TET OFENZIVA

VIDEO: OFENZIVA KOJA JE PREOKRENULA TIJEK VIJETNAMSKOG RATA Vietkong je poražen, izgubili su 58.000 boraca, ali je za SAD je sve krenulo nizbrdo...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.01.2018. u 09:31

2nd March 1966: Viet Cong guerillas patrolling a water zone during the Vietnam War. (Photo by Keystone/Getty Images)
Keystone / Getty Images

Borci Vijetkonga (1966.)

 

Prije 50 godina, 30. siječnja 1968., sjevernovijetnamske snage pokrenule su iznenadnu ofenzivu na Južni Vijetnam koja će postati prekretnicom Vijetnamskog rata. Pošto je počela uoči lunarne nove godine, koja se u Vijetnamu naziva Tet, ofenziva je dobila isto ime.

Usprkos golemim ljudskim gubicima s najmanje 58.000 mrtvih u redovima komunističkog Vijetkonga (toliko su otprilike Amerikanci izgubili u cijelom ratu), iznenadni napad omogućio je zauzimanje više od 100 gradova, mjesta i vojnih objekata u Južnom Vijetnamu čije su snage podržavali Amerikanci.

Ofenziva Tet galvanizirala je pristaše povlačenja američkih trupa iz Vijetnama u SAD-u i bila prekretnica u psihološkom ratu. Godina 1968. bila je najsmrtonosnija godina za američku stranu u Vijetnamskom ratu.

Amerikanci su počinili taktičku pogrešku jer su se pripremali za napad u području Khe Sanha, na demarkacijskoj liniji između Sjevernog i Južnog Vijetnama. Međutim, fokus ofenzive Vijetkonga bio je na strateškim gradovima Sajgonu i Hueu. Iznenađenje je bilo i u tome što su se komunistički borci, koji su dotad uglavnom ratovali gerilski, odlučili na opći napad, uključujući i urbane dijelove.

 

Isprva nije bilo jasno kako su se sjevernovijetnamski borci infiltrirali među stanovnike Južnog Vijetnama, ali se poslije ustanovilo da su mnogi od njih prešli liniju bojišta obučeni kao civili, često puta kao žene ili se čak predstavljajući kao vojnici Juga. Oružje su krijumčarili sakriveno pod odjećom i u pošiljkama hrane koje su slane kamionima i čamcima.

Američke snage su zamijetile kretanja snaga, ali su podcijenili motive i kapacitete Sjevera. Komunisti su također imali pomoć špijunskih mreža razgranatih na Jugu, a među njima su se posebno istaknule žene na koje je malo tko sumnjao.

Do danas se vode rasprave tko je pobijedio. Ofenzivu Tet nasljednici tadašnjeg komunističkog režima, još uvijek na vlasti u Hanoju u ujedinjenom Vijetnamu, slave kao pobjedu Sjevera. No, ono što službena režimska povijest prešućuje činjenica je da je sama ofenziva, iako je imala golemi utjecaj na dugi rok, u prvo vrijeme predstavljala vojni poraz.

Rat u Vijetnamu završit će tek u travnju 1975.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo