NEUSPJELI UDAR

VIDEO: Kamere snimile bombaša iz New Yorka?

Policija ima video snimku čovjeka koji se nervozno osvrće i presvlači dok se udaljava od automobila bombe
 AP

NEW YORK - Američka policija traga za bijelcem starim oko 40 godina, snimljenim jučer na Times Squareu kako se nervozno osvrće i skida košulju dok se udaljava od SUV-a u kojem je pronađena bomba.

Policija je tog muškarca označila kao “osobu koja ih zanima”, a prema izvješćima agencija, snimio ga je turist koji je snimku dostavio policiji. Muškarac je snimljen u ulici Shubert Alley, gdje u jednom trenutku skida tamnu košulju, ispod koje je nosio drugu, crvenu. Tamnu je odjeću strpao u torbu i nestao.

Istražitelji su također priopćili kako žele razgovarati s vlasnikom automobila Nissana Pathfindera, u kojem je pronađena bomba sastavljena od plastičnih kanti punih benzina, propana, petardi te osam vreća umjetnog gnojiva u granulama upakiranih u metalni kovčeg za puške. Zbog težine kovčega postoje sumnje da je u organiziranju napada moralo sudjelovati više ljudi. Policija vjeruje da je bomba kućne izrade mogla prepoloviti automobil, stvoriti golemu “vatrenu kuglu” te raspršiti šrapnele i metalne dijelove dovoljnom snagom da među pješacima na slavnom Broadwayu, jednoj od najprometnijih ulica u Americi, bude mrtvih.

Motiv za pokušaj bombaškog napada nije poznat niti danas. Odgovornost u tri video snimke tijekom vikenda preuzeli su talibani iz Pakistana, no policija tvrdi kako nema dokaze da je to istina. Šef njujorške policije upozorio je da je ista skupina već ranije preuzimala odgovornost za napade na američkom tlu za koje nije bila “zaslužna”.

Istražitelji su proučavali i sličnosti između ovog incidenta i koordiniranih napada 2007. na aerodromu u Glasgowu te londonskom West Endu. Oba su napada uključivala propanske i benzinske automobile bombe koji nisu eksplodirale. Policija je te napade povezala s Irakom, no Amerikanci zasad kažu da, iako sličnosti postoje, zasad nisu ustanovili povezanost.

Prema još jednoj teoriji, SUV je ostavljen parkiran u blizini sjedišta medijske kuće Viacom, u čijem je vlasništvu Comedy Central i njegova crtana serija South Park. Nedavno je program cenzuriran zbog epizode u kojoj je prikazan prorok Muhamed, a policija nije isključila da bi to moglo poslužiti kao motiv za napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:00