SUHOJ SU-35S

VIDEO: MOĆNI RUSKI BORBENI AVION ZADIVIO NA AEROMITINGU Pilot je izvodio spektakularne akrobacije, Arapi ih žele kupiti najmanje deset

 
Suhoj Su-35S u letu
 Marina Lystseva / Profimedia, TASS

Ovog tjedna u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održava se Dubai Air Show na kojem se predstavlja cijeli niz proizvođača iz područja civilne i vojne avioindustrije.

Među njima je i ruska tvrtka UAC (United Aircraft Corporation) unutar koje se nalazi i poznati proizvođač zrakoplova Suhoj. Oni su na aeromiting poslali svoj najbolji borbeni zrakoplov koji se trenutno nalazi u operativnoj službi (konkretno u sastavu Zračnih snaga Ruske Federacije) - Suhoj Su-35S.

Naime, kako je ovih dana objavilo nekoliko specijaliziranih portala, očekuje se da će obrambeni dužnosnici Emirata tijekom aeromitinga objaviti kako će kupiti najmanje deset Suhoja Su-35S, a potencijalno i više. Kako bi svi vidjeli što se zapravo kupuje, ruski pilot je već prvog dana aeromitinga (u nedjelju) u letu od nekih osam minuta demonstrirao što sve može ovaj višenamjenski borbeni zrakoplov, čija je glavna funkcija ostvarivanje premoći u zraku.

I kao i prije četiri godine na aeromitingu u Parizu, Su-35S pokazao je da danas možda i nema premca kada su u pitanju manevarske sposobnosti i akrobacije u zraku, od koji se posebno ističe varijacija slavne Pugačovljeve kobre (nazvanu prema pilotu Viktoru Pugačevu koji je prvi izveo manevar u Suhoju Su-27, platformi za napredniji Su-35S) koju možete vidjeti na polovici videa.

Suhoj Su-35S razvijan je od 2003. godine, Zračnim snagama Ruske Federacije prvih 12 primjeraka dostavljeno je krajem 2013. godine, a krajem listopada ove godine u njihovom sastavu bila su 64 ova zrakoplova (do 2020. trebalo bi ih biti najmanje 98). Iako su krajem 2016. u Siriju poslana najmanje 4 Su-35S koji su sudjelovali u borbenim operacijama, punu operativnu sposobnost zrakoplov je dosegnuo u rujnu ove godine, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Ovaj zrakoplov dug je 21,9 metara, ima raspon krila od 15,3 metra, prazan teži 18,4 tone, a maksimalna težina pri kojoj može poletjeti iznosi 34,5 tona. Dolet na većim visinama Suhoja Su-35S je 3600 km, što se povećava za 900 km s vanjskim spremnicima goriva. Može uzletjeti do maksimalne visine od 18 km, koju može doseći za nešto više od jedne minute.

Za pogon su zadužena dva 117S AL-41F1S turbomlazna motora koji mu omogućavaju maksimalni potisak od 142 kN s naknadnim sagorijevanjem, što zrakoplovu omogućava maksimalnu brzinu od Mach 2,25. Jedna od glavnih prednosti ovog motora je opcija vektorskog usmjeravanja potiska koja mu daje sjajne manevarske sposobnosti (istu karakteristiku ima i američki višenamjenski borbeni zrakoplov pete generacije F-22 Raptor), korisne u eventualnom bliskom obračunu s neprijateljskim lovcem.

Su-35S klasificiran je kao borbeni zrakoplov 4++ generacije i kao takav je najmoderniji borbeni avion u sastavu Zračnih snaga Ruske Federacije i to će biti nekoliko sljedećih godina dok Suhoj Su-57 ne uđe u operativnu službu. Od glavnih karakteristika treba istaknuti i pasivni radar NIIP N035 Irbis-E za koji Rusi tvrde da može istodobno pratiti i do 30 meta, s dometom od gotovo 400 km. Iako taj radar nije napredan kao aktivni elektronički radari koji se nalaze na nekima od borbenih aviona četvrte i pete generacije zapadnih sila (F-22, F-35, najnovija inačica F-16-ice, Dassault Rafale), nadopunjuje ga sustav za ciljanje OLS-35 koji ima infracrveni IRST sustav za detekciju meta, potencijalno i zrakoplova sa stealth karakteristikama, kako je pisao Sebastien Roblen za National Interest. Osim toga, tu je i L175M Khibiny elektronički sustav za ometanje radarskih valova.

Sam Su-35S nema naročitih Stealth karakteristika, iako je njegov radarski odraz navodno duplo manji od usporedivih zrakoplova četvrte generacije, ali ni blizu iznimno smanjenom radarskom odrazu koji imaju američki vojni avioni pete generacije ili čak kineski Chengdu J-20.

Su-35S ima 12 nosivih točaka za razne projektile zrak-zrak (od K-77M dugog ometa, preko R-74 kraćeg dometa do R-37 ekstra dugog dometa), a tu je i top od 30 milimetara za blisku zračnu borbu. Osim toga, Su-35S može nositi i oružje za gađanje ciljeva na zemlji.

Uz ruske zračne snage, Su-35S nalazi se samo još u sastavu kineskih zračnih snaga kojima je od kraja prošle godine počela isporuka od ukupno 24 zrakoplova (ugovor je navodno vrijedan oko 2 milijarde dolara), za koje se pretpostavlja da su nabavljeni s primarnim ciljem kopiranja tehnologije ruskih Saturn motora. Konkretniji interes za kupnju izrazila je i Indonezija koja bi nabavila barem 11 ovih zrakoplova, dijelom kroz razmjenu dobara. Iako je neosporno riječ o kvalitetnom borbenom zrakoplovu, usporedivom sa "zapadnim" borbenim zrakoplovima 4+ i 4++ generacije (ali ne i pete generacije), očito je da zasad i nije postigao naročiti uspjeh na međunarodnom tržištu.

Ako UAE zaista krene u nabavu SU-35S mogli bi postati prva država svijeta koje će u svojem sastavu imati najmodernije ruske i američke borbene zrakoplove, budući da se ovih dana špekulira kako će naručiti i najmanje dvije eskadrile (24 aviona) američkog F-35A borbenog zrakoplova pete generacije. Koliko će Emirate koštati ruski borbeni zrakoplovi nije poznato, ali ako će cijena biti slična onoj za kojoj su prodani Kinezima, iznos bi se trebao kretati oko 83 milijuna dolara po zrakoplovu. U svakom slučaju, manje nego što će ih koštati F-35 čija se cijena sada kreće oko 95 milijuna dolara po jedinici, iako bi sljedeće godine taj iznos, barem za Zračne snage SAD-a trebao biti oko 85 milijuna dolara po modelu. F-35 JSF zrakoplove dosad je naručilo desetak država diljem svijeta, uz još nekoliko potencijalnih kupaca (Njemačka, UAE, Saudijska Arabija...).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:10