KAOS

VIDEO: NAPETO U CRNOJ GORI Uhićen episkop SPC-a, na ulicama stotine građana, gađali policiju kamenjem i skandirali: 'Ustaše! Pustite vladiku!'

 
 screenshot YT

Nije dugo trebalo da se smirivanjem zaraze koronavirusa u Crnoj Gori opet uzburkaju političko-etničke strasti. Prosrpske stranke i SPC u Crnoj Gori ponovno žele nastaviti tamo gdje su stali prije pandemije te nastaviti s prosvjednim litijama (procesijama) protiv Zakona o vjerskim slobodama te pokušati uzdrmati pa i zbaciti sadašnju vlast, o čemu prosrpske snage otvoreno govore.

Naime, taj zakon u Srbiji i anticrnogorske snage smatraju udarom na SPC i srpski identitet Crne Gore, kao jedini ispravni, kako oni misle. Tako se opet zakuhalo kada je priveden episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i još sedam svećenika eparhije u Nikšiću po nalogu tužilaštva zbog održavanja litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, uz obrazloženje da su time prekršili uvedene mjere za borbu protiv Covida-19 te time podvrgli riziku zaraze veći broj ljudi. Zbog toga su u srijedu bili u pokušaju blokade ceste Andrijevica-Berane. Došlo je do nereda i sukoba, ali je policija rastjerala prosvjednike, uporabila suzavac, a trojica su uhićena.

Također u srijedu, vođa prorusko-prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić, inače četnički vojvoda, bio je pozvao svoje sljedbenike da izađu na ulice i blokiraju prometnice, ali je svoj poziv povukao na prijedlog mitropolita crnogorsko-primorske mitropolije SPC-a Amfilohija (Radovića).

"Žao mi je što moram poslušati mitropolita Amfilohija, a znam da bi Crna Gora bila blokirana i da bi se završilo s ovom vlašću", rekao je Mandić, a Andrija Popović iz procrnogorske Liberalne partije kazao je kako su ovi pozivi na bunt zapravo krivično djelo te dodao da se "Crna Gora ne može zapaliti".

Bishop Joanikije reads a statement as several thousand people attend on June 15, 2019, in Podgorica an open-air council of the Serbian Orthodox Church that urged the Montenegrin government to abandon a draft law saying it would lead to looting of the Church property. - The government adopted in mid-May a draft law on freedom of religion saying that all religious facilities owned by Montenegro before 1918, when it lost its independence, will become state property. The religious communities can retain ownership of their property only if they have clear evidence on that, according to the bill. It sparked accusations from the Serbian Orthodox Church (SPC), the largest community in the Balkans nation, that the government wants to seize the Church's property. (Photo by Savo PRELEVIC / AFP)
Savo Prelević / AFP
Vladika Joanikije, arhivska fotografija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC-a Irinej izrazili su veliku zabrinutost zbog uhićenja vladike Joanikija, kojem je u međuvremenu određen 72-satni pritvor te izdali zajedničko priopćenje u kojem stoji kako se nadaju da će "narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima nitko razuman ne priželjkuje nemire i sukobe".

Vučić je, pišu srbijanski mediji, dao punu podršku Irineju i episkopima SPC-a u Crnoj Gori te pozvao na dijalog. Podsjetimo da je Crna Gora bila suočena s ozbiljnom destabilizacijom vlasti te stvorenim negiranjem njezone državnosti, kao i pozivima da se Crna Gora ponovno "vrati matici Srbiji". Sve je to izazvalo ozbiljne napetosti između dviju država, koje je samo na neko vrijeme "zataškala" korona, ali sada se opet otvaraju stare rane, a pogotovo jer je u Srbiji započela, čini se nemilosrdna, predizborna kampanja, u kojoj Vučić nastoji sebi osigurati apsolutnu većinu u Skupštini, zbog mnoštva nadolazećih problema, od galopirajuće recesije, do pitanje Kosova i definitivnog, očitog "opraštanja" od velikosrpskog utjecaja na Crnu Goru.

Kako kaže crnogorski književnik Milorad Popović, s "gubitkom i bez Crne Gore, svaka priča o Velikoj Srbiji pada u vodu", a SPC prestaje biti glavno oruđe u toj politici u Crnoj Gori. Rusija je stala na stranu Srbije i SPC-a te ne treba smetnuti s uma da je prije nekoliko dana i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na predavanju studentima moskovskog fakulteta međunarodnih odnosa kazao kako će dobri odnosi između Rusije i Crne Gore biti ponovno obnovljeni, a "oni koji privremeno provode rusofobnu politiku će otići".

- Tužno je kada dođe do izdaje, i to ne nekog konkretno, nego izdaje naroda koji je uvijek bio uz tebe. No uvjeren sam da će osjećaji koje dijeli velika većina Crnogoraca na kraju prevladati, a oni koji su tu privremeno - otići će, istakao je Lavrov na predavanju budućim ruskim diplomatima.

Prosvjedi i sukobi s policijom u nekoliko gradova

Crnogorska policija uz pomoć suzavca razbila je u srijedu navečer prosvjede građana u nekoliko gradova u zemlji nakon što je sud odbio žalbe odvjetnika episkopa SPC Joanikija i nekoliko svećenika zbog određivanje 72-satnog pritvora.

Policija je večeras bacila suzavac i upotrijebila šok bombe tijekom prosvjedne šetnje u crnogorskom gradu Nikšiću. Građani su gađali policiju kamenjem i skandirali "ustaše", a snage reda privele su veći broj građana, javlja portal Vijesti.me.

Policija je privela i novinara "Večernjih novosti" Velišu Kadića, koji je snimao dok ih je fotoreporter "Dana" Željko Šapurić upozoravao da je riječ o novinaru.

Portal navodi kako je sve počelo nakon što je koordinator stranke Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak, pozvan večeras na informativni razgovor u policiju zbog statusa na Facebooku u kojem je najavio da će u 18 sati biti ispred policije kako bi iskazao revolt zbog uhićenja svećenika.

Ispred policjske postaje se potom okupilo nekoliko stotina građana. Okupljeni su skandirali "Ne damo svetinje", "Pustite vladiku" i pjevali "Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora, Milo lopove".

Pjevali su pjesme o Crnoj Gori i Kosovu, uzvikujući parole "Ne damo svetinje", "Pustite vladiku", ali su se mogli čuti i uvredljivi povici "ustaše", "kerovi" upućeni policiji koja nije reagirala. Okupljeni su potom blokkirali jednu od ulica skandirajući "Svi na ulice", "Pustite vladiku", a zapalili su i baklju.

Mjera prisile crnogorska policija upotrijebila je i u Pljevljima gdje su vjernici također prosvjedovali zbog pritvaranja svećenika SPC.

Prosvjedne šetnje građana i vjernika SPC organizirane su i u Budvi, Beranama i Andrijevici. (Jutarnji.hr, Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 21:16