KONCERT ŽIVOTA

VIDEO: JAZZ GLAZBENIK SVIRAO GITARU DOK SU MU OPERIRALI MOZAK 'Jako se teško koncentrirati dok slušaš zvukove kirurškog lasera u svom mozgu'

 
 YouTube

Južnoafrički jazz glazbenik Musa Manzini svirao je po cijelom svijetu, no najposebniji je nastup nedavno održao svirajući gitaru dok su mu liječnici operirali mozak.

Video-snimka Manziniija napravljena za vrijeme šest sati duge operacije tumora na mozgu pokazuje glazbenika kako okružen medicinskim osobljem leži u operacijskoj sali i prebire po gitari.

To je omogućilo liječnicima u južnoafričkom Durbanu da prate koje je dijelove mozga Manzini koristio za sviranje i tako ih sačuvaju te vrate pokretljivost njegovih prstiju, narušenu tumorom.

"Osjećao sam se vrlo čudno i neugodno", rekao je Manzini Reutersu tjedan dana nakon operacije. "Jako se teško koncentrirati dok si između opće anestezije i budnog stanja i slušaš zvukove kirurškog lasera u svom mozgu".

Liječnici su odlučili Manzinija držati budnim kako bi tijekom operacije mogli procjenjivati koji dijelovi mozga funkcioniraju i tako smanjiti opasnost od neurološke štete.

"Bio je uspješno, a najveći rizik je bila paraliza. Nisam paraliziran, još uvijek kontroliram svoje udove te sam dobrog raspoloženja i dobro se oporavljam", rekao je.

Manzini kaže da se namjerava vratiti na pozornice kada se oporavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:34