenica da je Netanyahu, iako se danas nalazio u Kanadi, otkazao za sutra planirani susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom koji je trebao smanjiti tenzije između dviju zemalja.

Najžešća osuda Izraela ipak je stigla iz Turske čiji su odnosi s Izraelom ionako već poprilično zaoštreni. Turska je povukla svog veleposlanika iz Tel Aviva, otkazala vojne vježbe s Izraelom (kao i Grčka) te odlučila sazvati hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a. Sjednica je na kraju i sazvana danas poslijepodne.

- Ovaj bijedni incident, koji se dogodio na otvorenome moru i znači kršenje međunarodnog prava, mogao bi imati nepopravljive posljedice za naše odnose. Ciljajući civile, Izrael je još jednom pokazao svoju ignoranciju spram ljudskog života i mirovnih inicijativa - poručili su iz Ankare.

Kritikama su se pridružile i Španjolska, Švedska te Danska, koje su pozvale izraelske veleposlanike “na raport”.

Francuska i EU pozvali su na hitnu istragu incidenta, a zabrinutost je izrazila i inače po pitanju Izraela šutljiva Njemačka. Šef Palestinske samouprave, Mahmoud Abbas, incident je nazvao “masakrom”, a SAD je regirao neobično blago.

Prosvjedi u Turskoj i Jordanu

- Duboko žalimo zbog gubitka života i ozljeda te radimo na spoznavanju okolnosti tragedije - priopćeno je iz Bijele kuće.

Istodobno s diplomatskim notama širili su se i prosvjedi Turskom te Jordanom. Izrael je stavio vojsku u stanje pripravnosti i savjetovao ljudima da se suzdrže od putovanja u Tursku.

Pokret za slobodnu Gazu devet je puta od kolovoza 2008. slao pomoć Gazi, a Izrael mu je to dopustio pet puta. U sklopu konvoja putovalo je i nekoliko zastupnika Europskog parlamenta, nobelovka Mairead Corrigan Maguire te pisci i novinari.

Zla krv među nekadašnjim saveznicima

29.prosinca 2008.:

Ankara tvrdi da je ofenziva Izraela u Gazi osujetila pregovora između Izraela i Sirije

30. siječnja 2009.:

Turski premijer osuđuje ofenzivu u Gazi

11.listopada 2009.:

Izrael izostavljen iz međunarodnih vojnih vježbi koje organizira Turska

13. siječnja 2010.:

Tenzije rastu nakon što Turska objavljuje filmove o masakru Izraela nad Palestincima

13. siječnja 2010:

Izrael se ispričava zbog ponižavanja turskog izaslanika

8.travnja 2010.

Turska tvrdi da je Izrael glavna prijetnja miru na Bliskom istoku

17.svibnja 2010.

Izrael osuđuje nuklearni sporazum Turska i Irana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:39