KATASTROFA

VIDEO: NEVJEROJATNI PRIZORI IZ METROPOLE NA KAVKAZU Poplavio cijeli grad, na ulicama se stvorile bujice, a onda je - eruptirao i vulkan!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.09.2018. u 13:05

Twitter @DrAlakbarov

Erupcija vulkana u Bakuu, Azerbajdžan

 

Loše i opasno vrijeme biblijskih razmjera pogodilo je glavni grad Azerbajdžana, Baku, nakon što su obilne kiše poplavile središte grada, a istovremeno je i obližnji vulkan nasilno eruptirao, stvarajući stupove vatre i dima.

Vulkan Othman-Bozdrag u Bakuu u nedjelju je šikljao vatru i dim u visinu od 200-300 metara, a sve se dogodilo tijekom dvije uzastopne erupcije. U priopćenju Ministarstva okoliša i prirodnih resursa se kaže da je taj događaj u punom zamahu.

 

Na području koje okružuje taj vulkan pojavile su se pukotine, od kojih su neke duboke čak i do 40 metara, upozorava ministarstvo. Srećom, u neposrednoj blizini vulkana nije smješteno niti jedno naselje.

Do erupcije je došlo kad je bujica kiše pogodila Baku u ranim jutarnjim satima. Voda je brzo preplavila glavne gradske ulice i avenije, kao i neke stanice podzemne željeznice, što se vidi na fotografijama i snimkama objavljenima na društvenim mrežama.

 

Blatni ili sedimentni vulkani su manji od običnih vulkana, a često ih se povezuje s naftnim poljima. U Azerbajdžanu, zemlji bogatoj naftom, smješteno je oko 400 takvih vulkana, a procjenjuje se da ih u cijelom svijetu ima oko 1000. Othman-Bozdag poznat je kao drugi najveći takav vulkan, a posljednji je put eruptirao 6. veljače 2017., javlja Russia Today.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo