POTRESNA SNIMKA

VIDEO: NOVI TERORISTIČKI NAPAD U INDONEZIJI Bombaš samoubojica na motoru raznio se i ranio nekoliko policajaca

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.05.2018. u 08:28

Screenshot

 

U napadu bombaša samoubojice ispred policijske postaje u indonezijskom gradu Surabayi u ponedjeljak smrtno su stradala četvorica napadača, a ranjeno je 10 ljudi, među kojima četvorica policajaca, priopćila je policija, dok je istodobno indonezijski predsjednik Joko Widodo zatražio od parlamenta donošenje strožih antiterorističkih zakona.

Napad se dogodio dan nakon što su islamski militanti u nedjelju, u samoubilačkim napadima na crkve u tom drugom po veličini indonezijskom gradu, usmrtili najmanje trinaest osoba.

- Četvorica napadača na dvama motociklima poginula su, rekao je glasnogovornik istočnojavanske policije Frans Barung Mangera.

Dodao je da je osmogodišnja djevojčica, koja je bila na jednom od motocikala, ranjena. 'Nadamo se da će preživjeti', rekao je Mangera.

Kako je izvijestio glasnogovornik policije u istočnoj Javi Frans Barung Manger, eksplozija se dogodila kod policijske postaje u 8:50 sati po lokalnom vremenu, a jasno je utvrđeno da se radi samoubilačkom napadu bombom.

Snimke koje kruže internetom prikazuju dvojicu policajaca kako zaustavljaju motocikle na kojima su najmanje dvije osobe na ulazu u postaju prije no što je bomba detonirana.

Na snimci prikazanoj na indonezijskoj televiziji vidi se motocikl koji je pristigao na kontrolnu točku do automobila te eksplodirao u trenutku dok su se policijski službenici približili.

 

U nedjelju, islamistički bombaši samoubojice izvršili su napad na tri crkve, usmrtivši najmanje trinaest a ranivši oko 40 osoba.

Tamošnji mediji pak otkrivaju da su svi napadači bili iz jedne obitelji: dvoje roditelja, i njihova djeca u dobi od 18, 16, 12 i 9 godina.

Otac identificiran kao Dita Futrianto dovezao je bombama nakrcan automobil do jedne crkve, majka Puji Kuswati i njezine dvije kćeri s eksplozivima vezanim za struk napale su u isto vrijeme drugu crkvu, dok su sinovi tinejdžeri na motociklu došli do treće crkve gdje su aktivirali eksplozive.

Inače, otac Futrianto je bio vođa Surabaya ćelije islamističke skupine Jemaah Ansharut Daulah vezane s Islamskom državom koja je preuzela odgovornost za napad. Policija tvrdi kako se obitelj u Indoneziju vratila iz Sirije.

Policija je također ubila osumnjičenog islamskog militanta u nedjelju, nakon što je u eksploziji u njegovu stanu u gradu Sidoarjo smrtno stradala njegova supruga i jedno od njegove djece, rekao je Mangera.

Policajci su ga ustrijelili nakon što su upali u stan i našli ga kako drži detonator bombe.   

Nakon najnovijeg napada indonezijski predsjednik Joko Widodo izjavio je da serija samoubilačkih napada u Surabayi predstavlja 'djelo kukavica' i pozvao parlament da odobri izmjene protuterorističkih zakona.

- Pozvao sam Zastupnički dom i ministre zadužene za izmjene zakona o terorizmu, koji smo donijeli u veljači 2016., da okončaju (raspravu) što je prije  moguće, rekao je Joko.

- Taj je zakon važna pravna zaštita da policija može poduzeti učinkovite akcije u sprečavaju terorističkih djela, dodao je.

Upozorio je da će u suprotnom, ako parlament do lipnja ne odobri izmjene protuterorističkih zakona, sam donijeti hitnu mjeru.

Ministar unutarnjih poslova Wiranto rekao je da će zakon, bude li donesen, dopustiti vlastima da poduzmu preventivne akcije kako bi zaustavili napade, ne objasnivši detalje.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo