KAOTIČNA NOĆ U FRANCUSKOJ

VIDEO: KRVOPROLIĆE U SREDIŠTU PARIZA Teror u srcu francuske prijestolnice, manijak nožem napao prolaznike, krenuo i na policiju, urlikao Allahu akbar

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.05.2018. u 08:51

TWITTER /@DEZOUZART/Reuters TV/Lucien Libert / Reuters

 

Napadač koji je izvikivao "Allahu akbar" ubio je u subotu navečer prolaznika u središtu Pariza, u napadu nožem u kojem je ranio još četvoro ljudi prije nego što ga su ga ustrijelili policajci, objavile su francuske vlasti.

Zemlja je pod pojačanim mjerama sigurnosti zbog niza napada koje je izvela ili inspirirala Islamska država (IS) i u kojima je od 2015. ubijeno više od 240 osoba.

Francuska "neće uzmaknuti ni pedlja pred neprijateljima slobode", rekao je predsjednik Emmanuel Macron nakon napada, zahvalivši policajcima što su "neutralizirali terorista".

 

Prvi poziv policiji upućen je u 20 sati i 47 minuta, policajci su na lice mjesta stigli za pet minuta i u roku od devet minuta od poziva neutralizirali napadača, izjavio je novinarima premijer Edouard Philippe.

Predstavnik sindikata policije Rocco Contento rekao je da je napadač, nakon što je prolaznike napao nožem, krenuo na policajce uzvikujući "Ubit ću vas, ubit ću vas!". Potom su ga policajci ustrijelili.

French police secure a street after a man killed a passer-by in a knife attack in the heart of Paris and injured four others before being shot dead by police, according to French authorities in Paris, France, May 12, 2018. REUTERS/Lucien Libert
Lucien Libert / REUTERS

Police guard the scene of a knife attack in Paris, France May 12, 2018 in this still image obtained from a video. REUTERS/Reuters TV
Reuters TV / REUTERS
 

Napad se dogodio u središtu francuske prijestolnice, u četvrti popularnoj među turistima zbog brojnih restorana, kafića, trgovina i pariške opere.

Napadač je rođen 1997. u Čečeniji, objavio je u nedjelju pravosudni izvor, a njegovi otac i majka privedeni su na ispitivanje, dodao je izvor. Nacionalnost napadača nije otkrio.

Ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb izjavio je novinarima da su ranjeni izvan životne opasnosti. Vlasti nisu objavile identitet stradalih.

Tužitelj Francois Molins izjavio je da je pokrenuta protuteroristička istraga.

Odgovornost za napad preuzeo je IS preko novinske agencije Amaq, ali nije ponudio nikakve dokaze za svoju tvrdnju.

Očevici su francuskim medijima opisali kako je napadač potrčao prema policajcima koji su ga ustrijelili.

 

"Rečeno nam je da brzo uđemo u kafić. No, zanimalo me je što se događa pa sam ponovo izašla van. Vidjela sam muškarca kako leži na tlu oko 200 metara od mene. Stigla je policija, hitna pomoć i vatrogasci", rekla je jedna svjedokinja televiziji LCI.

Na televizijskim snimkama vidjeli su se forenzičari koji obrađuju mjesto napada.

TWITTER /@DEZOUZART / Reuters

Svladani napadač na cesti

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo