LIBERALNA TRADICIJA

VIDEO Na Tajvanu se sprema prvo homoseksualno budističko vjenčanje: 'Činimo to zbog prava svih gay osoba'

Budizam ne zabranjuje homoseksualnost, a svaku emotivnu vezu smatra 'vratima u duhovnu slobodu'
 YouTube

Na Tajvanu će se sljedećeg mjeseca po prvi puta vjenčati homoseksualni par. Tridesetogodišnja Fish Huang i njezina partnerica predane su budistkinje i važno im je da se ceremonija održi upravo prema budističkoj tradiciji .

Ipak, ispričale su kako im sama ideja braka nije bila toliko važna dok nisu pogledale film koji upozorava na probleme na koje nailaze homoseksualni parovi koji se žele vjenčati ili ostvariti bračna prava i povlastice. Stoga su izjavile da ovo čine ne samo zbog sebe, već i zbog drugih homoseksualnih osoba.

Njihovo će se vjenčanje održati na budističkom oltaru u okrugu Tajvanu 11. kolovoza, nakon sedam godina veze. Iako se niti svi njihovi prijatelji nisu složili s njihovom odlukom, podržao ih je njihov budistički učitelj Shih Chao-hwei, profesor na Sveičilištu Hsuan Chuang. On je objasnio i kako budizam ne zabranjuje homoseksualnost.

- Dovoljno je teško održavati vezu kao takvu pa kako itko može biti tako uskogrudan da nekom paru zamjeri što se želi vjenčati, bez obzira na njegovu spolnu orijentaciju? – pitao je retorički.

Budistički učitelj meditacije Larry Yang, koji je i sam homoseksualac, dodao je da je bilo kakava intimna veza, bez obzira na spolnu orijenticiju, predstavlja "vrata u duhovnu slobodu".

Obje mladenke će biti odjevene u bijelo, a budistički redovnici i redovnice će izreći tradicionalne molitve namijenjene za vjenčanja te govoriti o braku i njegovom značenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:45