SLIJETANJE FALCON 9

VIDEO: NEUSPJELO SLIJETANJE ZAVRŠILO STRAVIČNOM EKSPLOZIJOM Izgledalo je kao da je sve pod kontrolom, ali onda se raketa krenula naginjati...

 Instagram

Raketa SpaceX Falcon poletjela je u nedjelju iz Kalifornije i odnijela u svemir satelit na praćenje klimatskih promjena, zatim se okrenula i uz velike teškoće sletjela na platformu u Tihom oceanu, objavili su dužnosnici.

Osnovni dio rakete spustio se na platformu u Tihom oceanu, ali je prizemljio jako grubo i slomio jednu od svojih "nogu", napisao je vlasnik SpaceX-a Elon Musk na Twitteru. Musk vjeruje da uzrok nakupljanje leda na mehanizmu usljed kondenzacije zbog teške magle koja je bila prisutna pri polijetanju rakete.

Raketa visoka kao 22-katnica poletjela je po magli iz zračne naze Vandenberg uz kalifornijsku obalu oko osam sati navečer, prikazala je televizija NASA-e.

Uspješno slijetanje na oceansku platformu bilo bi drugo veliko postignuće SpaceX-a, mjesec dana nakon što se raketa uspješno vratila na Zemlju u Floridi. Bio je to ključan korak u Muskovu nastojanju za razvojem jeftine, višekratne rakete.

I dva prethodna pokušaja slijetanja na ocean u 2015. bila su neuspješna. Ipak, raketa je uspješno u orbitu ponijela američko-europski satelit Jason-3.









Satelit težak 550 kilograma četvrti je iste serije koji će analizirati oceane, ključne za praćenje klimatskih promjena na Zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:22